Prins Philip:

Prins Philips private drama

Dronning Elizabeths ektemann snakker sjelden om de  vonde minnene fra fortiden og oppveksten.

UADSKILLELIGE: Prins Philip og dronning Elizabeth har vært solide støtter for hverandre i mange tiår. Foto: NTB Scanpix
UADSKILLELIGE: Prins Philip og dronning Elizabeth har vært solide støtter for hverandre i mange tiår. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Buckingham Palace kunngjorde i 4. mai at prins Philip, hertugen av Edinburgh, trekker seg fra sine kongelige plikter for godt.

Dermed blir dronning Elizabeths ektemann gjennom 70 år pensjonist i en alder av 95.

- Prins Philip fyller 96 år i juni, og alderen i seg selv sier jo sitt. Det er ikke rart at han ønsker mer ro. Selv om han fremstår som frisk og rask, har han hatt en del helseproblemer de siste åra, fortalte Se og Hørs hoffreporter, Caroline Vagle da nyheten ble kjent.

Innlagt på psykiatrisk klinikk

At prinsen har satt sine spor - både på godt og vondt - i løpet av årene, er ingen hemmelighet. Tidvis har hertugen blitt ansett som en kontroversiell representant for det britiske kongehuset, spesielt hva angår hans mange oppsiktsvekkende uttalelser.

VEL BLÅST: Prins Philip pensjonerer seg i en alder av 95 år. Foto: NTB Scanpix
VEL BLÅST: Prins Philip pensjonerer seg i en alder av 95 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På tross av at prinsen tilsynelatende ikke har noen vansker med å sparke fra seg med sleivkjeftede uttalelser, har han alltid holdt relativt tett om privatlivet og oppveksten.

Philip ble født 10. juni 1921 på den greske øya Korfu, som en av fem søsken. Hans foreldre var Andreas av Hellas og Danmark og Alice av Battenberg, og familien måtte reise i eksil like etter at Philip ble født.

Familien flyktet fra Hellas etter den gresk-tyrkiske krigen i 1922, og den unge prinsen av Hellas og Danmark ble sendt for å bo med slektninger rundt om i Europa.

Dette ble starten på en turbulent oppvekst, hvor det senere kom fram at Philips mor var blitt psykisk syk. Ifølge Telegraph ble mora diagnostisert som schizofren, og deretter innlagt på en psykiatrisk klinikk. Hans far var heller ikke mye til stede for å ta seg av barna, og døde tidlig.

- Familien ble splittet. Min mor var syk, mine søstre hadde giftet seg, og min far var i Sør-Frankrike. Jeg måtte bare gå videre med livet, slik en jo må, fortalte Philip til avisa i 2011.

Han ble tidlig tatt hånd om av andre slektninger.

Mistet livet i flykrasj

I november 1937, opplevde den da 17 år gamle hertugen en enorm familietragedie. Hans søster Cecilie, hennes ektemann, deres to sønner og svigermor, skulle reise til London for å delta i et bryllup.

MISTET SØSTEREN: Philip har sjeldent snakket om sin fortid. Foto: NTB Scanpix
MISTET SØSTEREN: Philip har sjeldent snakket om sin fortid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke lenge etter avgang, gikk det alvorlig galt.

Flyet de reiste med traff en fabrikkpipe ved Ostend og krasjet. Det ble ikke funnet noen overlevende, og ved siden av Cecilie - som var gravid i åttende måned, ble det funnet et barnelik.

Det er spekulert i hvorvidt piloten hadde forsøkt å lande, idet han hadde blitt oppmerksom på at Cecilies fødsel var i gang.

Måtte gi avkall

Det var like før 2. verdenskrig brøt ut at 95-åringen traff dronning Elizabeth. De giftet seg i 1947. Han var medlem av både den danske og greske kongefamilien før han traff kona, men måtte gi avkall på titler som prins av Hellas og Danmark da de giftet seg.

Saken fortsetter under bildet.

GIFT I 70 ÅR: Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sitt ja 20. november 1947. Foto: NTB Scanpix
GIFT I 70 ÅR: Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sitt ja 20. november 1947. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prinsegemalen har tidligere erkjent at han hadde vansker for å finne sin plass den påfølgende tida etter at Elizabeth brått ble kronet som dronning.

- Det var ingen presedens. Hvis jeg spurte noen: «Hva forventer du at jeg skal gjøre?», så møtte jeg bare tomme blikk. De hadde ingen anelse, ingen visste hva vi skulle gjøre, fortalte Philip til BBC i 2011.

Titlene var imidlertid ikke det eneste Philip måtte gi avkall på. Da Elizabeth ble kronet som dronning, jobbet han som marineoffiser og hadde en lovende karriere. Plutselig måtte han legge det hele på hylla og begynne å vandre to skritt bak sin kone.

FAMILIE: Prins Philip og dronning Elizabeth sammen med barna, prinsesse Anne, prins Charles og prins Andrew i september 1960. Foto: NTB Scanpix
FAMILIE: Prins Philip og dronning Elizabeth sammen med barna, prinsesse Anne, prins Charles og prins Andrew i september 1960. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om Philip ikke formelt ble gjort til prins av Storbritannia, bestemte dronningen i 1957 at han likevel bærer tittel som britisk prins.

Prinsen av kommentarer

Prins Philip har iløpet av sin tid kommet med en rekke merkverdige kommentarer.

Blant annet spurte han i 1995 en skotsk kjørelærer om: «Hvordan holder du de innfødte borte fra alkoholen før de skal ta oppkjøringen?»

I 1999 fortalte han barn fra den britiske døveforeningen som stod og lytta til et karibisk band at: «Hvis du er nær den musikken er det ikke rart du er døv».

Det finnes en rekke festlige kommentarer fra prinsen som i 2009 spurte en ung motedesigner på Buckingham Palace om han hadde gjort sitt beste med skjegget sitt: «Du har ikke designet skjegget ditt så bra, har du? Du må prøve mye bedre».

GÅTT VIRALT: En modig liten gutt gikk rett bort til dronning Elizabeth og hilste under hesterittet Epsom Derby i England. Nå sprer det seg verden over. Video: Hamdan Al Maktoum / Reuters Vis mer

Det er imidlertid ikke bare til fremmede prinsen har kommet med morsomme kommentarer. Han har nemlig slengt ut en om datteren sin også, prinsesse Anne: «Hvis den ikke promper eller spiser høy er hun ikke interessert».

Får større frihet

At hertugen nå blir pensjonist etter sommeren, betyr ikke at han kommer til å forsvinne helt fra offentligheten, skal vi tro kongehuset.

Forskjellen er at han nå får større frihet til å velge hvor mye han skal ta del i, og hva slags kongelige opptredener han ønsker å gjøre.

- Hertugen av Edinburgh er beskytter, leder eller medlem av mer enn 780 organisasjoner, som han fortsatt vil assosieres med. Han vil dog ha en mindre aktiv rolle framover, skriver kongehuset, som opplyser at dronning Elizabeth vil fortsette å utføre sine kongelige plikter som normalt.

LES OGSÅ: Slottet innkalte til hastemøte

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer