Prinsessens navn er ulovlig

22. mai døpes prinsesse Victorias lille datter, men navnet bryter med svensk lov.

ULOVLIG NAVN: Prinsesse Estelle Silvia Ewa Mary har ikke etternavn, noe som strider mot navnloven. Saken er nå anmeldt i Sverige.  Foto: Kungahuset.se
ULOVLIG NAVN: Prinsesse Estelle Silvia Ewa Mary har ikke etternavn, noe som strider mot navnloven. Saken er nå anmeldt i Sverige. Foto: Kungahuset.se Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Prinsesse Victoria (34) og prins Daniels (38) førstefødte døpes Estelle Silvia Ewa Mary 22. mai i slottskyrkan i Drottningholm, men ifølge den svenske avisen Expressen er navnet ulovlig. Prinsessen har nemlig ikke noe etternavn, noe som strider mot den svenske navnloven.

-  Loven burde være lik for alle, men når det gjelder kongefamilien finnes det åpenbart ingen interesse for at den følges fullt ut, sier det svenske skatteverkets rettsekspert Lars Tegenfeldt til Dagens Juridik.

Det er vanlig at de kongelige ikke har noe etternavn, og svenske myndigheter ser en annen vei og har fylt feltet for etternavn i folkeregisteret med en asterisks.

- Dette hviler på en uskrevet konstitusjonell praksis om at medlemmer av kongehuset etter tradisjonen ikke har noe etternavn og jeg har forstått at det svenske folket er for denne særbehandlingen, sier Tegenfeldt.


Men ikke alle er fornøyd med lovbruddet, og ifølge Expressen har en svensk privatperson nå anmeldt skattemyndighetene til justisembetsmannen.

«Anmelderen vil at det utredes hvorvidt anvendelsen av navnet har skjedd i samhold med gjeldende svensk rett.» skriver avisen. 

De kongelige har ikke etternavn, men stammer fra det svenske fyrstehuset Bernadotte. De norske og danske kongelige tilhører fyrstehuset Glücksburg, og kunne tatt dette navnet dersom de hadde behov for det.

I det svenske konkehuset er det bare prins Daniel som har tatt Bernadotte-navnet. Hans fulle navn er Olof Daniel Westling Bernadotte.

Ifølge kongeekspert Kjell Arne Totland bruker kongelige helst etternavn for å skjule sin identitet.

- Når de kongelige reiser inkognito hender det at de bruker etternavn, blant annet på bryllupsreiser når de skjuler seg for pressen. Da kronprins Olav i 1929 reiste på hemmelig besøkt til forloveden Märtha i Sverige reiste han under navnet Haakonson og han var jo også Haakons sønn, sier Totland til Seoghør.no.

Kongeeksperten forteller at det gjerne er mer perifer slekt som har etternavn.

- Kongefamiliens mer perifere medlemmer mister sine kongelige titler, spesielt når de gifter seg borgerlig. I Norge har for eksempel prinsesse Astrid fått vanlig etternavn. I Danmark er det vanligere at de da får grevetitler, sier Totland.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Victoria tilbake på jobb  

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer