Privat luksusøy ble tildelt millioner i krisehjelp

Snudde etter massiv oppmerksomhet. - Dette er ikke tiden for elitens plyndringer.

LUKSUSØY: Fisher Island utenfor Miami i Florida huser et stort antall luksusleiligheter. Til venstre er motedesigner Zac Posen avbildet i forbindelse med en motevisning i Vanderbilt Mansion på øya i 2007. Foto: NTB Scanpix
LUKSUSØY: Fisher Island utenfor Miami i Florida huser et stort antall luksusleiligheter. Til venstre er motedesigner Zac Posen avbildet i forbindelse med en motevisning i Vanderbilt Mansion på øya i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du er medlem av én av de rundt 800 husstandene som bor på rikingøya Fisher Island utenfor Miami i Florida, kan du fortelle hele verden at du har «USAs rikeste postnummer».

Blant tidligere og nåværende innbyggere finner man film og TV-profiler som Oprah Winfrey, Susana Giménez og Sharon Gless, tennisstjernene Caroline Wozniacki, André Agassi og Boris Becker og finanstopper som Hasbro-sjef Alan Hassenfeld og milliardæren Bharat Desai.

Og med en gjennomsnittlig årslønn på 22,7 millioner kroner, skulle man tro at øyas innbyggere har tilgang på det meste det gode liv kan tilby.

Utenfor luksushjemmene på øya kan beboerne nyte private strender med sand som er importert fra Bahamas, en egen strandklubb, åtte restauranter, en golfbane, et spa og 18 tennisbaner, ifølge Business Insider.

Det finnes angivelig få steder i verden hvor mer penger er samlet på færre kvadratmeter enn på Fisher Island. En av øyas innbyggere, eiendomsmegler Elena C. Bluntzer, hevder overfor Miami Herald at øya har den høyeste konsentrasjonen milliardærer i hele USA.

Den eneste ankomsten til øya skjer via båt eller helikopter. Den begrensede tilgangen sørger for at beboerne i stor grad kan leve skjermede liv.

Men så kom coronaviruset.

UKJENTE NORDMENN: Flere Instagramstjerner med norske røtter har millioner av følgere på bildedelingstjenesten. Urassaya Sperbund, Hilde Osland og Alisha Boe har alle til felles at de er mer kjente i utlandet. Video: Rød Løper Vis mer

Punget ut for coronatest

I midten av april ble det kjent at øya hadde sikret antistoff-tester til alle innbyggerne. Avisa Miami Herald kunne melde at alle de 800 familiene som bor på øya, samt alle som jobber der, skulle testes for å se om de har utviklet antistoffer mot coronaviruset.

Universitetet i Miami, som solgte testene for en totalsum på over 300 000 kroner, uttalte den gang at de solgte disse testene i samsvar med deres kliniske standarder «som er ment å imøtekomme helsebehovene til alle delene av samfunnet vi tjener».

- Vi skjønner imidlertid at det kan ha skapt et inntrykk av at visse samfunn gis medisinsk forrang. Det var ikke vår hensikt.

Videre viser universitetet til at et av de første bekreftede tilfellene av coronavirus i regionen, var på Fisher Island hvor over halvparten av innbyggerne er over 60 år gamle.

- Disse faktorene ble tatt med i vurderingen da forespørselen kom inn til oss.

Det vekket likevel oppsikt at disse testene endte på den private luksusøya, på et tidspunkt hvor slike tester var lite tilgjengelige.

- Mens de rike på Fisher Island blir testet, dør andre. Et perverst eksempel på hvordan de velstående utnytter systemet, skriver Miami Herald-journalist Julie K. Brown til en lenke til avisas leder om saken på Twitter.

Fikk krisehjelp

Oppstyret rundt nyheten hadde så vidt lagt seg da det ble klart at øya hadde fått godkjent en søknad på krisemidler i møte med coronapandemien.

Øysamfunnets største interessegruppe, Fisher Island Community Association (FICA), ble tildelt to millioner dollar i krisemidler fra amerikanske myndigheter.

Pengene skulle komme fra en ordning kalt Paycheck Protection Program (PPP), som skal hjelpe små og mellomstore bedrifter med å holde seg flytende gjennom krisa.

Etter at saken ble plukket opp av lokale medier, og senere vekket nasjonal oppmerksomhet i USA, stemte innbyggerne på rikmannsøya enstemmig nei til å motta lånet.

Under ordningen vil selskaper få ettergitt lån som brukes til å betale lønninger til de ansatte, og er ment som et insentiv til å beholde ansatte på jobb - framfor å gjennomføre permitteringer eller oppsigelser.

Rikmannsforeningen FICA, som ivaretar øyas fasiliteter, skal ikke ha permittert en eneste ansatt, ifølge NBC News.

- Landet vårt går gjennom en tøff tid akkurat nå. Dette er ikke tiden for elitens plyndringer, men for å redde små bedrifter, sier Matt Barnes, en av øyas innbyggere som nektet å akseptere lånet, til nyhetsnettstedet.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet og Børsen.

LES OGSÅ: - Kødder du med meg?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer