Sofie Karlstad:

Prøvde å operere seg selv: - Livsfarlig

Som tenåring hadde realityprofil Sofie Karlstad komplekser for sine små bryster. Det kunne endt ordentlig galt.

SNAKKER UT: Sofie Karlstad snakker åpent om en handling hun gjorde da hun var tenåring. Foto: Paramount+
SNAKKER UT: Sofie Karlstad snakker åpent om en handling hun gjorde da hun var tenåring. Foto: Paramount+ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sofie Karlstad (24) har blitt et kjent fjes som deltaker i en rekke realityprogrammer, både i inn- og utland. Hun har blant annet jaktet på kjærligheten i svenske «Love Island», dratt til Syden i «Charterfeber After Beach» og «spilt spillet» i «Paradise Hotel».

I fjor ble det også kjent at Karlstad skal delta i den ferske sesongen av det britiske realityprogrammet «Celebrity Ex on the Beach».

I podkasten «Gjennom Glitter og Gråstein» forteller imidlertid 24-åringen at livet ikke alltid har vært fest og moro. I episoden «Når det naturlige ikke lenger er nok» åpner realityprofilen seg om en handling hun gjorde da hun var tenåring.

Ville operere seg selv

- Det er en god del år siden, men jeg hadde en periode i mitt liv der jeg ikke var så sikker på meg selv, eget selvbilde og den utviklinga som er forventet skal skje under puberteten, forteller Karlstad til Se og Hør.

Det dårlige selvbildet resulterte i det hun selv beskriver som «et desperat forsøk på å fikse opp i at jeg ikke hadde utviklet pupper».

- Det gikk litt galt, forteller hun.

DELER: Emma Ellingsen er aktuell med ny sesong av «Bloggerne», der seerne får følge henne tett i prosessen med den kjønnskorrigerende operasjonen hun var gjennom i vår. Video: Rød Løper / Celina Morken Vis mer

Karlstad forteller at hun forsøkte å søke opp måter å forstørre brystene på. Siden hun bare var tenåring var det lite å gjøre - kirurgiske inngrep var hun for ung til. Dermed kom hun inn på tanken om å gjøre noe med det selv.

- Det var litt drastisk at jeg trodde at jeg var både lege, kirurg og alt som hører med. Jeg tenkte jo at jeg skulle operere meg selv, innrømmer hun.

Karlstad skjønte heldigvis etter en stund at det ikke kom til å gå, men hun rakk likevel å gjøre skade. Hun forteller at hun skar seg inn til en muskel med en tapetkniv. Hun stoppet etter det.

Tomm Bjærke, klinikksjef ved Cosmo Clinic, fraråder på det sterkeste å forsøke å operere seg selv. Les hva han mener om dette lenger ned i saken.

- Det var en veldig dårlig idé og et desperat forsøk, sier hun i dag.

Karlstad valgte likevel ikke å oppsøke lege etter hendelsen.

- Jeg turte ikke å dra, siden jeg ikke hadde utviklet bryster og ingen hadde sett meg uten bh eller noe. Så jeg stripset det selv. Det er fortsatt ikke fikset, så jeg har et veldig stort arr som ser ut som en kul. Jeg har fått beskjed om at jeg må sjekke meg for brystkreft, men det er jo et arr, ikke brystkreft.

OPERASJON: Khloé Kardashian innrømmer hva hun har gjort med ansiktet. Bilder fra HayU hos TV 2 play. Vis mer

- Livsfarlig

Tomm Bjærke, klinikksjef ved Cosmo Clinic, fraråder på det sterkeste å forsøke å operere seg selv.

- Det er hundre prosent dømt til å mislykkes, hvis man gjør det på en slik måte. Det er veldig farlig. Det er livsfarlig, rett og slett. Enten kan du få en blødning som du ikke har kontroll på, eller så kan du få en infeksjon som kan bli livstruende, sier han til Se og Hør.

Han forteller at hvis man skal gjøre et kirurgisk inngrep, så er man opptatt av å ha steril teknikk for å forhindre infeksjon.

Operasjonsfeltet vaskes veldig nøye, og man må dekke opp med sterile duker, slik at man har et såkalt sterilt felt som man skal operere på. Også instrumentene må være sterile for en vellykket operasjon, forklarer Bjærke.

STÅR FREM: Oli London identifiserer seg ikke lenger med sitt britiske opphav. Video: Oli London/Youtube. Rød Løper/Celina Morken Vis mer

På klinikken der Bjærke er sjef er det 20 års aldersgrense for å operere brystene, nettopp for å unngå kroppsfokus hos svært unge mennesker. Han tror heller ikke at en operasjon nødvendigvis er løsningen dersom man sliter med dårlig selvtillit.

- Det er klart at hvis du kommer med et ekstremt dårlig selvbilde, så er det kanskje andre ting enn en brystforstørrelse man trenger. Kanskje noen å snakke med, som kan realitetsorientere og gi et bedre selvbilde, sier han videre.

Man må sette grenser

Psykolog Benjamin Silseth forteller til Se og Hør at grunnen til at så mange unge sliter med dårlig selvbilde delvis handler om eksponeringen av kropp de utsettes for via sosiale medier.

- Forskning viser at uansett hva slags kropp man eksponeres for, så er det fokuset på kropp og at vi skal se sånn og sånn ut, som gjør at vi blir mer usikker på eget selvbilde og kropp, sier Silseth.

For dem som sliter med dårlig selvbilde er det flere ting Silseth mener kan være lurt å gjøre.

- Mye vil være å redusere tid på sosiale medier, og et godt selvbilde handler ofte om å sette egne grenser: Hva synes jeg er ok, hva synes jeg ikke er ok, hvem vil jeg være og hva kan jeg gjøre i tråd med mine verdier, framfor andres forventninger. Så må man minne seg selv på at man er bra, og at man får til mye.

Silseth mener en feil mange gjør er å se mot andre. På hva de får til og hvor lykkelig det gjør dem. Så tenker man «hvorfor har ikke jeg funnet noe som gjør meg lykkelig».

- Man må være litt tro mot seg selv og stå opp for seg selv. Gjør man det, og praktiserer god grensesetting, er det med på å bygge eget selvbilde.

OPERERT: Dorthe Skappel ligger på sykehuset etter at hun ble operert for gallestein. Vis mer

Det kan også være fint å oppsøke en voksen og utdannet person.

- Å gå i lang tid og kjenne på at du ikke strekker til er kjempefarlig. Man er sjelden alene. Det å få noen som kan bekrefte at det du kjenner på er normalt, er lurt. I hvert fall når man merker at det negative tankekjøret plager deg, at det påvirker hverdagslivet i en negativ retning.

- Det hører til historien min

Sofie Karlstad har som nevnt en kul på brystet som resultat av hendelsen. Arret plager henne ikke i dag.

- Jeg fikk faktisk tilbud på 18-årsdagen, da jeg valgte å ta en brystoperasjon, om å fikse det arret. Men så hører det til historien min, og det har grodd og er hud over. Det er bare en påminner på hva jeg følte og hva som skjedde. Alle har skavanker, så det er ikke noe som plager meg, sier hun.

Realityprofilen håper hennes historie er en tankevekker for andre. Hun tror dessuten at man er blitt godt vant med sosiale medier og dets innhold - uten at man nødvendigvis vet hvordan det skal håndteres.

- Det er en god kilde til å ytre hat, fordi vi ikke må stå inne for de meningene vi har. Du hadde neppe sittet over bordet og sagt til meg at jeg var «flat», hvis du ikke hadde møtt meg før eller gikk i klassen min.

TV-profilen tror dagens tenåringer gjennomgår kroppspress i større grad enn da hun var i starten av tenårene for ti år siden. Hun mener det å legge seg under kniven er blitt for normalt - og at det psykiske aspektet ved det blir glemt.

RAAD: Toppblogger og influenser Isabel Raad opererte seg på det samme sykehus i Tyrkia som Sophie Elise. Under kveldens Debatten på NRK innrømmet hun at hun var bekymret for implantatene hun fikk. Video: NRK Vis mer

- Det er der ditt selvbilde ligger. Det handler ikke om du har en fin rumpe eller fine pupper, da er det jo noe annet du er misfornøyd med. Man bør rett og slett lære å like seg selv, sier Karlstad til Se og Hør.

Selv har realitystjernen tatt ut leppefillers, og sier at hun er på vei tilbake mot det mer normale. I dag liker hun det naturlige langt mer enn hun gjorde da hun var tenåring, mener hun.

Ble felt for kroppspress

På grunn av økt fokus på kropp, kosmetiske inngrep og operasjoner i sosiale medier, ble Fagutvalget for influensermarkedsføring (FIM) satt i gang for noen år tilbake.

Karlstad har selv blitt felt av utvalget flere ganger. Den tredje fellelsen av influenseren hadde følgende begrunnelse:

FELT: Sofie Karlstad mener det er for mye kroppspress i sosiale medier. Selv ble hun felt av FIM for det utvalget mener er et bidrag til kroppspress. Foto: Kine Falch / Se og Hør
FELT: Sofie Karlstad mener det er for mye kroppspress i sosiale medier. Selv ble hun felt av FIM for det utvalget mener er et bidrag til kroppspress. Foto: Kine Falch / Se og Hør Vis mer

«Etter Fims oppfatning har Sofie Karlstad en svært kropps- og utseendefokusert profil på Instagram. Det er hovedsakelig poserende bilder med lite klær. Fim vurderer at profilen til Sofie Karlstad i stor grad er egnet til å skape kroppspress», het det i avgjørelsen.

- I første sak ble jeg felt for navnet på proteinpulveret og byttet det ut og reklamerte for noe i tråd med deres retningslinjer. Neste gang ble jeg tatt for å reklamere lettkledd for betakaroten, og kledde derfor på meg. Nå som jeg nok en gang er felt, prøver de jo med andre ord å fortelle meg at jeg ikke kan reklamere og gjøre jobben min, uansett om jeg følger retningslinjene for annonseringer, sa Karlstad om fellelsene til Se og Hør i april i fjor.

LES OGSÅ: Om livsstilen: - Han er lei av det

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer