Erling Lorentzen:

Prinsesse Ragnhilds ektemann er død

Han ble 98 år.

DØD: Erling Lorentzen døde tirsdag etter kort tids sykdom. Foto: Terje Pedersen / NTB
DØD: Erling Lorentzen døde tirsdag etter kort tids sykdom. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske krigshelten, skipsrederen og industrigründeren Erling Lorentzen, også kjent som ektemannen til avdøde prinsesse Ragnhild, er død. Det bekrefter familien overfor NTB tirsdag formiddag.

Lorentzen gikk bort klokken halv to natt til tirsdag etter kort tids sykdom.

«Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Erling Sven Lorentzen er sovnet inn. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en god far, svigerfar, bestefar og oldefar», sier kong Harald i sitt kondolansebudskap på vegne av kongefamilien.

Erling Lorentzen ble født 28. januar 1923 og var utdannet fra Harvard Business School. Gjennom store deler av livet har han drevet med næringsvirksomhet i Brasil.

GIFTET SEG: I 1953 giftet prinsesse Ragnhild seg med Erling Lorentzen. Foto: NTB
GIFTET SEG: I 1953 giftet prinsesse Ragnhild seg med Erling Lorentzen. Foto: NTB Vis mer

- I sorg

Som kjent var Lorentzen gift med kong Haralds eldste søster, prinsesse Ragnhild, som gikk bort i 2012. Paret giftet seg i Asker kirke 15. mai i 1953.

Paret bosatte seg i Rio de Janeiro i Brasil, og fikk tre barn sammen. Haakon Lorentzen (66) Ingeborg Ribeiro (64) og Ragnhild Lorentzen (52)

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, sier at kongefamilien naturligvis er i sorg.

- Erling Lorentzen har vært en viktig del av familien helt siden i 1953, da han giftet seg med prinsesse Ragnhild. Også etter hennes bortgang i 2012, har han vært en naturlig gjest hos kongeparet. Da kongeparet feiret 25 år på tronen i 2016 tok han for første gang også med sin nye kjæreste, sier hun.

VIKTIG DEL AV FAMILIEN: Se og Hørs kongehusekspert forteller at Erling Lorentzen var en naturlig gjest hos kongeparet. Her er Lorentzen og prinsesse Ranghild sammen i 1953. Foto: Sverre A. Børretzen / NTB
VIKTIG DEL AV FAMILIEN: Se og Hørs kongehusekspert forteller at Erling Lorentzen var en naturlig gjest hos kongeparet. Her er Lorentzen og prinsesse Ranghild sammen i 1953. Foto: Sverre A. Børretzen / NTB Vis mer

Hun forteller også at Lorentzen har levd et langt og innholdsrikt liv som skipsreder og forretningsmann - og selvsagt familiemann.

- Under krigen hadde han også en sentral rolle som motstandsmann. Han var rett og slett en særdeles aktiv og engasjert mann, som senest i desember ytret sine meninger i et debattinnlegg om den omdiskuterte TV-serien Atlantic Crossing, forteller hun.

Kjærlighetshistorie

Det var en kjærlighetshistorie som brakte Erling Lorentzen inn i norsk offentlighet. Rett etter krigen ble han ansatt i den kongelige eskorten, kongefamiliens livvakttjeneste, der han fikk ansvaret for de tre kronprins­barna, Harald, Astrid og Ragnhild.

Prinsesse Ragnhild var da 15 år, Erling var 22, og de to utviklet etter hvert et kjærlig­hetsforhold. Flere ganger fikk Lorentzen kongens nei da han spurte om datterens hånd. Først i 1953 kunne de to gifte seg. Da hadde det gått åtte år siden de første gang møttes.

- Det satt langt inne for kongehuset å akseptere et borgerlig ekteskap, noe som overhodet ikke var vanlig på den tiden. Men kjærligheten seiret, og de to skapte derfor historie da de ga hverandre sitt «ja» i 1953. Senere fikk begge Ragnhilds søsken, kong Harald og prinsesse Astrid, gifte seg borgerlig. Og i dag er det helt vanlig, sier kongehuseksperten.

FIKK NEI FLERE GANGER: Flere ganger fikk Erling Lorentzen kongens nei da han spurte om datterens hånd. Foto: Knut Falch / NTB
FIKK NEI FLERE GANGER: Flere ganger fikk Erling Lorentzen kongens nei da han spurte om datterens hånd. Foto: Knut Falch / NTB Vis mer

Etter nesten 60 års samliv – og like før prinsesse Ragnhild døde 16. september 2012 – hadde hun et siste ønske til ekte­mannen:

- Hun ville at jeg skulle trekke meg mer tilbake, jeg har jo aldri levd noe pensjonistliv. Jeg har alltid opplevd at Ragnhild var støttende, og hvis jeg kan si det … jeg tror hun var stolt over det jeg -  og vi – har fått til. Det er vemodig å leve videre uten henne, men slik er det, har han tidligere uttalt til Dagbladet Magasinet.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Mistet kona

Erling Lorentzen har tidligere fortalt åpent om forholdet med prinsessen. Foruten å ta opp hvor vanskelig det var å få støtte fra Ragnhilds foreldre, kong Olav V og kronprinsesse Märtha, fortalte han om hvordan den siste tiden sammen med hans livs store kjærlighet var.

Høsten 2012 falt prinsesse Ragnhild og brakk lårhalsen. Da var hun 82 år gammel, og et slikt fall kan medføre store problemer for helsen i den alderen. Det var likevel det de fant ut av på sykehuset, der hun ble brakt i forbindelse med fallet, som var verst.

- Hun var anti-leger og tannleger i sterk grad. Enten hun ville det eller ikke, så ble hun undersøkt, og de fant ut at hun hadde lungekreft, sa Lorentzen til VG Helg, og fortsatte:

FERIERTE SAMMEN: Her er kong Harald og dronning Sonja avbildet med prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen i 2003 i Brasil. Foto: Heiko Junge / NTB
FERIERTE SAMMEN: Her er kong Harald og dronning Sonja avbildet med prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen i 2003 i Brasil. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Vi fikk beskjed om at hun hadde seks måneder igjen, og det gikk akkurat seks måneder til hun døde.

Selv skjulte Lorentzen sin egen kreftdiagnose i frykt for at hun skulle gi opp, og at den siste tiden hennes skulle bli preget av motgang. Da hun feiret sin siste bursdag i juni 2012, måtte han likevel fortelle henne det. Tre måneder senere var hun død.

- Det ble veldig tomt. Tiden med sykdom var vanskelig. Men vi så i øynene at livet var slutt og at det som skjedde var det beste for henne da, sa han.

LES OGSÅ: Se dronning Sonjas private familiebilder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer