Dorothy Stratten:

Playboy-modellen ble myrdet av sin forsmådde ektemann

Playboy-modellen var i ferd med å bli stjerne. Så ble hun brutalt voldtatt og drept.

TRAGISK DØDSFALL: Dorothy Stratten fotografert sammen med Playboy-gründer Hugh Hefner da hun ble kåret til årets Playmate for 1980. Under ett år senere ble hun brutalt drept. Foto: NTB scanpix
TRAGISK DØDSFALL: Dorothy Stratten fotografert sammen med Playboy-gründer Hugh Hefner da hun ble kåret til årets Playmate for 1980. Under ett år senere ble hun brutalt drept. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Natt til torsdag 28. september gikk Playboy-gründeren og forretningsmannen Hugh Hefner bort, 91 år gammel.

Etter at han startet herrebladet Playboy i 1953, ble flere av de kvinnelige modellene som stilte opp på forsiden av bladet - og som midtsidepiker - store stjerner.

En av kvinnene Hugh Hefner hadde stor tro på, var Dorothy Stratten. Ungjenta, hvis egentlige navn var Dorothy Ruth Hoogstraten, ble født i kystbyen Vancouver i Canada 28. februar 1960. Foreldrene hennes, Simon og Nelly Hoogstraten, var immigranter fra Nederland.

18 år gammel flyttet hun til Los Angeles, på jakt etter en karriere innenfor showbusiness. Den ni år eldre kjæresten hennes, Paul Snider, flyttet etter et par måneder seinere. Det viste seg å skulle forsegle Strattens skjebne.

Men før tragedien rammet, skulle den unge kanadieren også få oppleve smaken på suksess og berømmelse.

Kjæresten sendte nakenbildene

På seinsommeren i 1978 var Dorothy Stratten blant finalistene i The Great Playmate Hunt, etter at Paul Snider hadde sendt inn profesjonelle nakenbilder av sin unge kjæreste til Playboy.

Ifølge en Village Voice-artikkel av Teresa Carpenter, nådde ikke Dorothy helt opp i konkurransen om å bli kåret til jubileums-Playmate det året, som markerte mannebladets 25-årsjubileum.

Imidlertid ble hun utnevnt til månedens Playmate i august 1979, og året etter kunne hun smykke seg med den ettertraktede tittelen «årets Playmate».

Det var ikke bare i Playboy den unge kvinnen gjorde seg bemerket etter at hun flyttet til USAs vestkyst. Hun fikk småroller i serier som «Fantasy Island» og «Buck Rogers in the 25th Century», og medvirket siden i filmene «Autumn Born», «Galaxina» - der hun hadde tittelrollen - og «They All Laughed», sammen med Audrey Hepburn.

Kort tid før hun ble kåret til Playmate for første gang, giftet Dorothy seg med Paul. Mens karrieren hennes skjøt fart, begynte ekteskapet å skrante.

Jobbet som hallik

Ifølge Carpenters Pulitzer-belønnede Village Voice-artikkel fra 1980, begynte Paul å jobbe som hallik mens han fortsatt bodde i Vancouver. Han levde seg inn i rollen ved å iføre seg minkpels og kjøre rundt i en sort Corvette.

En tid prøvde han lykken som hallik også i Los Angeles, men da var Corvetten byttet ut med en gullfarga limousin. Etter å ha mislykkes i sitt tvilsomme virke i filmbyen, reiste han tilbake til Canada.

Det var da han ble kjent med Dorothy, som på den tiden jobbet bak disken hos hurtigmatkjeden Dairy Queen.

Paul så tydeligvis stjernepotensiale i sin nye, nesten ti år yngre kjæreste. Han sørget altså for at det ble tatt nakenbilder av henne, som han deretter sendte inn til Playboy.

Imidlertid var Dorothy for ung til å stille opp lovlig på nakenbilder i Canada på denne tiden. Hun måtte dermed overtale moren si til å signere en tillatelse slik at fotograf Ken Honey kunne fotografere henne.

GIFT: Dorothy Stratten og ektemannen Paul Snider poserer for sitt bryllupsbilde i 1979. Foto: AP Photo/ NTB scanpix
GIFT: Dorothy Stratten og ektemannen Paul Snider poserer for sitt bryllupsbilde i 1979. Foto: AP Photo/ NTB scanpix Vis mer

Las Vegas-bryllup som 19-åring

Ifølge New York Daily News gjorde Pauk sitt ytterste for å få en flik av berømmelsen da kjæresten begynte å gjøre seg bemerket i Los Angeles. Han presset henne til å gifte seg med ham, kun 19 år gammel.

Paret ble smidd i hymens lenker i hurten og sturten i Las Vegas i juni 1979. Etter bryllupet reiste Dorothy til Canada for å spille inn en film, mens brudgommen reiste tilbake til Los Angeles og fant et hus der de kunne starte livet sitt som ektefolk.

UNG OG LOVENDE: Dorothy Stratten var i ferd med å skape seg et navn i Los Angeles før hun ble drept. Foto: NTB scanpix
UNG OG LOVENDE: Dorothy Stratten var i ferd med å skape seg et navn i Los Angeles før hun ble drept. Foto: NTB scanpix Vis mer

I januar 1980 så det virkelig ut til å løsne for Dorothy karrieremessig. Etter å ha blitt kåret til «årets Playmate» i Playboy, gjorde hun et betydelig hopp i filmbransjen, med en rolle i den ovennevnte romantiske komedien «They All Laughed».

Filmens regissør, Peter Bogdanovich (78), var drøyt 20 år eldre enn Stratten. Han falt for henne umiddelbart. Ifølge People hadde Dorothy ekteskap med Paul strandet, og hun innledet et forhold til Peter.

Ifølge Washington Post hadde de to faktisk møttes tidligere, på Hugh Hefners myteomspunnede Playboy Mansion.

Peter ga den unge skjønnheten en rolle i storfilmen sin, og under innspillingen i New York våren 1980 flyttet hun inn i hotellsuiten hans. Da filminnspillingen var over og Dorothy fløy hjem til Los Angeles, begynte hun å bo hos ham i den fasjonable bydelen Bel Air.

I mellomtiden begynte den forsmådde ektemannen hennes å miste tålmodigheten. Han leide en privatdetektiv. Og kjøpte en hagle av kaliber 12.

Brutalt voldtatt og skutt

Ifølge New York Daily News hadde Paul Snider allerede flyttet sammen med en annen høy og vakker blondine, som han også ønsket å gjøre til en stjerne han kunne sole seg i glansen fra.

Og etter Dorothys død, uttalte Peter at de to hadde planer om å gifte seg så fort den unge stjernen hadde blitt skilt fra Paul.

14. august 1980, en torsdag, hadde Dorothy og Paul blitt enige om å møtes. Hun trodde de skulle diskutere de praktiske detaljene rundt skilsmissen i fred og fordragelighet, men han hadde andre planer.

- Hun var en konfekteske, og hvis han ikke kunne få hele esken, skulle ingen andre få den heller. Det var grunnlaget for at han gikk opp i sømmene, med den psyken der. Og det er grusomt, men det var det som skjedde, sa skuespiller Eric Roberts i dokumentarserien «Murder Made Me Famous», ifølge People

Eric spilte Paul i filmen «Star 80» (1983), som delvis er basert på Dorothy Strattens tragiske skjebne.

ETTER DRAPET: Nyhetsreportere studerer bilen til Dorothy Stratten etter at hennes død slo ned som en bombe i Hollywood. Foto: NTB scanpix
ETTER DRAPET: Nyhetsreportere studerer bilen til Dorothy Stratten etter at hennes død slo ned som en bombe i Hollywood. Foto: NTB scanpix Vis mer

Både Pauk og Dorothy ble funnet døde sent på kvelden 14. august. Begge var nakne, og begge var skutt med hagla Paul nylig hadde skaffet seg.

Politiet fastslo senere at Paul hadde voldtatt Dorothy, men det ble aldri klart om voldtekten inntraff før eller etter hennes død. Etter å ha tatt livet av sin 20 år gamle kone, skjøt Paul seg selv i hodet.

Anklaget Hugh Hefner

Det var Playboy-gründer Hugh Hefner som ringte Peter Bogdanovich den gang og fortalte at hans kjære Dorothy var død. Fem år etter det brutale drapet på Dorothy Stratten, ble Hugh Hefner imidlertid rammet av et slag.

I SORG: Regissør Peter Bogdanovich hadde planer om å gifte seg med Dororthy Stratten så fort hun var blitt skilt fra Paul Snider. Foto: AP/ NTB scanpix
I SORG: Regissør Peter Bogdanovich hadde planer om å gifte seg med Dororthy Stratten så fort hun var blitt skilt fra Paul Snider. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Han mente at det var nettopp Peter som bidro til slaget. I 1984 rettet nemlig filmregissøren tøffe anklager mot Hugh Hefner, i boka «The Killing of the Unicorn: Dorothy Stratten, 1960-1980».

Der hevdet regissøren at Hugh Hefner, i likhet med ham selv, var delvis ansvarlig for Dorothys død:

- Hun kunne ikke håndtere det glatte, profesjonelle maskineriet i Playboys sexfabrikk, eller grunnleggerens stadige forsøk på å få henne inn i sin personlige midtside, uavhengig av hva hun selv ønsket, skrev Peter, ifølge Washington Post.

Etter hennes død, ble 16 sider med memoarer skrevet av Dorothy offentliggjort. Der skrev hun følgende om sine opplevelser på Playboy Mansion:

- Noen ganger gråt jeg før jeg sovnet. Veldig mange menn kom veldig brått inn i livet mitt, og mange av dem hadde lyst på meg. Ingen av dem var noensinne pågående eller tvang seg på meg, men prat kan være veldig kraftfullt - i hvert fall for en forvirret, liten jente.

LES OGSÅ: - Hun overlater ingenting til fantasien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer