Hertuginne Kate og prins Williams datter:

Prinsesse Charlotte blir historisk når Kate føder

Gamle regler kunne ha totalforandret historien.

BLIR HISTORISK: Prinsesse Charlotte blir den første kvinnelige kongelige i Storbritannias historie som ikke trues av et nytt søsken. Foto: NTB scanpix
BLIR HISTORISK: Prinsesse Charlotte blir den første kvinnelige kongelige i Storbritannias historie som ikke trues av et nytt søsken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Briter er i disse dager smittet med rojal feber. Ikke bare skal prins Harry (33) snart gifte seg med amerikanske Meghan Markle (36), men broren hans skal snart bli far for tredje gang.

Prins William (35) og hertuginne Kate (36) venter sitt tredje barn, og vet ennå ikke hvilket kjønn det blir. Det har de bevisst valgt å ikke spørre om.

Fra før har de sønnen prins George (4) og dattera prinsesse Charlotte (2), og i arvefølgen er de nummer tre og fire respektivt. Da sønnen deres ble født, var det første gang monarkiet i Storbritannia hadde tre generasjoner med arvinger på 119 år.

I 2018 har det, i kongelig kontekst, ikke noe å si om hertugparet får en gutt eller jente, men før 2013 var sannheten en helt annen. Det at regelverket nå er endret, gjør den unge prinsessen historisk.

Prins William og hertuginne Kate hadde med barna på besøk til Canada. Vis mer

Blir historisk

Det er The Independent som omtaler saken, som tar for seg lovverket knyttet til monarkiet i Storbritannia.

Før den nye loven ble innført i 2013, hadde menn mye større makt i monarkiet. Kom en gutt til verden, ville han automatisk passert sine kvinnelige søsken i arverekken - og dermed vært et steg nærmere tronen.

Hadde det vært slik at prinsesse Charlotte var den førstefødte, og prins George kom til verden senere, ville han automatisk ha passert henne i arvefølgen.

Dronning Elizabeth har fire barn, og hadde det vært slik at for eksempel prinsesse Anne ble født først, ville Charles ha sjanghaiet plassen hennes i arverekken da han ble født. Han var derimot dronningens første barn, så problematikken ble ikke diskutert.

FIRE BLIR TIL FEM: Det er bare snakk om tid før prins George og prinsesse Charlotte får en søster eller bror. Når det gjelder arverekken, har kjønn ingen ting å si. Foto: NTB Scanpix
FIRE BLIR TIL FEM: Det er bare snakk om tid før prins George og prinsesse Charlotte får en søster eller bror. Når det gjelder arverekken, har kjønn ingen ting å si. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Ved bestemmelse av kronens etterfølgelse gir kjønnet til en person født etter den 28. oktober 2011 ikke den personen, eller dens etterkommere, forrang over enhver annen person (uansett fødselsdato)», het det i loven som ble innført for fem år siden.

Samme lov sørget også for øvrig for at kongelige som gifter seg med katolikker ikke lenger blir bannlyst fra kongefamilien.

Det betyr at kjønnet til barnet til en arveprins/prinsesse ikke har noe å si for arvefølgen. Og det er det som sørger for at prinsesse Charlotte blir historisk. Hun blir den første, kvinnelige kongelige som beholder plassen sin i arverekken uavhengig av hvilket kjønn hennes nye søsken blir.

EN AV HVER: Kate og William har en sønn og en datter fra tidligere. Denne gangen vet de ikke kjønnet på barnet. Foto: NTB Scanpix
EN AV HVER: Kate og William har en sønn og en datter fra tidligere. Denne gangen vet de ikke kjønnet på barnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Året etter at loven ble innført, ble det også bestemt av dronning Elizabeth at barna til William og Kate skulle få titlene prins og prinsesse. Før det, hadde «lady Charlotte» vært korrekt tiltaleform.

Den gamle loven som ble fulgt fram til 2013 stammet fra 1701, og har nærmest vært uforandret siden da. Kongelige fikk derfor ofte mange barn, for å sørge for at de til slutt fikk en sønn som kunne arve tronen. Skikken blir ofte latterliggjort i filmer, litteratur og skuespill om kongefamilier.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Detalj stjal showet

I mai 2017 fylte prinsesse Charlotte to år, og i den anledning delte den britiske kongefamilien et nytt bilde av den lille prinsessa.

«Hertugen og hertuginnen er glade for å dele et nytt bilde av prinsesse Charlotte for å markere hennes andre bursdag i morgen», skrev de i innlegget på Twitter.

Ifølge Telegraph var bildet tatt av hertuginnen selv hjemme i Norfolk i England. Det nye bildet av prinsessa fikk mye oppmerksomhet i sosiale medier, med tonnevis av kommentarer og likerklikk.

TO ÅR: Den britiske kongefamilien delte dette vakre bilde av prinsesse Charlotte da hun fylte to. Foto: NTB Scanpix
TO ÅR: Den britiske kongefamilien delte dette vakre bilde av prinsesse Charlotte da hun fylte to. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blant kommentarene på bildet av den lille prinsessa, var det den gule strikkejakka som fikk mest oppmerksomhet. Mange beit seg nemlig merke i den søte kreasjonen. Og det kunne TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland forstå:

- Et bedårende lite sjarmtroll fotografert av mamma Kate. En liten prinsesse i gul hjemmestrikket jakke, som nok vil skape mote, sa Totland til Se og Hør.

Han påpekte samtidig at det finnes likheter mellom den lille prinsessa og andre familiemedlemmer av den britiske kongefamilien.

- Lille Charlotte er svært lik storebror George, men med det mørke håret minner hun meg faktisk om oldemor Elizabeth som liten, sa han.

I Norge

Hertuginne Kate og prins William har i likhet med sine to barn, sjarmert en hel verden med sin imøtekommende stil.

Da paret var på besøk i Norge tidligere år, lot de derimot barna bli hjemme, men sjarmerte likevel det norske folk i senk. Hertugparet brukte nemlig lang tid på de flere tusen oppmøtte nordmennene, som håpet å få et glimt av paret.

- Jeg har virkelig kost meg under oppholdet så langt. Vi har et veldig interessant program foran oss. Jeg gleder jeg meg veldig til utendørsaktivitetene i morgen, sa hertuginne Kate til Se og Hør.

- Vi gleder oss til å møte flere nordmenn, men jeg må forbedre norsken min kjenner jeg, fortsatte Kate lattermildt.

NORGESVENNER: Prins William og hertuginne Kate fikk se Oslo fra sin beste side da de besøkte Norge i februar. Foto: NTB Scanpix
NORGESVENNER: Prins William og hertuginne Kate fikk se Oslo fra sin beste side da de besøkte Norge i februar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overrasket alle

Prins William og hertuginne Kate hadde et hektisk program å forholde seg til i Oslo før de reiste hjem til Storbritannia.

Etter spaserturen i Ingrid Alexandras skulpturpark, var det duket for en kongelig visitt hos gründerkollektivet MESH, som hjelper startup-bedrifter.

Det var ikke ventet at hertuginne Kate skulle dukke opp på MESH, men den gravide hertuginnen valgte å overraske:

Ifølge det offisielle programmet var det nemlig bare prins William som skulle ta turen til MESH, i selskap av både Haakon og Mette-Marit. Da følget ankom lokalene i Oslo sentrum, ble det imidlertid tydelig at Kate hadde ombestemt seg.

Hertuginnen kastet også glans over opplegget på MESH. Babymagen hennes var godt synlig i en lekker, blå kjole, og hun virket opplagt og positiv. I britisk presse fikk hun skryt for antrekkene sine, og for måten hun snakket med folket på.

LES OGSÅ: Amerikanske medier: - De ser ut som ekte Disney-prinsesser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer