«Rich Kids of Instagram»:

Privatfly og yachter oppsummerer «Rich Kids»-sommeren

Ungdommene kaster bort penger - og viser det gjerne fram.

VISER GJERNE FREM: For Instagrams rike ungdommer er sommeren høytid for å dele bilder av sine luksuriøse ferier. Foto: Instagram
VISER GJERNE FREM: For Instagrams rike ungdommer er sommeren høytid for å dele bilder av sine luksuriøse ferier. Foto: Instagram Vis mer
Publisert

Se og Hør har en rekke ganger de siste årene omtalt fenomenet «Rich Kids of Instagram». Betegnelsen brukes om rik ungdom verden over som gjerne viser det frem, om det så er i form av dyr mote, luksusreiser eller noe så enkelt som å legge ut en pengehaug.

Mange har latt seg fascinere av fenomenet, som igjen har skapt flere fankontoer på Instagram med titusenvis av følgere. Det finnes også egne kontoer som spesialiserer seg på rik ungdom i Dubai, London og New York.

Sommeren er for disse eliteungdommene synonymt med dyre ferier, transportmidler i millionklassen og høy champagneføring.

Ferieskryt

Før vi kommer til de utenlandske brukerne, har vi nok av eksempler på nordmenn som gjerne viser frem sin rikdom på nettet.

Laksearving Gustav Magnar Witzøe (25) er Norges rikeste mann, og viser det mer enn gjerne frem på Instagram. Stort sett ikledd designerklær fra Gucci fra topp til tå - og gjerne iført svindyre sko med pels på - viser han frem enkelte glimt fra sitt jetsettliv.

Det aller meste legger han på story, som vil si at det forsvinner etter 24 timer. Der har hans 58 000 følgere allerede fått se turer med store båter og reiser rundt om ellers. I feeden sin legger han derimot ut slike bilder:

🌞🌞

Et innlegg delt av Gustav Magnar Witzøe (@guswitzoe)

Last night - @ellenorge

Et innlegg delt av Gustav Magnar Witzøe (@guswitzoe)

Night’s watch

Et innlegg delt av Gustav Magnar Witzøe (@guswitzoe)

Det siste bildet er fra april i år, men viser likevel at Salmar-arvingen til stadighet reiser verden rundt.

En annen norsk arving som liker å vise frem sitt ekstravagante liv på nettet er tobakksarving Katharina G. Andresen (23). Hun er for tiden ansatt i Innovasjon Norge, men vet å kose seg mellom slagene.

Deler av ferien har hun tilbrakt ved Marbella. Hun har også vist sine nesten 30 000 følgere livet fra hytten i Oslofjorden, samt andre reiser og shoppingturer. Nylig kunne hun blant annet vise frem en ny Dior-veske hun hadde kjøpt seg.

Into the woods in 80s style

Et innlegg delt av Katharina G. Andresen (@kgandresen)

Can’t really complain 🌴

Et innlegg delt av Katharina G. Andresen (@kgandresen)

#ellefesten2018 was a blast💥

Et innlegg delt av Katharina G. Andresen (@kgandresen)

En tredje nordmann som gjerne viser frem designervesker og dyre ferier er Julie Varner (25), arving av Varner-gruppen, som igjen eier konsepter som Cubus, Dressmann og Carlings. Hun sto i 2016 oppført med en formue på 856 millioner kroner.

Sommeren har hun blant annet tilbrakt på øygruppen Balearene i Spania og i København. Ofte ikledd sko fra Dior, YSL og andre luksusmerker, poserer hun gjerne for kameraet i ekstravagante omgivelser, noe hennes 12 000 følgere får se nok av.

oh you ❤️

Et innlegg delt av JULIE VARNER ☆ (@julie_varner)

o s l o nå er du god 🔥

Et innlegg delt av JULIE VARNER ☆ (@julie_varner)

zzzunday 💦

Et innlegg delt av JULIE VARNER ☆ (@julie_varner)

Luksus på speed

Selv om mange kanskje blir grønne av misunnelse over det Norges rike elite legger ut, er det bare barnemat i forhold til hva de «ekte» rikmannsbarna skryter av i sosiale medier. Janteloven kan ha noe med saken å gjøre, men man ser neppe bilder av fullstappede vinkjellere og luksusyachter til millioner av kroner på kontoene til nordmenn.

I Dubai og USA virker situasjonen å være annerledes. Kontoen «richkidsofdubai» følges av hele 226 000 brukere, og legger stadig ut bilder av ellevill luksus. Kontoen fungerer ved at den publiserer andres bilder, og velger gjerne ut det mest ekstravagante de kan finne.

Enkelte av bildene på profilen er fra gjengangere, som ofte viser frem sine dyre biler, klokker og annen luksus.

Designer Katia Panteli (29) er en av disse. Hun har over 300 000 følgere på Instagram, og det er kanskje ikke så rart når man ser på hva hun legger ut.

Vesker til 60 000 kroner, biler i millionklassen og Dubais aller dyreste hotell virker å være dagligdags for designeren, som også jobber som modell.

En annen Dubai-basert influenser er Rashed Belhasa. Han er bare 16 år gammel, men har allerede rukket å få oppmerksomheten til en hel verden på grunn av sin prangende livsstil.

Med 1,4 millioner følgere på Instagram, viser han fansen eksotiske dyr, eksklusive joggesko og kjendisfester, som tilsynelatende er det han kaller hverdag. Han eier blant annet nærmere 50 løver, som bor på familiens tomt i byen.

Sommeren hans har, ikke overraskende, vært fylt til randen med luksus.

Titter man bort fra Dubai, kan man for eksempel notere seg Rich Kids-kontoen som er dedisert til russiske arvinger. Det er ingen hemmelighet at det bor utallige søkkrike mennesker i Russland, og barn av oligarker, politikere og forretningsfolk kan leve godt.

Det viser de også gjerne frem, og den russiske kontoen som spesialiserer seg på dem, følges av en million brukere. Det legger et grunnlag for god eksponering for de steinrike ungdommene.

Kontoen har lagt ut flere titalls bilder fra i sommer, der helikoptre og annen luksus har stått sterkt i fokus.

Mannen med brukernavnet @abudhabifargo, som i virkeligheten heter James St. Patrick, har over 60 000 følgere på Instagram.

Han deler stadig bilder fra sine luksuriøse turer på privatfly, noe som ikke har vært en unntak i sommer.

Bilder av luksusbiler, svindyre designerklær og Rolex-klokker er heller ikke et uvanlig syn dersom man scroller seg nedover profilen hans.

Ifølge MSN eier han sitt eget privatfly, så det er kanskje ikke rart at han støtt og stadig unner seg noen utenlandsturer.

- Blir kvalm

Kontoen @rkoi, som står for «Rich Kids of Internett», er en konto som samler de mest skrytete bildene fra nettet. Kontoen har i skrivende stund 390 000 følgere.

Det er ukjent hvem som driver den populære kontoen, men som Dagbladet før har skrevet om, faller den ikke i smak hos alle.

Blant annet barnepsykolog Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø har tidligere fortalt at han mener det hele er umoralsk, og at han ble kvalm av å se bildene av de påkostede livene.

- Dette er bare et eksempel på fullstendig mangel på vurderingsevne hos dem som driver denne Instagram-kontoen. De bør gå og skamme seg.

- Det er helt unødvendig. Er det noen som har så forbaska god råd at de kan holde på med dette får de holde det for seg selv, sa professoren videre.

Han påpekte at trenden kan være samfunnsmessig skadelig.

- Det skaper så mange uheldige effekter ved at det virkelig viser hvor store forskjeller det kan være mellom mennesker.

LES OGSÅ: - Han forstår ikke konsekvensene av utroskapen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer