George Michael:

Popstjernas siste jul

Fem år er gått siden George Michael døde - bare 53 år gammel.

POPLEGENDE: George Michael har satt sterke spor i musikkhistorien. Foto: Richard Young/REX/NTB
POPLEGENDE: George Michael har satt sterke spor i musikkhistorien. Foto: Richard Young/REX/NTB Vis mer
Publisert

Første juledag er det fem år siden sjokkbeskjeden om sanger George Michaels plutselige og uventede dødsfall. Den populære artisten, som ble kjent gjennom popduoen Wham! ble bare 53 år gammel.

Tidspunktet for dødsfallet ble også for mange spesielt, ettersom Wham! og George Michael er kanskje aller best kjent for låta «Last Christmas». Jula 2016 ble altså hans siste.

Artisten, som egentlig heter Georgios Kyriacos Panayiotou, levde et liv i offentligheten helt siden debuten på starten av 80-tallet. Rusmisbruk, vektoppgang og hans kjærlighetsforhold ble alt nøye dokumentert i pressen.

POPDUO: Barndomsvennene Andrew Ridgeley og George Michael ble popidoler da de slo gjennom som Wham! på 80-tallet. Foto: Eugene Adebari/REX/NTB
POPDUO: Barndomsvennene Andrew Ridgeley og George Michael ble popidoler da de slo gjennom som Wham! på 80-tallet. Foto: Eugene Adebari/REX/NTB Vis mer

Funnet av kjæresten

Da dødsårsaken ble klar, i overkant av to måneder etter hans bortgang, viste det seg at han led av en hjertefeil som førte til akutt betennelse i hjertemuskulaturen.

I tillegg hadde Michael pådratt seg fettlever, noe som ofte skyldes høyt alkoholforbruk og/eller usunt kosthold.

IKON: Popstjerna George Michael ble 53 år gammel, og døde av hjertestans i sin egen seng første juledag. Video: AP Vis mer

Michael sovnet inn i sin egen seng, og ble funnet død i sitt hjem i London av kjæresten, frisør og fotograf Fadi Fawaz. En ambulanse rykket ut til artistens eiendom i Goring i Oxfordshire klokken 13.42, men han ble erklært død på stedet.

- Litt av en jul. Jeg glemmer den aldri, fordi jeg fant ham fredfullt død i senga om morgenen. Jeg kommer aldri til å slutte å savne deg, skrev Fawaz på Twitter dagen etter dødsfallet.

TIL SISTE SLUTT: Fadi Fawaz og George Michael var kjærester til det siste. Foto: Martin Karius/ REX/ NTB
TIL SISTE SLUTT: Fadi Fawaz og George Michael var kjærester til det siste. Foto: Martin Karius/ REX/ NTB Vis mer

Han kunne også fortelle at ting hadde vært komplisert den siste tida, men at Michael så fram til jula.

Popstjerna ble gravlagt i all hemmelighet ved Highgate Cementery i London, tre måneder etter sin død.

Homoikon

Nesten 20 år før hans død sto han fram som homofil. Da var det langt med tabubelagt å ha en annen legning, og dette skapte store overskrifter den gangen. Paparazzifotografene hang også i hælene hans da han gikk inn i et forhold med kunsthandler og forretningsmann Kenny Goss. De holdt sammen i 13 år.

FORFULGT: Paparazzifotografene hang i hælene på Kenny Gross og George Michael gjennom deres 13 år lange forhold. Foto: Copetti/Photofab/REX/NTB
FORFULGT: Paparazzifotografene hang i hælene på Kenny Gross og George Michael gjennom deres 13 år lange forhold. Foto: Copetti/Photofab/REX/NTB Vis mer

Selv om Michael av mange ble sett på som et homoikon, var det på ingen måte enkelt for ham å stå fram. Han ble nærmest presset ut av «skapet», etter en hendelse med en sivilkledd politimann i 1998.

