Polske shoppingperler

Det ferske EU-landet ønsker å kvitte seg med østblokkstempelet og bli en del av vesten. Med Norwegians direkteruter er veien dit blitt kort også.

PITTORESK: Gamlebyen i Warszawa er en "rekonstruert" kulisse, og bygget opp mer eller mindre identisk slik den var før tyskerene la hele byen i ruiner i løpet av krigens siste dager. Foto: Se og Hør
PITTORESK: Gamlebyen i Warszawa er en "rekonstruert" kulisse, og bygget opp mer eller mindre identisk slik den var før tyskerene la hele byen i ruiner i løpet av krigens siste dager. Foto: Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye optimisme å spore i det ferske EU-landet, som er overlykkelige over den tiltagende turismen.
På grunn av Norwegians nye direkteruter, blir Polen mer tilgjengelig for oss nordmenn enn noensinne. Og selv om prisene har steget noe de siste årene – er det fortsatt en meget behagelig opplevelse for oss og vårt kredittkort å være shoppingturist i den gamle pavens hjemland.


Historisk shopping
Etter frokost på hotellet er jeg klar for å kaste meg ut i den polske shoppingjungelen i Krakow. Jeg tar trikken inn til Floriañska-porten (6 kroner). Det er et ideelt utgangspunkt, porten er det eneste gjenværende av det som en gang var den gamle bymuren, og som i dag er erstattet av en enorm park (Planty) som omkranser gamlebyen.


Rett innenfor porten venter de lokale kunstnerne i håp om å få solgt sine verker. Utvalget er imponerende og prisene ligger fra 200 til 600 kroner – med et visst prutingsmonn.
Jeg befinner meg nå i Floriañska, som sammen med Wislna, Slawkowska, Grodzka og selve markedsplassen er de beste stedene for en shopping-hungrig turist. Dette er gaten for klesinnkjøp. Her finner du de internasjonale kjedene, men - vel så spennende - mange butikker med polske merker som absolutt er verdt et besøk. Det er viktig at du tar deg tid når du rusler i gatene her. For i tillegg til butikkene med vindu mot gaten – finner du «en ekstra rekke» med butikker – når du titter inn gjennom de smale åpningene i fasadene. Ta deg tid til å utforske!


I enden av Floriañska ligger markedsplassen, med sitt bugnende blomstermarked. Sentralt på plassen ligger markedshallene, der du finner et vell av små boder med håndverk, krystall og brukskunst. I disse hallene har det vært drevet handel siden de ble bygget på 1300-tallet. Her går du virkelig på skattejakt! Selv fant jeg noen fantastiske treleker til mine fadderbarn og lille niese.

Lunsj under duvende vingeslag
Under vingeslagene fra plassens titusenvis av «innbyggere» – duene - og med utsikt over den enorme plassen og Mariakirken, bevilger jeg meg et lite shoppingavbrekk. På uterestauranten Kawiarnia får jeg servert det som garantert er den beste biff Stroganof jeg noensinne har smakt! Og prisen? 35 kroner – slå den!


Min vandring fortsetter sørover fra markedsplassen, og mitt neste kupp blir et par sko hos «Kvadrat» i gaten Wislna. Dette er stedet for litt mer alternativ shopping, og her finner du de unike tingene det bare finnes én av.


Nå befinner du deg heller ikke langt unna Krakows mest berømte severdighet – «Wawel». På en kalksteinsklippe over elven «Wisla» ligger dette unike slottsanlegget og vokter over byen sin. Det tok over 400 år å bygge slottet, og det er en herlig blanding av århundreders stilarter.


Du kan fint bruke en hel dag bare i «Wawel», men min tilmålte tid tillot ikke det, så herfra blir det taxi hjem til hotellet.


Turen går til Warszawa
Polens hovedstad Warszawa har et litt annet tilbud enn Krakow. Dette er en langt større by, men innenfor gamlebyens bymur finner du samme intime sjarmen som Krakow kunne by på. Det spesielle er at all denne sjarmen og nostalgien egentlig bare er en kulisse à la Hollywood.


Stare Miasto, som gamlebyen heter, ble nemlig bombet sønder og sammen under krigen. Så det du ser i dag, er egentlig bare en gjenoppbygd «kulisse» fra etterkrigstiden. Men koselig er den!
Shoppingtilbudet her konsentrerer seg rundt antikviteter, krystall og spennende brukskunst. Det du ikke finner av «snurrepiperier» her inne – er antagelig ikke verdt å lete etter. Selv endte jeg opp med seks koboltblå likørglass i ekte krystall, til 600 kroner for alle seks. Mamma – gled deg til jul!


Gamlebyen skal nytes, ikke stress deg opp og gå shopping-bananas med én gang. Du burde heller rusle litt rundt og nyte den rolige atmosfæren og stillheten som preger denne delen av byen. Unn deg også en tur innom det fantastisk utsmykkede kongeslottet som ligger på Zamkowy-plassen. Mer gull og glitter skal det godt gjøres å samle på et sted.
Etter at gamlebyens severdigheter er unnagjort, og du igjen er klar for litt seriøs shopping – er det tre gater som gjelder i Warszawa: Marszalkowska, Al. Jerozolimskie og kanskje best av dem elle – Nowy Swiat. Det er i de to førstnevnte at byens kjøpesentre er samlet, med «Galleria Centrum» som det største, det ligger og svetter under det forhatte Kulturpalassets klamme hånd. Et annet kjøpesenter er SMYK-senteret. Det er spesielt bra hvis du skal shoppe til barna. Her finner du alt et barn trenger - og ikke nødvendigvis trenger – men som du bare må ha likevel.


Men la oss glemme kjøpesentrene. For skal du shoppe bare ett sted i Warszawa, er det Nowy Swiat som er gaten. Spesielt hvis det er garderoben som skal fornyes. Her ligger et utall av spennende, trendy butikker - med varer du ikke finner hjemme. Det var på grunn av denne gaten at min retur til gamlelandet ikke ble en udelt positiv opplevelse. 20 kilo overvekt var mer enn den søte damen i innsjekkingsskranken kunne tillate - og da hadde jeg til og med lagt det tyngste i håndbagasjen. Så neste gang jeg reiser, skal jeg dra ned med tom koffert.


Hørtes dette spennende ut? Kanskje din neste ferie går til Polen – det hadde du kanskje ikke trodd…

Spis blant stjernene
Det er noe du bare MÅ gjøre før du forlater Warszawa – og det er å spise middag på «Fukier» i gamlebyen. Måltidet er nok blant byens dyreste, men du bør unne deg det likevel. Den legendariske restauranten er stjernenes førstevalg når de besøker byen, og gjesteboken kan by på celebriteter som: Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Catherine Deneuve og Henry Kissinger, samt kongelig besøk av både dronningen av Spania og Margrete av Danmark, prinsesse Anne og Sarah Ferguson.


I det maksimalistisk innredede lokalet slår duften av flere hundre hyasinter mot deg. Og vi kan garantere deg en topp matopplevelse. Selv spiste vi andebryst - fantastisk!
Hovedretter: kr 80-260
Dagens suppe: kr 50
Halvliter øl: kr 25
Adresse: Rynek Starego Miasta 27. Tlf.: +48 22 831 10 13


HURTIGGUIDE TIL POLSKE OPPLEVELSER


Krakow 
Shopping:
Kvadrat, Wislna 4
Masse spennende sko.
Diverse, Floriañska 15
Gøyal "ungdomsbutikk" men godt utvalg i jeans og gensere.
Promod, Floriañska 18
Kjempesøte, romantiske klær til jenter. Kan fort bli en favoritt!
NEXT, Floriañska 49
Kjempesøte, fargerike drakter og topper.
Kosmo, Pl. Mariacki 6
Krystall og flotte karafler til "gi-bort-pris".


Her spiser du:
Lunsj: Kawiarnia, Rynek Glowny 45
Kanskje verdens beste biff Stroganof. Kjempegodt!
Middag: Pizza Dominum, Rynek Glowny 26
Kjempegod pizza i fire forskjellige størrelser...
"Smågodt": Crêpes Nalesniki, Pl. Mariacki 2.
Pannekaker fylt med alt mulig godt. Du må bare prøve!

Warszawa


Shopping:
Marshal, Nowy Swiat 49.
Kjempegøyale vesker og sko i sterke farger. Kan fort bli jentenes favoritt.
Orsay, Nowy Swiat 29.
Landsdekkende kjede meg veldig bra utvalg av klær for jenter under 30.
Poczuj, SMYK-senteret, Aleje Jerozolimskie 40
Et eldorado for småbarnsforeldre. Kjempekule barneklær!
Viritula, Nowy Swiat 62
Guttas favoritt! Trendy "upper class-butikk".
Galleria Centrum, Marszalkowska 104/122.
Warszawas største kjøpesenter. Her finner du alt!
Terranova, Aleje Jerozolimskie 11
Sporty og fargerike klær til ham og henne.
Galleri 32, Rynek Starego Miasta 32
Spennende kjellerbutikk hvor fire kunstnere har slått seg sammen om et utsalg. Kjempeflotte smykker.
Kristall, Piwna
Bugnende krystallutvalg i gamlebyen. Her fyller du kofferten.


Her spiser du:
Lunsj: Cafe Bristol, Krakowskie Prezedmiescie 42
Berømt cafe i hotell med samme navn.
Middag: Fukier, Rynek Starego Miasta 27.
Fantastisk mat i enda mer fantastiske opplevelser (se rammesak).
"Smågodt": Merser's, Nowy Swiat 25
Verdens beste smoothie. Du klarer deg ikke med én!


FAKTA
Slik kommer du hit: Norwegian fra kr 396 for en vei. www.norwegian.no.


Fra begge flyplassene koser lokalbussen inn til sentrum ca. kr 6 (Warszawa buss nr. 175, Krakow buss nr. 192 eller 208), mens taxi koster kr 120-150


Valuta: 100 PLN = 220 NOK


Her bor du:
Warszawa: Hotel Campanile - ca. kr 300 per pers i dobbeltrom. www.hotell.no
Krakow: Hotel Chopin - ca. kr 350 per pers i dobbeltrom. www.hotell.no


Vil du vite mer: www.visitpoland.com


 

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer