Dronning Elizabeth og prins Philip:

Prins Philip (95) pensjonerer seg

Det britiske kongehuset samlet hoffansatte til et møte klokka ett i natt. Nå er årsaken kjent.

UVANLIG: Lite er foreløpig kjent om hvorfor hoffansatte er innkalt til et uvanlig hastemøte ved Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix
UVANLIG: Lite er foreløpig kjent om hvorfor hoffansatte er innkalt til et uvanlig hastemøte ved Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Buckingham Palace opplyser torsdag formiddag i en kunngjøring at prins Philip (95), hertug av Edinburgh, pensjonerer seg fra sine offisielle plikter.

Ifølge kunngjøringen vil 95-åringen fratre disse pliktene fra og med høsten. Prins Philip har den fulle støtte fra sin kone, dronning Elizabeth (91).

Prins Philip kommer til å delta på arrangementer som allerede er planlagt fram til august, både alene og sammen med dronningen.

«Deretter vil ikke hertugen takke ja til nye invitasjoner til besøk og engasjementer, men han kan fortsatt velge å delta på enkelte offisielle arragementer fra tid til annen», heter det i kunngjøringen.

PÅ JOBB: Prins Philip, som er livsvarig æresmedlem i Marylebone Cricket Club, åpnet onsdag en ny tribune på Lord's Cricket Ground i London. Foto: REX/ Shutterstock/ NTB scanpix
PÅ JOBB: Prins Philip, som er livsvarig æresmedlem i Marylebone Cricket Club, åpnet onsdag en ny tribune på Lord's Cricket Ground i London. Foto: REX/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

- Ingen grunn til bekymring

Tidlig torsdag morgen begynte britiske medier å spekulere, etter at hoffansatte ble kalt inn til et hastemøte ved Buckingham Palace i London samme natt. Det ifølge NTB, som siterte den britiske storavisen Daily Mail, den første kilden som omtalte møtet.

- Selv om møter som omfatter alle de ansatte ikke er sjeldne, så er måten det har blitt innkalt til møte på - i tolvte time - veldig uvanlig og kan antyde at det er noe stort som skal meldes, antyder avisen.

En talsperson for Buckingham Palace opplyste til nyhetsbyrået AP torsdag morgen at det «ikke er grunn til bekymring», etter at det britiske hoffet innkalte til hastemøtet i natt.

- Ingenting med dronningens helse å gjøre

Bakgrunnen for møtet var ikke kjent i morgentimene torsdag, men like etter klokken 11 norsk tid valgte det britiske kongehuset å komme med sin kunngjøring.

BBCs hoffreporter, Peter Hunt, konstaterte torsdag morgen at dronningparet har det bra.

AVBILDET I GÅR: Dronning Elizabeth på vei inn til Buckingham Palace onsdag 3. mai. Foto: Rex / NTB Scanpix
AVBILDET I GÅR: Dronning Elizabeth på vei inn til Buckingham Palace onsdag 3. mai. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer

- Møtet har ingenting med helsen til hverken dronningen eller prins Philip å gjøre, skrev han på Twitter.

Hunt opplyste at de hoffansatte skal møtes på Buckingham Palace klokken 11 norsk tid.

Møteinnkallelser ved det britiske slottet er i utgangspunktet ikke uvanlig, men holdes vanligvis innenfor arbeidstid, et par ganger i året, ifølge CNN.

Spekulasjonene florerte

Spekulasjonene om møtets hensikt florerte i britiske medier torsdag morgen.

Enkelte har spurt seg om dette kunne omhandle helsen til landets 91 år gamle dronning, Elizabeth, eller hennes mann prins Philip (95).

Den britiske dronningen ble for øvrig avbildet seinest onsdag 3. mai, utenfor Buckingham Palace, i forbindelse med et besøk av statsminister Theresa May.

Ifølge Reuters ble også prins Philip, som fyller 96 år i juni, observert onsdag - da han åpnet en ny tribune på Lord's Cricket Ground i London.

LES OGSÅ: Havnet i trafikkuhell i USA

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer