Runar Søgaard:

- Plutselig visste hele Sverige hvem jeg var

Runar Søgaard om øyeblikket som endret livet hans.

I RETTSLIG TRØBBEL: Runar Søgaard har vært kjent for både svensker og nordmenn i mange år for sine overskrifter. Foto: Morten Eik / Se og Hør
I RETTSLIG TRØBBEL: Runar Søgaard har vært kjent for både svensker og nordmenn i mange år for sine overskrifter. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

De siste dagene har det blitt skrevet mye om Runar Søgaard (51) i norsk og svensk presse. Den «Farmen»-aktuelle 51-åringen ble torsdag dømt til ett år og åtte måneders fengsel for grovt brudd på skatte- og bokføringsloven.

For nordmenn er Runar Søgaard kanskje best kjent som eksmannen til den svenske sangeren Carola Häggkvist (52). I Sverige, der han har bodd hele sitt voksne liv, har han lenge vært et yndet objekt i sladrepressen.

Paret var gift fra 1990 til 2000, og har sønnen Amadeus (21) sammen.

I et større intervju med Dagbladet forteller Runar at han trodde medietrykket og oppmerksomheten rundt ham skulle roe seg etter skilsmissen, men den gang ei.

BRUDD: Runar og Carola var gift fra 1990-2000. Sammen fikk de sønnen Amadeus. Her sammen i 1997. Foto: NTB Scanpix
BRUDD: Runar og Carola var gift fra 1990-2000. Sammen fikk de sønnen Amadeus. Her sammen i 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om han sammen med Carola var et av Sveriges heteste par på 90-tallet, står han i dag for flere overskrifter på egenhånd, senest denne uken da han ble dømt til fengsel.

Jaktet fra soverommet

Overfor avisen hevder Runar selv å ha svaret på hvorfor han ble en av Sveriges mest kontroversielle kjendiser.

- Det var i 1995, da jeg ble tiltalt for å ha skutt et rådyr fra soveromsvinduet. Saken fikk enorm oppmerksomhet i media, og plutselig visste hele Sverige hvem jeg var, sier han.

Utgangspunktet for tiltalen var en forelesning Søgaard holdt året i forveien. Med journalister i salen fortalte han om da et rådyr ble skutt utenfor villaen han eide sammen med Carola i Uppsala, uten å tenke over at historien kunne få konsekvenser, skriver avisen.

Amadeus Søgaard, sønnen til Runar Søgaard og Carola Häggkvist, har blitt en voksen mann. Sjekk hvordan han ser ut i dag! Vis mer

- Jeg brukte rådyrhistorien for å illustrere forskjellene på menn og kvinners tankegang, og sa vel noe sånt som: «Når en kvinne ser et rådyr, tenker hun på dens skjønnhet. Min tanke var: Hvor er gæveret? Så jeg skjøt det», sier han.

Det viste seg at TV-profilen ikke hadde tillatelse til å felle rådyret. Rettere sagt så hadde han tillatelse til å jakte på tomta si, men skjøt fire dager før rådyrjakten startet.

Etter mye om og men vant Søgaard til slutt fram i retten, og fikk våpenlisensen tilbake. 20 år etterpå har svenskene fortsatt ikke glemt historien, skal vi tro ham selv.

Rettstrøbbel

Forrige måned måtte Runar møte i retten hjemme i Sverige. Ifølge tiltalen hadde Søgaard og en slektning unnlatt å bokføre flere millioner svenske kroner i regnskapsårene 2013 - 2016 - samt inntekter på cirka 390 000 kroner, noe han ble dømt til fengsel for på torsdag.

Fredag morgen forteller imidlertid Runars advokat, Leif Gustafson, at de anker dommen og at TV-profilens far vil vitne for å få ham frikjent, skriver Aftonbladet.

Gustavson hevdet overfor Se og Hør torsdag at Runar i dommen er blitt holdt ansvarlig for et selskap som han ikke har sittet i styret for, men har vært aktiv i. Videre mente forsvareren at Runar på den måten ikke har hatt ansvar for regnskapet i bedriften.

Kjendisene avslører hva de prøvde å smugle med seg inn på farmen. Vis mer

Selv nekter 51-åringen som nevnt straffskyld, og fortalte i en uttalelse til Se og Hør at han føler seg urettferdig behandlet.

- Dette stemmer overhodet ikke. I denne saken har jeg gått god for andres gjeld. Det er en stor forskjell på Sverige og Norge dersom man leverer regnskapet for seint. I Sverige får man fengselsstraff, mens man i Norge får bøter på 18 000 kroner. Hele saken er tragisk, sa han i januar.

Dette er langt fra første gang 51-åringen, opprinnelig fra Kongsvinger, er i rettslig trøbbel. Senest i november skrev VG at han var anmeldt for trusler mot en journalist, og for ulovlig bildebruk av den fornærmede reporteren. Denne saken ble imidlertid henlagt.

I 2014 ble han dessuten dømt til to måneders fengsel for brudd på regnskapsloven, en dom han sonet med fotlenke hjemme. Han ble også dømt for lignende forhold i 2011, da han i flere år hadde unngått å betale husleie for en leilighet i Stockholm.

To år etterpå skapte han nok en gang overskrifter, da han ble dømt til å betale nærmere en halv million kroner til det amerikanske selskapet On Strategies, som følge av pengerot.

Søgaard var også involvert i en pengekrangel i 2009, der han blant annet troppet opp i en bryllupsbutikk og pøste 13 000 femtiøringer ut på gulvet.

KRANGEL: Kristin Gjelsvik og Aune Sand havnet i en opphetet konflikt under en fisketur på Torpet denne uken. Vis mer

LES OGSÅ: Stjernen avslører sin mørke fortid

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer