Pippi Langstrømpe-skuespiller Inger Nilsson:

«Pippi Langstrømpe»-stjerne: - Jeg ble sextrakassert

Inger Nilsson forteller om «grenseløs» skuespillerbransje.

MEDALJENS BAKSIDE: Svenske Inger Nilsson gjorde seg kjent i både inn- og utland i rollen som Pippi Langstrømpe. Nå hevder skuespilleren at hun gjentatte ganger har opplevd uønsket oppmerksomhet fra andre i bransjen. Foto: NTB Scanpix
MEDALJENS BAKSIDE: Svenske Inger Nilsson gjorde seg kjent i både inn- og utland i rollen som Pippi Langstrømpe. Nå hevder skuespilleren at hun gjentatte ganger har opplevd uønsket oppmerksomhet fra andre i bransjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): For bare kort tid siden ble Hollywood-mogul Harvey Weinstein avslørt som angivelig overgriper av flere kjente kvinner i film- og underholdningsbransjen.

I lys av dette har flere valgt å stå frem med sine historier om overgrep og seksuell trakassering.

Blant dem er den svenske skuespilleren Inger Nilsson (58), som kanskje først og fremst er kjent for å ha spilt rollen som Pippi Langstrømpe.

POPULÆR: Inger Nilsson i rollen som Pippi Langstrømpe, som er en av de mest kjente skikkelsene til forfatteren Astrid Lindgren. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: Inger Nilsson i rollen som Pippi Langstrømpe, som er en av de mest kjente skikkelsene til forfatteren Astrid Lindgren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med Expressen forteller Nilsson nå om sine egne erfaringer omkring temaet. Hun hevder å ha blitt sextrakassert ved flere anledninger, og beskriver skuespillerbransjen som «grenseløs».

- Jeg skal ikke si at det har vært akseptert innad i bransjen, men man hører om trakassering, og hører om det å bli tafset på, sier Nilsson til avisen.

- SI STOPP: Inger Nilsson hevder hun er blitt sextrakassert ved flere anledninger, spesielt i forbindelse med arbeid i teater. Foto: NTB Scanpix
- SI STOPP: Inger Nilsson hevder hun er blitt sextrakassert ved flere anledninger, spesielt i forbindelse med arbeid i teater. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fått beklagelser

Den påståtte sextrakasseringen skal ha skjedd først da skuespilleren var i voksen alder.

- Jeg har blitt klapset på rumpen både en og flere ganger. Det har vært når jeg har jobbet på teater. Det er litt grenseløst, og jeg har måttet si: «Nei, stopp nå, det er ikke greit å klapse til rumpen min eller tafse på meg så fort jeg går forbi».

- Da har jeg fått beklagelser. Man må ikke være redd for å si: «Stopp, hit men ikke lenger».

Hele verdens Pippi

Inger Nilsson var ti år da hun fikk rollen som «Pippi Langstrømpe». Hun ble hele verdens Pippi gjennom TV-serien og fire påfølgende filmer.

Dette gjorde Nilsson til kjendis spesielt i Sverige og Norge. Hun har som voksen blitt gjenkjent som Pippi og knyttet til rollen, noe hun selv mener har begrenset skuespillerkarrieren.

Kjendiskvinner avslører

Nyheten om Nilssons erfaringer kommer i kjølvannet av den omfattende Weinstein-skandalen.

Det er imidlertid ikke bare hun som har valgt å stå frem med sin historie. Gwyneth Paltrow (45) og Angelina Jolie (42) har gjort det. Det samme har «James Bond: Spectre»-stjernen Léa Seydoux (32).

Også den islandske artisten Björk har nylig hevdet at en dansk regissør trakasserte henne.

Store stjerner som Meryl Streep (68) og George Clooney (56) har på sin side fordømt Weinstein. Kona hans, Georgina Chapman (41), har i tillegg bestemt seg for å skilles.

Mektig mann

Weinstein, som i 2012 ble kåret til bransjens aller mektigste av magasinet Time, skal ha benyttet sin posisjon til å kontrollere kvinner og menn til å gjøre som han ville gjennom kontrakter og forlik.

Film-mogulens kontrakt med sitt eget selskap «The Weinstein Company» har blitt terminert med umiddelbar virkning, etter at New York Times´ avsløringer kom til overflaten.

Weinstein benekter alle anklagene.

- Weinstein vil klargjøre at det heller aldri har vært noen form for gjengjeldelser mot kvinner som har avvist hans tilnærmelser. Han vil ikke være tilgjengelig for ytterligere kommentarer, da han tar seg tid til å fokusere på sin familie, motta rådgivning og bygge opp igjen livet sitt, sa Sallie Hofmeister til The New Yorker.

LES OGSÅ: - Brad truet Harvey da han oppdaget hva han gjorde mot Gwyneth

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer