Petter «Uteligger» Nyquist:

«Petter Uteligger» om omsorgen vi viser i jula: - Når julaften er over, er alle glemt

For fjerde år på rad feirer «Petter Uteligger» jula med de hjemløse.

FEIRER JUL MED DE HJEMLØSE: Selv om det har blitt fire år siden Petter Nyquist selv forsøkte å bo på gata, har han tilbragt hver julekveld siden på Folkets hus. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
FEIRER JUL MED DE HJEMLØSE: Selv om det har blitt fire år siden Petter Nyquist selv forsøkte å bo på gata, har han tilbragt hver julekveld siden på Folkets hus. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): - Jeg har nok det samme forholdet til jul som folk flest har, forteller Petter Nyquist (39) til Se og Hør.

Akkurat dét er nok et utsagn mange nordmenn vil stusse over. Hver eneste julekveld siden 2013, når gavene er åpnet, julematen fortært, og barna er i seng, rusler nemlig Nyquist ned gjennom stille gater i Oslo sentrum for å tilbringe julekvelden på «Folkets Hus».

Han er ikke akkurat tradisjonsbunden, mannen som bergtok Norge med fortellingen fra livet på gata i dokumentarserien «Petter Uteligger». Én jul har han også feiret nærmest mutters alene i et telt i Antarktis. Likevel er det noe annerledes med det som nå, fjerde året på råd, med rette kan sies å ha blitt Nyquists nye juletradisjon.

- Det er klart forholdet mitt til jul har blitt endret etter å ha tilbrakt en jul på gata, forklarer Nyquist til Se og Hør.

- Jul handler ikke om gavene, og at alt skal se så flott og fint ut. Da jeg var på gata var jeg så sårbar, og da så jeg hva som virkelig betyr noe. Det å ha noen å feire jul med, det å ha noen rundt seg, det er det som er viktig.

GODE VENNER: Petter «Uteligger» Nyquist møtte mange mennesker på gata. Han skulle ønske vi kunne bli flinkere til å fordele omsorgen gjennom hele året. Her er han sammen med Siv som man ble kjent med i serien «Petter Uteligger». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GODE VENNER: Petter «Uteligger» Nyquist møtte mange mennesker på gata. Han skulle ønske vi kunne bli flinkere til å fordele omsorgen gjennom hele året. Her er han sammen med Siv som man ble kjent med i serien «Petter Uteligger». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Alternativ jul

Det er mange som er ensomme i julen, også langt utenfor rusmiljøet. I en landsdekkende undersøkelse gjennomført av UNICEF i fjor, viste tallene at hele 19 prosent av nordmenn svarte at de hadde følt på utenforskap eller ensomhet i juletida. For det er nemlig ikke gitt at man har noen å feire jul med.

For mennesker i rusmiljøet, som for så mange andre, kan relasjoner bære på noen ekstra utfordringer i høytida, mener Nyquist.

​- Noen klarer ikke å komme hjem, noen gjør det, mens andre er kanskje ikke ønsket hjem. Det går veldig mange ute som kanskje ikke har noen å feire jul med.

Alternativ jul på «Folkets Hus» er et populært tilbud for dem som ikke har noe sted eller noen å feire jul sammen med.

Jul etter jul har derfor organisasjonen, som i år feirer sitt 50-årsjubileum, samlet alle som måtte ønske det til en julefeiring på «Folkets Hus». Ifølge Nyquist var det 2500-3000 mennesker som benyttet seg av tilbudet i løpet av få dager i jula i fjor, i tillegg til de mange frivillige som arbeider der.

- Tallene sier jo litt om omfanget. Det handler om å ha et sted å gå, der kan du være inne og sove trygt, forklarer han.

- Når julaften er over er alle glemt

At jula er en vanskelig tid for menneskene i gatemiljøet, fikk Nyquist selv erfare da han bodde på gata. Han forklarer at folks «omsorgsmodus» merkes godt blant menneskene i gatemiljøet. Og selv om det i utgangspunktet er noe positivt og fint, har det likevel en bakside, mener Nyquist.

- Det skjer jo noe med omsorgen til mennesker i november og desember måned. Nå går vi inn i en omsorgsmodus, nå skal vi bry oss, for jula betyr jo mye for oss og da vil vi gi mest mulig omsorg. Det er for så vidt fint, det er ikke noe galt i det, men det kan også bli overveldende for menneskene på gata. Det gir en veldig bratt kurve. Og idet julaften er over, så går det rett ned igjen, da er alle glemt.

MOTTOK PRIS: Petter Nyquist mottok i 2016 årets «Brosteinprisen» fra Kirkens Bymisjon. Her er han sammen med Svein, en av hans viktigste medspillere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MOTTOK PRIS: Petter Nyquist mottok i 2016 årets «Brosteinprisen» fra Kirkens Bymisjon. Her er han sammen med Svein, en av hans viktigste medspillere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hadde Nyquist fått det som han ønsker, hadde folk blitt flikere til å fordele omsorgen utover året. Om det så betyr at man gir litt mindre i desember, har man kanskje litt mer å gi de resterende elleve månedene i året.

- I januar, når alle har brukt opp kredittkortene sine og det som er, og er blakke selv, da har vi på en måte ikke noe mer å gi både av omsorg og av penger. Så det er jeg veldig opptatt av, det å fordele omsorgen utover. Påsken er for eksempel en veldig vanskelig tid for veldig mange.

Gaver med betydning

Før Nyquist møter nye og gamle kjente på alternativ jul, tilbringes julaften med «Donald Duck og vennene hans» på tv-en sammen med barna og kjæresten. Julemiddagen er like betydningsfull for Nyquist som for nordmenn flest, og han er heller ikke av dem som er imot gaver.

Bærumsgutten er likevel opptatt av hva som skal stå i fokus i høytida. For Nyquist handler det om å dyrke de fine øyeblikkene og den gode stemningen som er rundt jul, heller enn at det skal være gavene det handler om, når man strengt tatt har det man trenger. Gavene ønsker han heller å gi der de faktisk har en betydning.

VENNER: Kjell Gunnar Holten er én av flere Petter Nyquist ble kjent med i gatemiljøet i Oslo. Foto: Anders Grønneberg
VENNER: Kjell Gunnar Holten er én av flere Petter Nyquist ble kjent med i gatemiljøet i Oslo. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg tror de aller fleste av oss egentlig har det det veldig bra, og ikke trenger så veldig mye mer. Derfor er jeg opptatt av å kjøpe gaver til de på gata, hvor det faktisk har en reell betydning.

Det er nemlig utallige overflødige gaver som deles ut hvert år, nærmest som en plikt, mener Nyquist. At så mange lirer av seg et juleønske i siste liten av pliktfølelse, er nettopp slike tilfeller Nyquist mener bør endres.

- Man er ofte nødt til å komme på et juleønske, selv om man ikke har et, og på arbeidsplasser deles det ut symbolske gaver til folk som ikke nødvendigvis har bruk for gaven, sier Nyquist.

Det er nettopp på slike ting han ønsker å få folk til å engasjere seg.

Lille julaften tilbringer han selv med å dele ut gaver til mennesker i gatemiljøet, både som privatperson og gjennom «Stiftelsen Petter Uteligger». Nyquist pakker inn alt fra liggeunderlag, lommelykter, fleece-pledd og sitteunderlag, til andre praktiske ting som skal deles ut til folk på gata.

Flere av disse gavene er blant annet donert av bedrifter, som et alternativ til typiske bedriftsjulegaver.

VANT GULLRUTEN: Petter Nyquist stakk av med to gullruten-priser i 2016. Her er han sammen med Svein Stang som også var nominert i kategorien årets deltaker for sin deltakelse i programmet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
VANT GULLRUTEN: Petter Nyquist stakk av med to gullruten-priser i 2016. Her er han sammen med Svein Stang som også var nominert i kategorien årets deltaker for sin deltakelse i programmet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Vis mer

- Handler om at noen har tenkt på deg

At jula er en ekstra sårbar tid for folk i gatemiljøet, fikk han selv merke på kroppen den julekvelden han tilbragte ute. Og det handlet ikke bare om den bitende desemberkulda, som ofte markerer starten på en langdryg, norsk vinter.

For er det én ting Nyquist bet seg merke i den julekvelden for fire år siden, var det betydningen av at noen hadde tenkt på deg akkurat denne dagen.

​Gaven hjemmefra og den ene telefonsamtalen han tok hjem på julaften, hadde en enorm betydning for 39-åringen fra Bærum, som forlot kjæreste og barn i 52 dager for å leve som hjemløs i Oslo sentrum.

- Han ble som et lite barn

Gaven hjemmefra var likeve ikke den eneste gaven Nyquist fikk den julekvelden i 2013. En av de andre fra gatemiljøet ga ham også en gave. En gave som med ett fikk en stor betydning, fordi den var helt uventet.

- Det er kanskje en av de fineste gavene jeg har fått, nettopp fordi den har en betydning, kontra de fire par sokkene og boksershortsen noen bare har kjøpt med seg.

Da Nyquist en av de kalde desemberdagene i Oslos gater for fire år siden spurte en annen hva han ønsket seg til jul, fikk han «en 20-pakning med sigaretter» til svar.

Dette syntes han var en trist gave å skulle gi bort, men responsen på gaven ble alt annet enn det han kunne forestilt seg.

- Jeg syntes det var utrolig stusselig, men det var nå det han ville ha. Jeg kjøpte den og pakka den inn. Det var helt naturlig at han skulle skjønne hva det var, men allikevel ble han som et lite barn, sier Nyquist.

- «Hva er det for noe? Hva er det for noe? Oi, en 20-pakning med sigaretter, det var akkurat det jeg ønsket meg!», legger han til.

- Når alt kommer til alt så handler det nemlig ikke så mye om hva som er i gaven, men det at noen har tenkt på deg, mener Nyquist.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer