REDD: – Jeg hadde aldri vært på sykehus før jeg ble rammet av hjerneslag. Ordene hjerne og slag skremte meg litt, medgir Per-Kristian Foss. Foto: Tore Skaar, Se og Hør
REDD: – Jeg hadde aldri vært på sykehus før jeg ble rammet av hjerneslag. Ordene hjerne og slag skremte meg litt, medgir Per-Kristian Foss. Foto: Tore Skaar, Se og HørVis mer

Per-Kristian Foss: - Folk trodde jeg var full eller dopet

Høyre-veteranen angrer på at han startet å jobbe altfor tidlig etter sykdommen.

SEOGHØR.NO: Per-Kristian Foss (65) elsket livet som toppolitiker for Høyre. Men i hans siste periode som stortingsrepresentant, ble livet snudd opp ned.

Første nyttårsdag i 2012 mente Foss selv at alt var normalt med sin egen helse.

Den oppfatningen delte ikke ektefellen Jan Erik Knarbakk (63).

- Han mente at taleevnen min var nedsatt. Jeg drøyde litt for å kjenne etter, det hadde jo toss alt vært nyttårsaften kvelden før, smiler Per-Kristian, som først to dager senere ringte legen sin.

Hastet

- TETT PÅ: Per-Kristian deltok på Høyres landsmøte våren 2012, et halvt år etter hjerneslaget. Det ble et hjertelig gjensyn med partileder Erna Solberg, som viste sin støtte da han ble syk.
#
08.05.2012: - BAMSEKLEM: Erna priser seg lykkelig over at Per-Kristian gjør store fremskritt etter sykdommen. 

# Foto: Tore Skaar, Se og Hør
- TETT PÅ: Per-Kristian deltok på Høyres landsmøte våren 2012, et halvt år etter hjerneslaget. Det ble et hjertelig gjensyn med partileder Erna Solberg, som viste sin støtte da han ble syk. # 08.05.2012: - BAMSEKLEM: Erna priser seg lykkelig over at Per-Kristian gjør store fremskritt etter sykdommen. # Foto: Tore Skaar, Se og Hør Vis mer

– Legen hørte at noe skurret. Jeg fikk beskjed om å hive meg i en drosje, og komme raskest mulig. Da forsto jeg alvoret, og jeg fikk en sjåfør på en av Stortingets biler til å kjøre meg, forteller Per-Kristian til Se og Hør.

Den alltid så munnrappe politikeren, som også var finansminister i Bondevik-regjeringen, fikk vite at han var rammet av et lettere hjerneslag.

– Jeg var sånn sett heldig, men det var alvorlig nok. Taleevnen var veldig nedsatt, og jeg slet med balansen.

- Jeg lever av å snakke, så det å få beskjed om at jeg slet med å få fram ordene føltes som et nederlag, innrømmer Per-Kristian, som kun var sykemeldt i to uker før han var tilbake som stortingsrepresentant.

Snøvlet

– Jeg var litt for ivrig etter å komme i jobb. Jeg uttalte meg til radio om en dagsaktuell sak. Jeg hørte ikke selv at jeg rotet med å få fram ordene. D

et førte til mange spekulasjoner. Folk trodde jeg var full eller dopet, ettersom jeg snøvlet litt, forteller Per-Kristian, som stilte opp i talkshowprogrammet «Skavlan» for å gjøre omverdenen kjent med tilstanden.

– Jeg fortalte at jeg hadde hatt hjerneslag. Det satte en effektiv stopper for videre ryktespredning, forteller Per- Kristian.

NYTER LIVET: Per-Kristian og ektefellen Jan Erik Knarbakk trives i ferieleiligheten i Ål i Hallingdal. Paret åpnet hjemmet sitt for Se og Hør i 2010, to år før politikeren fikk slag. Foto: Werner Juvik
NYTER LIVET: Per-Kristian og ektefellen Jan Erik Knarbakk trives i ferieleiligheten i Ål i Hallingdal. Paret åpnet hjemmet sitt for Se og Hør i 2010, to år før politikeren fikk slag. Foto: Werner Juvik Vis mer

Han startet raskt med opptrening, og gikk til logoped.

– Det var som å begynne i første klasse igjen, sier Per-Kristian, som merket at også balansen var dårlig.

Vil hjelpe andre

– Opptrening hos fysioterapeut ga resultat, men det er utfordrende å gå på
ski.

Jeg styrer unna nedoverbakker, forteller Per-Kristian, som har ferieleilighet i Ål i Hallingdal.

Den første som ga Foss en god klem da han kom tilbake på Stortinget, var partileder Erna Solberg.

– Hun viste en ekte varme og omtanke!

Per-Kristian ga seg som toppolitiker etter valget i 2013.

Han er nå riksrevisor, men finner tid til å dele ofte sine erfaringer med andre slagrammede.

Nylig stilte han opp på et møte i regi av LHL Hjerneslag.

– Det er viktig at personer som Per-Kristian står fram med sin erfaring. Ikke minst om det bidrar til at flere lærer seg symptomer på hjerneslag.

Det kan redde liv, påpeker generalsekretær Tommy Skar i organisasjonen for slagrammede og pårørende.

LES OGSÅ: Lene ble alvorlig syk etter svineinfluensavaksine

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.