Anne Brith Davidsen:

Politimann funnet skyldig etter anmeldelse fra Anne Brith Davidsen

Anmeldte politimann for trusler og bestikkelser.

POLITIMANN FUNNET SKYLDIG: Politimannen som ble anmeldt av den tidligere bloggeren Anne Brith Davidsen er funnet skyldig, men Spesialenheten har bestemt seg for å gi ham påtaleunnlatelse. Foto: Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet
POLITIMANN FUNNET SKYLDIG: Politimannen som ble anmeldt av den tidligere bloggeren Anne Brith Davidsen er funnet skyldig, men Spesialenheten har bestemt seg for å gi ham påtaleunnlatelse. Foto: Foto: Christian Roth Christensen/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars utga den tidligere bloggeren Anne Brith Davidsen (43) boka «Kvinner som hater kvinner».

I boka hun selv omtalte som et «jordskjelv», tok hun et kraftig oppgjør med nettrollene og den sjikaneringen og mobbingen som foregår i anonyme nettforumer.

Blant historiene som kom fram var en historie om en politimann som Davidsen påsto hadde oppført seg truende mot henne.

Ifølge DN, som først omtalte saken, har hendelsen vært etterforsket av Spesialenheten for politisaker, og nå har de konkludert med at mannen har begått en tjenestefeil. Strafferammen for lovbruddet er bot eller fengsel på inntil to år, men Spesialenheten har bestemt seg for å gi ham påtaleunnlatelse. Det bekrefter assisterende sjef Guro Glærum Kleppe ved Spesialenheten for politisaker til DN.

Truet med avsløring

I boka står det at bloggeren fikk en «fryktelig stor baksmell på skatten i 2017». Etter en stund skyldte hun Skatteetaten 660.000 kroner. I desember 2017 skal hun ha fått en melding på Snapchat med teksten:

«Kul an frøken, du skylder staten 660.000 og vi kommer og forkynner deg konkurs i morgen. Vi tar med Bloggerne og media så får resten av Norge vite hva som skjer,» skrev politimannen ifølge Davidsen.

KVINNER SOM HATER KVINNER: Det tidligere toppbloggeren Anne Brith Davidsen er aktuell med boka «Kvinner som hater kvinner», som slippes på selveste kvinnedagen 8. mars. Her leser hun et utdrag fra boka, som tydelig vekker sterke følelser hos den nybakte forfatteren. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Ingunn Doholt Vis mer

I boka står det at denne summen var ikke kjent offentlig, men at Davidsen hadde gjort en avtale med kemneren om tilbakebetaling.

«Jeg mistet pusten. Hvem var det som var avsender? Jeg svarte med en gang. «Hvem er du?» Intet svar. Min umiddelbare reaksjon var frykt. Hjertet galopperte i brystet mitt, og jeg følte meg svimmel,» skriver Davidsen i boken.

Kleppe sier til DN at siktede har klaget og bedt om at saken sendes retten dersom vedtaket ikke omgjøres. Klagen ble mottatt 1. juli 2019 og er foreløpig ikke behandlet.

Flere anmeldelser

Anmeldelsen mot politimannen er ikke den eneste som er dukket opp i forbindelse med Davidsens bok «Kvinner som hater kvinner». Davidsen og Panta forlag, som utga boka, ble selv stevnet for retten etter forsøk på å stoppe boka. Motparten krevde endringer i boka og fremmet i tillegg et større erstatningskrav mot Davidsen.

- Jeg bekrefter at en kvinne har tatt ut søksmål mot Panta Forlag og Anne Brith Davidsen for ærekrenkelser og brudd på privatlivets fred i forbindelse med boken, sa avdokat Tony A. Vangen da stevningen ble kjent.

Forlegger Alexander Elgurén mente dette var uhørt i norsk forlagshistorie.

- Vi kan ikke ha det slik i Norge at bøker blir tatt til retten fordi det er noen som ikke liker dem. Det frie ord og retten til å fortelle sin historie er grunnleggende verdier i vårt samfunn. Vi er trygge på å være innenfor loven, sa Elgurén.

Ifølge DN inngikk partene i saken forlik i slutten av mai, men innholdet i forliket er ikke kjent.

LES OGSÅ: Stjernens nakenbilde går viralt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer