SKAPT MYE OPPMERKSOMHET: Som programleder i Newton, har Line Jansrud fått mye oppmerksomhet for å lære barna om seksualitet. Tilbakemeldingene er delte, og nå prøver en Facebook-gruppe å få serien om puberteten slettet fra nettet. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
SKAPT MYE OPPMERKSOMHET: Som programleder i Newton, har Line Jansrud fått mye oppmerksomhet for å lære barna om seksualitet. Tilbakemeldingene er delte, og nå prøver en Facebook-gruppe å få serien om puberteten slettet fra nettet. Foto: Anne Liv Ekroll, NRKVis mer

Protestgruppe ber NRK fjerne «Newton» fra nettet

Den populære seriens innslag om puberteten har blitt for kraftig kost for flere nordmenn.

SEOGHØR.NO: For omkring én uke siden ble det opprettet en Facebook-gruppe som kommer med kraftig kritikk mot NRK-programmet «Newton»s serie om puberteten.

VIL STOPPE NEWTON: På Facebook er det dannet en gruppe som oppfordrer medlemmene til å klage inn NRK til Kringkastingsrådet. Foto: Faksimile, Facebook
VIL STOPPE NEWTON: På Facebook er det dannet en gruppe som oppfordrer medlemmene til å klage inn NRK til Kringkastingsrådet. Foto: Faksimile, Facebook Vis mer

Gruppen, som har navnet «Krav til NRK: Stans den sterkt seksualiserte serien 'Pubertet'», oppfordrer medlemmene til å sende inn en klage til Kringkastingsrådet. Den har i skrivende stund flere enn 1200 medlemmer.

Det som det reageres sterkest på er at serien ligger åpent for alle på nettet, slik at barn kan se.

«NRK har laget en programserie om puberteten som inneholder noen av de groveste seksuelle uttrykk som finnes i det norske språket og fremvisning av en modell av den mannlige kjønnsdel med smilefjes og en modell av en kvinnes underliv. Det blir demonstrert hvordan et samleie foregår og vist bilder av nakne kropper.»

«NRK Newton's programserie er beregnet på barn fra 8-12 år. Her har NRK valgt å krysse over en grense om hva som er akseptabelt å vise barn og det er i protest mot den seksuelle radikaliseringen av våre barn som NRK nå forsøker seg på at denne siden har blitt opprettet», heter det i et innlegg i gruppen.

Har fått flere klager

Kommunikasjonssjef i NRK, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, bekrefter at det er kommet inn klager på programmet.

- Ja, NRK er kjent med kritikken fra denne gruppen, en kritikk vi også var forberedt på fordi temaet kropp og pubertet historisk sett alltid har vakt reaksjoner i noen grupper. På generell basis kan jeg si at vi har fått både positive og negative reaksjoner.

OVER GRENSEN: Facebook-gruppen mener programmet tråkker over grensen for hva som er akseptabelt for barn å se. Foto: NRK
OVER GRENSEN: Facebook-gruppen mener programmet tråkker over grensen for hva som er akseptabelt for barn å se. Foto: NRK Vis mer

- Hvor mange klager eksakt har jeg ikke tall på, skriver hun i en e-post til Seoghør.no.

Ord som «avskyelig», «forkastelig» og «et overgrep på våre barn» brukes i kommentarene på Facebook om serien.

Saken fortsetter under bildet.

- Kunnskapsformidling på barnas premisser

Ebeltoft-Skaugrud forklarer at serien er spilt inn i tråd med Newtons fortellergrep, som er uforandret over langt tid.

- Kunnskapsformidling på barnas premisser er Newtons agenda. Programlederne i Newton skifter annethvert år, og de har ulik bakgrunn.

- Da legen Line Jansrud ble ansatt var tida inne for en serie om pubertet.  I tillegg til fagkunnskap har Jansrud et sterkt engasjement for menneskekroppen, dermed kunne vi også behandle temaet akkurat så nøkternt og fordomsfritt som vi ønsker.

VIL IKKE FJERNE SERIEN: Kommunikasjonssjef i NRK, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, sier til Seoghør.no at det ikke vil bli aktuelt å fjerne Newton fra nett.
VIL IKKE FJERNE SERIEN: Kommunikasjonssjef i NRK, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, sier til Seoghør.no at det ikke vil bli aktuelt å fjerne Newton fra nett. Vis mer

- Samtidig har vi brukt de fortellergrepene Newton har utviklet gjennom mange år, nemlig å gå tett på, fortelle med bilder, være konkrete, utprøvende og ubeskjedne.

Protestgruppen mener imidlertid NRK går altfor langt.

«NRK som allmennkringkaster er finansiert av lisensavgiften som alle som ser på TV-kanaler, til og med de som velger å ikke se på NRK, må betale».

«Hvis NRK nå ikke trekker denne serien så vil neste steg i denne aksjonen bli å oppfordre voksne til å ikke betale lisensavgiften fram til serien blir trukket tilbake, men denne aksjonen vil først gi NRK mulighet til å trekke serien», står det på gruppens side.

Det er det imidlertid uaktuelt for NRK å gjøre.

- Det er ikke aktuelt å fjerne serien fra nett, men vi har gjort den mindre synlig i NRK-Super appen og NRK Super Nett TV ved å bruke nøytrale bilder.

- Utover det følger vi Medietilsynets regler for aldersgrenser, og pubertet har ingen aldersgrense, sier Ebeltoft-Skaugrud til Seoghør.no.

Vekker oppsikt i utlandet

VISTE EGEN FØDSEL: Jansrud ble nylig mamma, og viste sin egen fødsel på TV-skjermen. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
VISTE EGEN FØDSEL: Jansrud ble nylig mamma, og viste sin egen fødsel på TV-skjermen. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK Vis mer

«Newton»-serien om pubertet har fått mye oppmerksomhet i mediene den siste tiden, også i utlandet. Blant annet har nettstedet rt.com, samt The Daily Beast skrevet om serien.

«Er dette verdens mest grafiske sex-utdanningsvideoer?», var tittelen på nettstedets artikkel.

Selv har programleder Jansrud tidligere vist fram sin egen fødsel på TV i «Newton». Hun har fått gode tilbakemeldinger fra barna som har sett på.

– Jeg merker at barna blir mer engasjert med en gang jeg byr på meg selv. Barn fortjener ærlighet, og vitenskapsformidling krydret med private Line er liksom blitt min greie, har hun Jansrud tidligere sagt til Seoghør.no.


LES OGSÅ: «Newton»-Line ble mamma

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.