På et herretoalett i Will Rogers-parken i Los Angeles, skal Michael ha fotflørtet med vedkommende.

Deretter så politimannen popstjerna gjøre det som ble omtalt som en «usømmelig handling», noe som førte til at Michael ble pågrepet og avhørt i tre timer før han slapp ut mot kausjon. Etter flere timer med enormt mediepress valgte Michael å forhinde ytterligere spekulasjoner i et intervju med CNN.

- Jeg har dummet meg ut, og kan ikke gjøre annet enn å unnskylde meg overfor fansen. Jeg kan ikke engang si at det var første gang jeg har gjort noe slikt, men jeg ønsker å si at jeg er ok, sa han da.

HOMOIKON: George Michael sto fram som homofil på slutten av 90-tallet, og ble for mange et forbilde. Foto: Francois Mori/AP/NTB
HOMOIKON: George Michael sto fram som homofil på slutten av 90-tallet, og ble for mange et forbilde. Foto: Francois Mori/AP/NTB Vis mer

I 2014 kunne han fortelle at det å stå fram som homofil gjorde livet hans mer komplisert.

- Det virket som om pressen fant glede i at jeg tidligere hadde et streit publikum, og at de forsøkte å ødelegge det. Og jeg tror mange menn var frustrerte over at kjærestene deres ikke kunne slutte å tenke at George Michael bare ikke hadde funnet den rette jenta ennå. Det er det mange i familien min som også fortsatt tror, sa han.

- ET TAP: Artist, skuespiller og vokalist Hans-Erik Dyvik Husby, også kjent som Hank von Helvete, er bekreftet død fredag kveld. Video: Ivan Larsson/ Dagbladet TV. Reportere: Sigrid Hvidsten og Ivan Larsson. Vis mer

Tragisk kjærlighetshistorie

Før han døde jobbet han med dokumentarfilmen «Freedom», som ble gitt ut nesten ett år etter at han gikk bort. Den tar blant annet for seg Michaels første kjærlighet, fortalt av ham selv. Kjærlighetshistorien startet i 1991 da artisten fikk øyekontakt med Anselmo Feleppa i publikum under en konsert i Brasil.

- Han var så søt. Jeg ble så distrahert av ham, så jeg holdt meg unna hjørnet han sto i, hvis ikke trodde jeg at jeg ville bli virkelig distrahert og glemme tekstene, har han uttalt.

Etter konserten så han igjen Feleppa i hotellobbyen, men turneen fortsatte. Feleppa fulgte imidlertid etter, og de ble stormende forelsket.

- Jeg var lykkeligere enn jeg har vært i hele mitt liv. Berømmelse, penger, alle de tingene - alt bare bleknet i forhold. Å være 27 år gammel og våkne opp i seng ved siden av noen som elsker deg. Og Anselmo var definitvt den, har han uttalt til magasinet Attitude.

DRAPSMYSTERIE: Gabbi Petito ble kvalt til døde, mens Brian Laundrie plutselig forsvant. Nå er også han bekreftet omkommet. Foto: Brian Laundrie/Instagram Vis mer

Lykken skulle imidlertid vise seg å være kortvarig. Bare noen måneder etter at de fant hverandre, i jula, ble Feleppa syk. Han bestemte seg for å ta en HIV-test - og den viste var positiv.

På 90-tallet var diagnosen ofte en dødsdom, og det ble det også for Feleppa, som døde av hjerneslag bare to år etter at de møttes.

Som de fleste vet, handler låta «Last Christmas» om kjærlighet som ikke funket. Om Michael hadde noen i tankene da han skrev låta på gutterommet, vites ikke.

Selv om den er en av de mest spilte julelåtene noen sinne, skulle årstallet faktisk vise 2021 før den toppet den britiske hitlista. 1. januar i år, 26 år etter den ble sluppet, tronet den altså på toppen. Michael selv fikk aldri oppleve det.

LES OGSÅ: Carlos Marín: Il divo-stjerne død

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer