Pride ble for aller første gang markert i Norge 27. juni i 1974, og siden 1982 har festivalen blitt feiret årlig - med mangfold og kjærlighet i fokus.

Åpner om Dureks legning
Både regnbueflagg og Pride-festivaler er faste innslag, og mennesker over hele verden kjemper for at alle skal få friheten til å elske hvem man vil - uavhengig av kjønn og legning.
Onsdag kveld, i forbindelse med Pride, inviterte Jan Thomas (55) til en direktesendt podkast for å snakke om temaet kjærlighet. I den anledning tok Se og Hør en nærmere prat med kjendisstylisten.
- Slått ned
Den 21. april i år ble det markert at det er 50 år siden forbudet mot homofili ble opphevet i Norge. Overfor Se og Hør forteller Jan Thomas at vi fortsatt har en lang vei å gå som samfunn.
- Folk blir fortsatt slått ned, sparket og får slengt dritt etter seg. Senest for to dager siden var det jo en som ble slått ned på toalettet i Sarpsborg under Pride, så vi er jo ikke i nærheten av å være i mål. Vi må høre på det de folkene sier, ta det til oss, og spre budskapet - at dette er det fineste på jord, nemlig kjærlighet. Det må vi praktisere.

- Resultatet ble en drapstrussel
Videre forteller 55-åringen at han jobber tett på med politiets hatkrim-gruppe, men påpeker at det ikke holder i lengden da de ikke har mange nok til å ta hele jobben på egen hånd. Han understreker at dette er en felles dugnad som alle må bidra til.

- Alle og enhver må ta stilling, ta en tur i skogen, på stranda eller i byen, også tenker du: «Hva er det jeg kan gjøre? Hva er mitt valg og mitt bidrag til at et samfunn skal få lov til å bestå av et mangfold, hvor kjærlighet er kjærlighet?».
- Hva tror du er grunnen til at det fremdeles er fordommer mot Pride?
- Usikkerhet. Og dessverre religion, det er det vi gjemmer oss bak. For å sette det litt på spissen, så er brennende busker, talende slanger og det å separere et hav, noe vi tror på og det er greit, men homofili er unaturlig. Så hvor ligger vi da listen?

- Begynner nesten å gråte
Han følger opp med at det er en merkelig situasjon å være i, og at han ikke forstår hvorfor det skal være så vanskelig for mennesker å akseptere at alle er forskjellige.
- Ufarliggjøre noe vakkert
Jan Thomas legger imidlertid ikke skjul på at det hjelper å snakke offentlig om temaet.
- Å få komme på slike steder som dette, besøke ungdomsskoler og videregående, og ufarliggjøre noe som bare er vakkert, det har vært min jobb. Jeg etterlyser ubetinget kjærlighet, forteller han.
I forbindelse med årets Pride skal kjendisstylisten selvsagt også være med på den storslåtte feiringen i Oslo, sammen med kjæresten Harlem Alexander (34) og flere andre.
- Det skal feires med brask og bram. I år er det som sagt 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge, og dette er ikke året at du, jeg og alle andre skal sitte hjemme. Så vi må komme oss ut og feire. Vi skal gå i paraden, være med på Grand Prix-flåten, også ender vi opp i Pride-parken, sier Jan Thomas.

Sa «nei» til Pride-flagg
Holdningsendring
Også «Farmen»-profilene Tonje Frøystad Garvik (33) og Lene Sleperud (33) mener det er viktig at Pride markeres.
- Den viktigste grunnen til å feire Pride er at folk fortsatt blir angrepet på grunn av seksuell orientering. Og det at man kan skape gode holdninger, for det er faktisk mulig å forandre holdninger. Jo flere man får med, jo flere forstår, mener Sleperud, mens Garvik legger til:
- Også må vi bekjempe frykt. Veldig mange tenker homokampen er over i 2022, men alt av statistikker viser at det er mange flere skeive som har nedsatt livskvalitet. Det viser at det er en gruppe som sliter, nettopp fordi man føler seg utenfor og annerledes.
Begge mener Pride er viktig for å skape inkludering, fellesskap og tilhørighet. Derfor skal de lørdag gå i paraden sammen med sønnen Max (6 md.), og andre regnbuefamilier.
- Vise mangfold
Paret er opptatt av å vise mangfold, også blant skeive.
- Folk kan se at det er andre som dem der ute, at man har noen å speile seg i. Vi prøver å vise et mangfold blant skeive, at du kan være skeiv uten å passe inn i stereotypene. Det er like store forskjeller blant skeive som blant homofile, forteller Garvik.
Hun legger til at man må huske på å ikke bagatellisere andres følelser.
- De som mener vi ikke trenger Pride fordi vi har kommet så langt må huske på å ikke bagatellisere det skeive føler og opplever, fordi det blir bare å påføre skam. Holdningsundersøkelser viser at skeive har det vanskeligere enn heterofile, og da er det ganske tydelig at det fortsatt er nødvendig.
- Heterofile har ikke gått gjennom de kampene som homofile har, fastslår Sleperud.
Og på spørsmål om hva Pride betyr for dem, svarer Sleperud enkelt og greit:
- Pride kan være livsviktig! Pride betyr det å tørre å være stolt av seg selv, og at vi ikke lar de som ikke synes det vinne.
- Mer motstand
Det er også flere kjendiser som gjør seg klare for å feire Pride. Under ELLEs sommerfest møtte Se og Hør blant andre VGTV-profil Morten Hegseth (36), og på spørsmål om hvordan det skal feires, svarte han:

- Vi skulle egentlig ha flåte, men det ble ikke noe av på grunn av jobb. Men jeg skal gå i gatene og feire, glitre og ha på meg rarest mulig klær. Jeg skal være stolt av å være skeiv, for det er alltid gøy.
Journalist og TV-profil Gisle Agledahl (31) skal også delta under feiringen. Han forteller at det først og fremst vil starte med frokost hjemme hos han, så går turen videre til paraden i Oslo. Han belyser også at Pride er litt annerledes i år.

- I år har jo Pride plutselig fått mer motstand enn før, fordi Oslo-skolene har invitert elevene sine dit etter at Stortinget flagget for første gang. Det er ganske trist og vanskelig å se at disse stegene som kan redde liv, som kan bety en verden av forskjell for unge elever, skal bli slått så hardt ned på som det blir akkurat nå. Der må vi stille opp under Pride, både i Oslo, men også i bygdene, mener han.
Tidligere «Bloggerne»-profil Joakim Kleven (29) ser også frem til å feire kjærligheten de kommende dagene.
- Jeg skal feire det med Gisle (Agledahl, red.anm.). Han skal ha Pride-frokost. Så vi skal kose oss der, og det er jo det beste ever, bedre enn både 17. mai og julaften og alt.
LES OGSÅ: - Jeg trengte en utfordring