TITTEL-PROTEST: Prins Henrik vil ikke begraves ved siden av sin kone, slik det opprinnelig var planlagt. Han føler seg ikke likeverdig behandlet, noe som har satt sinnet i kok hos mange. Foto: NTB Scanpix
TITTEL-PROTEST: Prins Henrik vil ikke begraves ved siden av sin kone, slik det opprinnelig var planlagt. Han føler seg ikke likeverdig behandlet, noe som har satt sinnet i kok hos mange. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Danske kongehuset:

Prins Henrik hetses etter begravelses-utspill

Nå får han støtte fra uventet hold.

(Seoghør.no): Torsdag ble det kjent at danskenes prins Henrik (83) - når den tid kommer - ikke ønsker å begraves ved siden av sin kone dronning Margrethe (77).

Saken har dominert nyhetsbildet i Danmark de siste dagene, og har skapt store overskrifter og debatt langt utenfor danskenes egne landegrenser.

Årsaken til prins Henriks beslutning er, ifølge ham selv, «en konsekvens av at han ikke er blitt likeverdig behandlet i forhold til sin ektefelle».

Prinsen, som sjelden går stille i dørene, har i årevis uttrykt stor misnøye over å aldri bli titulert som konge - og at han dermed lever «i skyggen av sin kone».

- Sendes ut i en rakett

Kort tid etter at prinsens avgjørelse ble kjent for offentligheten, kom det sterke reaksjoner fra en rekke hold. Flere kongehuseksperter og debattanter fordømmer beslutningen, og andre har kommet med bemerkninger av mindre hyggelig karakter i sosiale medier.

Nå får imidlertid prins Henrik utstrakt en hjelpende hånd fra heller uventet hold.

- Prins Henrik må da fullt og helt selv få bestemme hvor han skal gravlegges. Han kan sendes i bane rundt jorda i en rakett, om det er det beste forslaget, så kunne han flydd rundt der oppe. Det er da hans eget valg, sier den danske politikeren Søren Søndergaard til danske BT.

Ifølge avisen mener Søndergaard, som er tilknyttet det politiske partiet Enhedslisten, at 83-åringen får ufortjent mye tyn.

Politikeren, som vanligvis er sterkt imot apanasje til kongehusets medlemmer, går blant annet hardt ut mot en av kritikerne, Ekstra Bladets Jim Lyngvild, som foreslo å kutte nettopp den årlige apanasjen til prins Henrik.

- Når man først har gitt prins Henrik en forventning om hva han skal motta i apanasje, så må man stå ved det, fastslår Søren Søndergaard til BT og fortsetter:

- De som stemte for at han skulle motta apanasje, burde betale dette fra egen lomme. Det ville vært merkelig å ta apanasjen fra ham nå, etter at partiene har blitt enige om å gi det til ham.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 17.05.2014 MONARKER: Kong Harald og dronning Sonja, Kronprinsparet, dronning Margrethe og prinsegemal Henrik, kong Carl Gustaf og dronning Silvia stilte opp for fotografene foran Eidsvollsbygningen. Video: NTB scanpix Vis mer

Får penger av dronningen

Etter at prinsen valgte å gå av som pensjonist i 2015, besluttet kongehuset å fastholde hans fyrstelige apanasje, noe som i ettertid er blitt kritisert fra flere hold.

I praksis har ikke 83-åringen noen egen apanasje, men får ti prosent av dronningens, noe som igjen fører til mer bensin på bålet i denne debatten.

- At man sier at man ikke vil feire gullbryllup sammen med kvinnen som har stått ved ens side på godt og vondt et helt liv, og at man ikke vil begraves med henne - bli skilt da. Gå fra henne. Frasi deg din apanasje, ditt gamle «rævhull», skrev Jim Lyngvild tidligere denne uken.

- Setter sin hustru i forlegenhet

Da Seoghør.no intervjuet TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, i forbindelse med saken, slaktet også han avgjørelsen.

- Prins Henrik slutter visst aldri å sjokkere og lage skandale, og setter sin hustru i forlegenhet for all verden, skrev han i en SMS til Seoghør.no, og fortsatte:

- I mange hundre år har det vært tradisjon at Danmarks monarker og deres ektefeller begraves sammen i Roskilde domkirke. Margrethe har jo allerede fått utarbeidet tegninger av sarkofagen de skulle ligge i, men nå må hun nok en gang finne seg i at ektemannen sier nei.

Ifølge kongehuset er dronning Margrethe innforstått med ektemannens avgjørelse.

Det er fortsatt ukjent hvor prins Henrik skal begraves, når tiden er inne for dette. Dronning Margrethe skal derimot, som Totland nevner, ligge under en sarkofag - laget av billedhuggeren og professoren Bjørn Nørgaard.

LES OGSÅ: Dette gjorde prins Philip på sin siste arbeidsdag