Princes dødsårsak er klar

Døde av en overdose.

OVERDOSE: Princes dødsårsak er offentliggjort. Foto: Scanpix
OVERDOSE: Princes dødsårsak er offentliggjort. Foto: Scanpix Vis mer

Nøyaktig seks uker etter at popstjerna Prince ble funnet død, 57 år gammel, i sitt hjem i Minneapolis, er dødsårsaken klar.

En rettmedisiner nyhetsbyrået Associated Press har snakket med opplyser at Prince døde av en overdose fentanyl. Dødsfallet bli betegnet som en ulykke.

Fentanyl er et hissig legemiddel som er omlag 50 ganger kraftigere enn heroin, og 100 ganger kraftigere enn morfin. Medikamentet brukes først og fremst ved generell anestesi, skriver Store norske leksikon.

Det brukes også som smertestillende, men i minimale doser.

Funnet i heisen

Dagbladet skrev om fentanyl seinest i begynnelsen av april, da medikamentet var skyld i flere dødsfall i California. Ved en feiltakelse hadde stoffet blitt kamuflert som langt mer harmløse smertestillende tabletter av typen Norco.

Prince ble funnet livløs i heisen av ansatte ved Paisley Park, stjernas hjem, på morgenen 21. april. Han ble erklært død kort tid seinere.

Politiet varslet full etterforskning, og konkluderte tidlig med at det ikke forelå noe kriminelt bak dødsfallet. På en pressekonferanse samme uke opplyste de at det ikke ble funnet noen ytre skader på popstjerna.

De fant heller ingen indikasjoner på at Prince hadde tatt sitt eget liv.

Den siste måneden har spekulasjonene rundt Princes dødsårsak fått herje fritt. Mange har trukket paralleller til Princes angivelige sykehusinnleggelse uka før dødsfallet, etter at han skal ha fått et illebefinnende om bord i sitt eget privatfly.

Princes hoftesmerter, som han sleit med i flere år, har også vært tema etter dødsfallet.

57-åringen opererte visstnok aldri hofta på grunn av sitt medlemskap i Jehovas vitner, der blodoverføring under operasjon ikke er tillatt. Prince skal i stedet ha tatt i bruk smertestillende medikamenter for å dempe smertene.

Skrev memoarer

Den norske Prince-eksperten Petter Aagaard, som har doktorgrad om poplegenden, sa til Dagbladet like etter dødsfallet at han er overbevist om at Prince visste han skulle dø.

- Prince ville alltid være mystisk. Han likte dårlig at folk skrev om ham, og holdt seg unna Youtube og Spotify. Han var ikke kjent for å reflektere, men den siste tida gjorde han nettopp det. Han snakket plutselig mye om sin avdøde far, og under konserten forrige uke sa han at han skulle «reise til månen».

- Prince har utgitt 16 låter der han refererer til månen - det var en del av hans spirituelle univers, sa Aagaard.

Ifølge flere utenlandske medier skal den verdensberømte musikeren ha vært i gang med å skrive sine memoarer.

The Guardian skrev at Prince så seint som i mars annonserte at en selvbiografi er på vei. Boka skulle etter planen komme ut neste år.

Prince ble kremert og bisatt i en privat seremoni med en liten gruppe familie, venner og musikere.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Hollywood-stjernene i sorg etter Princes bortgang