Stella Mwangi:

Politiet anker frifinnelsen av Stella Mwangi

Ble frikjent for fyllekjøring, forulemping av politiet og drikking etter trafikkhendelse.

BLE FRIKJENT: Stella Mwangi ble frikjent for alle punkter i Oslo tingrett. Nå anker politiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLE FRIKJENT: Stella Mwangi ble frikjent for alle punkter i Oslo tingrett. Nå anker politiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Artisten Stella Mwangi ble 1. juni frifunnet for promillekjøring, forulemping av politiet og for å ha drukket etter en trafikkhendelse i Oslo tingrett.

Nå anker politiet frikjennelsen.

- Oslo statsadvokatembeter har erklært anke over alle poster i tiltalebeslutningen. Det vil være opp til lagmannsretten å avgjøre hvorvidt den henvises til ny behandling eller avvises. Noe nærmere begrunnelse for anken vil jeg ikke kommentere per nå, sier politiadvokat Marita Hagen til Dagbladet.

- Leit

Mwangis forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag sier til Dagbladet at hun ikke kjente til anken.

- Det var ukjent for meg at påtalemyndigheten anker dommen, og jeg er kritisk til at påtalemyndigheten velger å informere pressen før de informerer Stella Mwangi. Vi mener Oslo tingretts dom var velfundert og ga et riktig resultat, og det er leit at Stella ikke får lagt saken bak seg, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet.

Nettavisen omtalte anken først. Tiltalen, som opprinnelig gikk på fyllekjøring i Oslo sentrum i september i fjor, tok en dramatisk vending under rettssaken.

Påtalemyndigheten mente opprinnelig 31-åringen hadde kjørt med promille og skadet en eller flere biler på ettermiddagen 29. september i fjor i Bernt Akers gate. Over to timer etter episoden viste en blodprøve at Mwangi hadde 2,22 i promille.

Ba om straff

Etter hovedforhandlingene i Oslo tingrett mente imidlertid politiet at de ikke lenger kan bevise utover enhver rimelig og fornuftig tvil at Mwangi hadde promille da hun kjørte bilen.

Aktor Marita Hagen ba i retten likevel om 24 dagers betinget fengsel med to års prøvetid for å ha drukket etter ulykke og forulemping av offentlig tjenestemann. Politiet mener også Mwangi må betale en bot på 29 000 kroner, samt miste førerkortet i 12 måneder.

Mwangi ble imidlertid frikjent på alle punkter. Hun ble frifunnet både for uaktsom kjøring, forulemping av offentlig tjenestemann og for å ha drukket etter en hendelse i trafikken.

Det ble i retten imidlertid uklart om hun faktisk hadde kollidert i noen, om hun eksplisitt hadde kalt politiet for rasister, samtidig som det ble skapt tvil om hun hadde drukket før hun kjørte.

Stella Mwangis (25) pappa, Jeff Mwangi Kwirikia (54), ble påkjørt og drept i går. Sjåføren stakk fra stedet. I dette klippet ser vi de to sammen, der Jeff forteller om oppveksten til Stella. Video: TV Norge Vis mer Vis mer

Alkohol i blodet

Stridens kjerne i retten var om Mwangi hadde drukket da hun kjørte fra Kløfta til Oslo og parkerte i Bernt Ankers gate 29. september i fjor. Politiet ble oppringt klokka 13.25 den dagen fra et vitne som sa at en beruset kvinne kjørte bil i gata. Mwangi sier imidlertid hun begynte å drikke på en neglesalong først etter hendelsen.

En klinisk undersøkelse av Mwangi ble først utført klokka 15.59. Mwangi forklarte at hun i mellomtida hadde drukket en halv flaske whisky og øl på en neglesalong.

Undersøkelsen konkluderte med at hun var «tydelig påvirket» og luktet av alkohol. Analyseresultatet av blodprøve tatt kl. 16.23 viste promille på 2,22 og THC i blodet svarende til noe over straffbarhetsgrensa på 0,2 promille.

Rettens flertall fant Mwangis forklaring om at hun vorset alene på neglesalongen, og at hun dra drakk en halv flakse whisky utblandet med noe cola, var påfallende. De peker imidlertid på det strenge beviskravet i straffesaker:

«Det er overveiende sannsynlig at tiltalte har kjørt i beruset tilstand, men det kan ikke utelukkes at hendelsesforløpet var slik tiltalte har forklart», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Delt om rasismekommentar

følge begge politimennene som pågrep artisten, skal Mwangi ha beskyldt dem for å være rasister.

- Hun sa enten «er dere rasister» eller «dere er rasister».

I Oslo tingrett var det strid mellom fagdommer, dommerfullmektig Kristin Slørdahl Hjort, og de to meddommerne. Hjort mente det var bevist utover enhver rimelig tvil at Mwangi kalte politibetjentene rasister. Det mente ikke meddommerne.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Arrestert for fyllekjøring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer