Prins Henrik:

Prins Henrik er innlagt på sykehus

Ble syk under en reise til Egypt.

INNLAGT PÅ SYKEHUS: Danske prins Henrik er lagt inn på Rigshospitalet i København etter en reise til Egypt. Foto: NTB Scanpix
INNLAGT PÅ SYKEHUS: Danske prins Henrik er lagt inn på Rigshospitalet i København etter en reise til Egypt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Danske prins Henrik (83) er innlagt på sykehus, skriver det danske kongehuset i en pressemelding.

Ifølge det danske kongehuset skal prinsen, som lider av demens, ha blitt syk under en reise til Egypt han var på tidligere i år.

- Han er lagt inn på Rigshospitalet i København for undersøkelse, sier kongehusets kommunikasjonssjef Lene Balleby i pressemeldingen.

Hva prinsen lider av er foreløpig ukjent.

Det siste halvåret har den danske prinsen skapt store overskrifter i både skandinaviske og internasjonale medier.

I sommer ble prins Henrik innlagt på sykehus på Universitetshospitalet i Århus. Årsaken var en infeksjon i beinet som han fikk behandling for.

Noen måneder etter, i starten av september, ble prins Henrik diagnostisert med sykdommen demens.

Demensdiagnosen innebærer at den 83 år gamle prinsens kognitive funksjonsnivå er svekket.

«I forlengelse av et lengre utredningsforløp og seinest en rekke undersøkelser foretatt i løpet av seinsommeren, har et spesialistteam ved Rikshospitalet nå konkludert med at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens», het det i en pressemelding fra det danske slottet.

Han kom med flere kontroversielle utsagn om hans kone dronning Margrethe og sin egen familie, og overrasket ved å blant annet fortelle at han ikke ville gravlegges ved siden av dronningen.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Det danske folk vendte prinsen ryggen som følge av alle uttalelsene han liret av seg.

Som en konsekvens av diagnosen trappet prinsen ytterligere ned på kongelige opptredener og oppgaver. 83-åringen gikk som kjent av med pensjon i 2015, og har vært mindre synlig i offentlig sammenheng de siste årene.

Nøt varme dager

I november deltok dronning Margrethe på et statsbesøk i Ghana, med seg på slep var danske TV 2 til stedet, og på spørsmål om hvordan prinsen hadde det kunne hun røpe at han nøt varme dager i et varmt land.

- Han har det riktig så utmerket for øyeblikket. Jeg har akkurat hørt fra ham, og han er på et deilig sted i et varmt land ved havet og nyter det og har det virkelig godt, og det gleder meg. Det er merkelig å være på en slik reise alene, men på en annen side så er det vilkårene. Når han har det bra, der hvor han er, så har jeg det bra der jeg er, sa hun til TV-kanalen.

Dette var første gang dronning Margrethe uttalte seg om prinsens helsetilstand etter at han ble påvist demens.

- Ikke så ille som det virker

I et tidligere intervju med danske Ekstra Bladet kunne prinsens gode kamerat Fritz Schur fortelle at alt ikke er så ille som det kanskje virket om den danske prinsen.

- Jo ... Det går vel som man kan forvente, han er i godt humør, fortalte han til avisen.

Det var i forbindelse med et årlig jaktlag arrangert av kongehuset i Nordsjælland i november, at Schur var til stede. Han har vært på 20 av disse jakttreffene tidligere, blant annet flere ganger med prinsen. Prinsen måtte avstå fra årets jakt, men holder seg fortsatt aktiv.

- Vi spiller bridge sammen. Han kom på uventet besøk nå nylig, så det var jo hyggelig, sa han til avisen.

Saken fortsetter under:

Så diagnosen komme

Litt etter at diagnosen til prins Henrik ble kjent, uttalte prinsens lillebror, Etienne de Monpezat (75), at de hadde sett problemene til 83-åringen i lang tid.

- I det ene øyeblikket er han ikke helt til stede, men i det andre øyeblikket er han helt normal, uttalte han overfor Ekstra Bladet.

Videre forklarte Etienne at han jevnlig tilbringer tid med sin bror, blant annet når prinsen oppholder seg i dronning Margrethe og Henriks vinslott, Cayax i Frankrike.

Det var også der prinsen vokste opp, og hvor store deler av hans familie fremdeles bor, forklarte de Monpezat, som la til at familien fremdeles er svært glade i broren. ​

- Problemet med min bror angår bare Danmark og den kongelige familien. Det passer seg ikke at jeg kommer med min mening, det er ikke vår sak. Vi er naturligvis fremdeles svært glade i ham, men jeg kan ikke snakke om hans problem eller hans forhold til hennes majestet.​

LES OGSÅ: Dette er skandale-prinsessens «ukjente» barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer