Prins Henrik:

Prins Henrik har kommet med krav til dronning Margrethe

Prinsen viser stor misnøye over tittelen han har blitt tildelt.

DRONNINGEN BESTEMMER: Prins Henrik avslørte nylig at han ikke vil begraves ved siden av kona, dronning Margrethe. Til syvende og sist er det hun som har siste ordet, ifølge prinsen. Foto: AP / NTB Scanpix
DRONNINGEN BESTEMMER: Prins Henrik avslørte nylig at han ikke vil begraves ved siden av kona, dronning Margrethe. Til syvende og sist er det hun som har siste ordet, ifølge prinsen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Tidligere denne måneden overrasket den danske prins Henrik (83) mange, da han uttalte at han ikke ønsket å begraves ved siden av sin kone, dronning Margrethe (77).

Det danske kongehusets kommunikasjonssjef, Lene Balleby, bekreftet overfor danske BT at prins Henrik ikke skal begraves ved siden av sin kone på ekteparets planlagte gravsted ved Roskilde Domkirke, slik det egentlig var tenkt.

Nå, en drøy uke senere, står prinsen fremdeles på sitt, ifølge danske Se og Hør.

Likevel innrømmer 83-åringen at det er opp til hans kone, om de to skal gravlegges samme sted eller ikke.

– Det er min kone og ikke meg som kan gjøre noe med den beslutningen, sier prinsen til bladet.

– En kvinne skal ikke bestemme alt

Bakgrunnen for prinsens valg, skal ha vært at han ikke er tilfreds med prinsetittelen, og at han har et sterkt ønske om å bli konge eller kongegemal. Han skal ved gjentatte anledninger ha uttrykt sin misnøye overfor sin gitte tittel.

Nå kan det imidlertid se ut til at den 83 år gamle prinsen har fått nok, og ifølge ham selv, er det kun én måte å få han til å endre beslutningen sin.

– Hvis hun vil ha meg begravd sammen med henne, må hun gjøre meg til kongegemal, sier prinsen, og fortsetter:

– Jeg er likegyldig, forklarer han og sier at det ikke er noen grunn til at han ikke kan bære tittelen som kongegemal.

– Det er ikke en kvinne som skal bestemme alt. Jeg stiller på lik linje med den personen jeg er gift med. Når hun er dronning, kan hun gjøre meg til kongegemal, sier han.

Da nyheten om prinsens beslutning ble kjent, ble den slaktet av TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

Saken fortsetter nedenfor.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 17.05.2014 MONARKER: Kong Harald og dronning Sonja, Kronprinsparet, dronning Margrethe og prinsegemal Henrik, kong Carl Gustaf og dronning Silvia stilte opp for fotografene foran Eidsvollsbygningen. Video: NTB scanpix Vis mer

– Prins Henrik slutter visst aldri å sjokkere og lage skandale, og setter sin hustru i forlegenhet for all verden, skrev han i en SMS til Dagbladet, og fortsatte:

– I mange hundre år har det vært tradisjon at Danmarks monarker og deres ektefeller begraves sammen i Roskilde domkirke. Margrethe har jo allerede fått utarbeidet tegninger av sarkofagen de skulle ligge i, men nå må hun nok en gang finne seg i at ektemannen sier nei.

Det var i 2002 at prins Henrik først ga uttrykk for at han ikke likte prinsetittelen. Den gang raste debatten i Danmark om hvorvidt prinsen var utakknemlig, eller om det danske kongehuset ikke hadde gjort nok for å ta ham inn i varmen.

Tidligere denne uka sa han til danske Se og Hør at han lenge har følt seg latterliggjort av sin kone.

– Hun gjør meg til en narr. Jeg har ikke giftet meg med dronningen for å bli begravet i Roskilde, sa han til bladet.

Fikk støtte

Tre år etterpå varslet dronning Margrethe at hennes mann i framtida ikke skulle tituleres som prins, men prinsegemal. Ifølge Wikipedia er gemal en mer passende tittel på en på en fyrstelig eller kongelig ektemann eller hustru.

Den nye tittelen, som for øvrig brukes svært sjelden, så ikke ut til å gjøre ende på Henriks frustrasjon.

– Alle dronninger i historien har gjort sine menn til konger. Hvorfor skal jeg være under min kone, uttalte han til nederlandsk tv i 2014.

Likevel har prins Henrik fått støtte fra ulike hold. Blant annet fra det Danske Ekstra Bladet, som i 2015 besluttet å titulere ham som konge.

«Det er en skam at mannen ikke får den anerkjennelsen han fortjener. Vi har ingenting imot å gi ham en kongetittel, som han åpenbart ikke kan leve uten, på sine eldre dager», har avisen argumentert.

LES OGSÅ: Håver inn millioner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer