<strong>PRIDE:</strong> Finn Schjøll, Morten Hegseth Riiber og Erlend Elias Bragstad er alltid med å feire Pride. På lørdag er det duket for den store Pride-paraden. Foto: NTB Scanpix, Instagram
PRIDE: Finn Schjøll, Morten Hegseth Riiber og Erlend Elias Bragstad er alltid med å feire Pride. På lørdag er det duket for den store Pride-paraden. Foto: NTB Scanpix, Instagram Vis mer

Norske kjendiser om Pride:

«Pride er et sexfiksert helvete som kun har fokus på sølv-tanga glitter og synd på flåte»

Norske kjendiser om hvorfor de deltar i Pride-paraden.

Publisert
Sist oppdatert

Juni er måneden som ofte blir omtalt som «Pride-month», der store deler av verden feirer, engasjerer og retter fokus mot homofile, lesbiske og transpersoner.

Målet er økt bevissthet omkring likestilling blant kjønn, og feiring av skeiv kjærlighet og mangfold.

I starten av juni feiret bergenserne det som også kalles for «regnbuedagene», og i starten av september feirer trønderne «Trondheim Pride».

Denne uken er det Oslos tur, der flere av Norges største kjendiser, homofile som heterofile, skal delta.

En selvfølge å delta

For komiker Tore Petterson (38) er det en selvfølge at han skal delta på det han omtaler som «årets begivenhet».

- Selvfølgelig skal jeg delta i Pride-paraden, forteller Petterson.

For ham handler det om å delta på noe som er større enn seg selv.

<strong>SKAL DELTA:</strong> For Tore Petterson er det en selvfølge å delta i Pride-paraden i Oslo lørdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL DELTA: For Tore Petterson er det en selvfølge å delta i Pride-paraden i Oslo lørdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg husker da jeg var med for første gang. Jeg har gått nesten alle gangene, men den gang fikk jeg en åpenbaring om at jeg ikke var alene. Bare det å se at det er så mange som ønsker at folk skal få være, og gjøre som man vil, ga meg veldig mye, forteller han.

Foreløpig har ikke Petterson funnet ut hvem han skal ta følge med under paraden lørdag, men for ham spiller ikke det noen rolle. Han oppfordrer alle til å være med.

- Jeg oppfordrer alle til å gå, i aller høyeste grad. Jeg synes det er harry å si at Pride bare er støy og bråk, og noe annet enn det egentlig er, for det er helt feil, og det motsatte. Alle skal få gå kledd og være den man vil, og ønsker å være, forteller han.

Fikk hat kommentarer

Journalist og programleder Morten Hegseth Riiber (32) har deltatt i Pride-uka og Pride-paraden flere ganger. I år skal han også gå, men denne gang med kanskje en enda sterkere agenda.

<strong>BLIR FORBANNA:</strong> Morten Hegseth Riiber blir forbanna av de illsinte kommentarene om Pride. I år skal han gjøre det helt motsatte av det de illsinte menneskene ønsker - nemlig ta på seg enda mer glitter og være enda mer utfordrende. Foto: Kris Myhre
BLIR FORBANNA: Morten Hegseth Riiber blir forbanna av de illsinte kommentarene om Pride. I år skal han gjøre det helt motsatte av det de illsinte menneskene ønsker - nemlig ta på seg enda mer glitter og være enda mer utfordrende. Foto: Kris Myhre Vis mer

Tidligere denne uken la Hegseth ut et bilde på Instagram med en påfølgende tekst om Pride-uka. Ikke mange sekunder etter ble kommentarfeltet fylt med det han selv kaller for «illsinte homser» som mener at Pride ødelegger for homobevegelsen.

Saken fortsetter under:

#happypridemonth🏳️‍🌈

Et innlegg delt av Morten Hegseth Riiber (@mortenhegseth)

- Pride er et sexfiksert helvete som kun har fokus på sølvtanga, glitter og synd på flåte, mente de. Slikt blir jeg så forbanna av, fordi bak sølvtanga, sex og deilig flåte-skrull finnes noe av det viktigste med homobevegelsen, nemlig de som tør å flytte grenser, være annerledes og som står i sin egen legning, sier Hegseth og legger til:

- Homokampen har ikke blitt kjempet med «Beat for beat», brettekanter og stakittgjerde - men med blod, svette, glitter og sex. Så i år skal jeg gjøre det totalt motsatte av det de sinte i kommentarfeltet vil: Jeg skal ha på minimalt med klær, dynke meg selv i glitter og feire i solidaritet med homoverdenens egne punkere, nemlig skrullene.

Må kjempe for andres rettigheter

Blogger Marna Haugen (37), som er gift med komiker Ørjan Burøe (43), dukker også opp i paraden. Hun har for anledningen fått besøk av sin mor fra Ørsta, og tar med seg hele familien i paraden.

- Det er ingen grunn til å ikke gå, tenker jeg, sier Haugen.

For trebarnsmoren er det spesielt viktig å delta på feiringen for å sette et eksempel til neste generasjon.

<strong>TAR MED HELE FAMILIEN:</strong> Marna Haugen og Ørjan Burøe skal gå i tog med hele familien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAR MED HELE FAMILIEN: Marna Haugen og Ørjan Burøe skal gå i tog med hele familien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er spesielt viktig å vise barna høy aksept for andre mennesker, om det er hudfarge, legning, eller hva enn det måtte være. Jeg synes det er viktig å gå frem som gode rollemodeller, samle oss og kjempe for andres rettigheter og aksept, forteller hun.

Forandret seg

Selv om blomsterdekoratør Finn Schjøll (70) så gjerne skulle ønske at han kunne blitt med på årets Pride-parade, befinner han seg for tiden i utlandet på ferie, og får dermed ikke mulighet til å gå.

<strong>VIL VÆRE MED:</strong> I år har dessverre ikke Finn Schjøll mulighet til å delta i Pride-paraden, selv om han så gjerne vil. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL VÆRE MED: I år har dessverre ikke Finn Schjøll mulighet til å delta i Pride-paraden, selv om han så gjerne vil. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Før var det en liten gjeng som gikk i paraden og var raritetene, mens en hel folkemasse sto å så på. Nå er det en så stor gjeng som går i paraden, at det er blitt de som ser på som er raritetene, sier Schjøll.

70-åringen synes det er utkledningene som er det flotteste med Pride. Men slik har det ikke alltid vært, ifølge ham selv.

- For 35 år siden husker jeg at jeg synes Pride var flaut. Jeg var redd for at noen skulle tro at jeg var sånn, forteller Schjøll og legger til:

- Jeg gikk med en klump i magen i mange av mine første år i tv-karrieren. Jeg medvirket sammen med Toppen Bech (79) og Brita Blomquist (86) «Frokost-TV» på slutten av 80-tallet, og sånn sett var jeg kanskje første, offentlige homofile på norsk tv. For så vidt har jeg vel gått i et eget Pride-tog i hele mitt liv, forteller han.

Finn Schjøll kan også minnes et år han skulle gå i tog med den kjente forfatteren og aktivisten Kim Friele (83), som i mange år har kjempet for homofiles rettigheter.

<strong>2015:</strong> Finn Schjøll i Pride-parade sammen med Arbeiderpartiet-politikerne Raymond Johansen, Kim Friele, Tone Tellevik Dahl og Eskil Pedersen i 2015. Lørdag går årets parade fra Grønlandsleiret til Spikersuppa.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
2015: Finn Schjøll i Pride-parade sammen med Arbeiderpartiet-politikerne Raymond Johansen, Kim Friele, Tone Tellevik Dahl og Eskil Pedersen i 2015. Lørdag går årets parade fra Grønlandsleiret til Spikersuppa. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg fikk tatt henne i armen, så kom politikerne løpende og prøvde å stjele daten min, minnes han og ler.

Fortsatt ikke i mål

Forfatter Linnéa Myhre (28) har deltatt i Pride-paraden flere ganger.

- Jeg har lyst til å gå i tog i år. Jeg husker fra i fjor at det var en fin uke, og jeg har lyst til å feire dagen med fest i Spikersuppa, forteller hun.

For Myhre er det viktig å delta i toget for å vise engasjement.

- Det er viktig for meg å bli med på markeringen av Pride, fordi vi fortsatt ikke har kommet dit vi skal i kampen for likestilling. Det er viktig å vise at vi bryr oss om, og støtter, hverandre, sier hun.

❤️💙💜💚💛

Et innlegg delt av Linnéa Myhre (@linniiie)

- Det er sterkt og rørende

Kjendisstylisten Erlend Elias Bragstad (35) har vært engasjert i homobevegelsen i flere år. På torsdag reiser han til Hadeland der han skal være hovedtaler for åpningen av toget. På lørdag er han tilbake igjen til Oslo der han selvsagt skal stille i tog.

- Jeg pleier først å stå og se på toget, det er så sterkt, rørende, fint, befriende og gøy. Så hopper jeg inn i toget på slutten, forteller den 35 år gamle nordlendingen.

I flere år har Bragstad jobbet aktivt for likestilling mellom kjønn, og det å ikke sette noen i bås, der han blant annet har holdt en tale på Sametinget for å «få fart på sakene».

Slik har han imidlertid ikke alltid vært.

- Da jeg var yngre og kom ut av skapet, hadde jeg mine egne ting å stri med. Jo eldre man blir, jo mer perspektiv får man, og man skjønner hvor viktig Pride er, sier han.

<strong>FORKJEMPER:</strong> Erlend Elias Bragstad har i flere år kjempet for homofiles rettigheter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORKJEMPER: Erlend Elias Bragstad har i flere år kjempet for homofiles rettigheter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Elsker Pride

For artist Maria Mena (32) kan Pride sammenlignes med 17. mai - noe hun ikke vil gå glipp av - og sangeren forsøker å være med på de fleste eventene som arrangeres denne uken.

I år skal hun i derimot i bryllup når Pride-paraden går av stabelen, men håper likevel hun rekker innom.

- Hvis jeg rekker skal jeg selvfølgelig gå. For meg er det viktig å delta, først og fremst fordi det er gøy, sier Mena og legger til:

Love is love❤️🌈❤️🌈❤️🌈

Et innlegg delt av Maria Mena (@mariamena_official)

- Men det er så klart også viktig å delta for homofiles rettigheter. Kanskje mest av alt å gå for at folk skal kunne leve det livet som de vil, om det er uten barn, med barn, med en kvinne eller mann.

Hvis Mena rekker paraden, har hun allerede bestemt seg for hvem hun skal feire dagen med.

- Jeg fikk akkurat en melding av Robert Stoltenberg, som jeg nylig var på ferie sammen med, og kompisen min Thorbjørn, som for øvrig er singel og heterofil. Til alle jenter der ute, altså, sier hun og ler.

LES OGSÅ: - Det har vært smertefullt for ham

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer