DØDE I NATT: Skuespilleren Patrick Swayze døde i natt etter å ha kjempet mot kreft i bukspyttkjertelen i 20 måneder. Han ble 57 år gammel. Foto: Stella Pictures
DØDE I NATT: Skuespilleren Patrick Swayze døde i natt etter å ha kjempet mot kreft i bukspyttkjertelen i 20 måneder. Han ble 57 år gammel. Foto: Stella PicturesVis mer

Patrick Swayze er død

"Dirty Dancing"-stjernen tapte kampen mot kreften.

Se bildespesial fra Patrick Swayzes karriere nederst i artikkelen!

SEHER.NO: Etter å ha kjempet mot kreftsykdommen i bukspyttkjertelen i 20 måneder, døde "Dirty Dancing"-stjernen Patrick Swayze i sitt hjem i Los Angeles natt til tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Patrick døde i fred med familien ved sin side, sier hans PR-talsmann Anett Wolf.

De siste dagene ble Swayzes form stadig verre. Ifølge en kilde nær familien var han avhengig av rullestol for å komme seg rundt og oksygenmaske for å puste.

Likevel nektet han å oppsøke sykehuset.

- Patricks kroppsfunksjoner ser ut til å slutte å virke. Men han fortalte Lisa (kona, red. anm.): "Jeg nekter å dø på sykehuset. Dette vil jeg gjøre på min måte - i vårt hjem og i min egen seng, sa en kilde til bladet National Enquirer.

Selv etter at han fikk den dødelige kreft-diagnosen fortsatte Swayze å jobbe som skuespiller i TV-serien "The Beast".

I mars 2008 ble det kjent at den amerikanske skuespilleren, danseren og musikeren Patrick Wayne Swayze var rammet av kreft i bukspyttkjertelen. Legene meldte at han var lett rammet av den svært dødelige sykdommen, og at behandlingen så ut til å ha positiv effekt. Men slik skulle det altså ikke gå.

Han etterlater seg kona Lisa Niemi, som han var gift med i over 30 år. Paret fikk ingen barn.
Patrick Swayze hadde sin storhetstid som sensuelt ungpikeidol på 80-tallet. Og var her i Norge kanskje mest kjent for sine roller i de romantiske filmene Dirty Dancing og Ghost og tv-serien "Nord og sør".

Hollywood-livet og alkohol holdt på å ta knekken på skuespilleren, og på midten av 90-tallet trakk han seg tilbake på sine to rancher, kuttet ut alkoholen og konsentrerte seg om hesteoppdrett. Senere på 2000-tallet gikk han tilbake til skuespilleryrket, men da hovedsaklig i karakterroller i smalere filmer.

- Jeg fikk fullstendig nok av Hollywood-mentaliteten. Jeg klarte ikke å ta det seriøst lenger, skal han sagt ifølge Dailymail.co.uk.

Patrick Swayze ble født i Houston, Texas 18. august i 1952. Hans mor Patsy Swayze var koreograf og drev ballettskole. Patrick hadde fire søsken, Vicky, Don, Sean og Bambi. Don er også skuespiller.

Patrick har innrømmet at han og søsknene hadde en hard oppvekst med en nådeløs mor som krevde perfeksjon av sine barn.

- Vår mor fikk oss til å føle at vi aldri var gode nok. Hvis jeg gjorde noe så måtte jeg være aller best, for det var det hun forventet av meg. Det har vært vanskelig å takle, innrømte Patrick.
Faren var derimot verdens mest elskelige person.

- Den kjærligheten vi fikk, kom fra vår far Jesse. Han bar hjertet utenpå seg. Jeg har tatt etter ham.

Lisa Niemi gikk på Patsys danseskole og hun og Patrick falt for hverandre da hun var 15 år. Hun fulgte Patrick til New York da han dro dit for å studere dans og drama. De bodde noen år som nygifte i New York hvor han studerte dans og drama, og spilte på Broadway. Etter suksess i musikalen "Grease" valgte han og Lisa å flytte til Los Angeles i 1978.

Patricks første filmroller var i filmene The Outsiders (1983), Red Dawn (1984) og Youngblood (1986), og han fikk stor suksess med tv-serien "Nord og sør" (1985). Det virkelig store gjennombruddet kom med rollen som danseinstruktøren Johnny Castle i "Dirty Dancing" hvor han spilte mot Jennifer Grey.

Patrick ble nominert til en Golden globe-pris for rollen, og han sang også i en av sangene til filmen "She's like the wind" som han hadde vært med å skrive.

Etter Dirty Dancing-suksessen spilte han i en del flopper, men han gjorde ny suksess i Ghost fra 1990, hvor han spilte mot Demi Moore og Whoopi Goldberg. I 1991 kom en ny suksess med Point Break hvor han spilte mot Keanu Reeves.

I 1991 ble han kåret av magasinet People til Verdens mest sexy mann.

I 1996 ble Swayze hard skadet under en filminnspilling. Han falt av en hest og brakk begge bena. I 2000 var han rammet av nok en ulykke da han fløy sitt Cessna-fly fra California til Las Vegas.

Patrick måtte nødlande og traff en lyktestolpe. Skuespilleren kom helskinnet fra dramaet.

Da Patrick mistet faren sin i 1982 tok han dødsfallet svært tung. Han tydde til alkohol og drakk mye i flere år. Etter at søsteren Vicky tok sitt eget liv i 1994 våknet han opp og tok tak i livet sitt. Ekteskapet var på randen og han var blitt desillusjonert av Hollywood-hypen. Patrick la seg inn på en avvenningsklinikk for å slåss mot alkoholproblemene.

- Jeg har gjort livet mitt bedre, slik at Vickys død ikke var helt meningsløs, har han sagt til Dailymail.co.uk.

Sammen med kona har han levd forholdsvis tilbaketrukket på sine rancher i California og New Mexico for å arbeide med arabiske hester. Han er interessert i ulike spirituelle retninger og har studert bahai, buddhisme og scientologi. Han og Lisa har trent pilates lenge før det ble en trend i vesten.

Han og Lisa fikk aldri barn sammen. Hun aborterte to ganger.

De senere årene spilte Patrick Swayze i filmer som Donnie Darko og Christmas in Wonderland. I 2003 spilte han i Broadway-musikalen "Chicago" og i 2006 spilte han i musikalen "Guys and Dolls" i London.

Kilder: Wikipedia, Dailymail.co.uk, IMDB.com, swayzes hjemmeside

BORTE: Patrick Swayze fra en av sine filmhiter "Ghost" fra 1990 hvor han spilte mot Demi Moore. Foto: Stella Pictures
UNG KJEKKAS: Fra filmen Red Dawn i 1984. Patrick var 31 år. Foto: Stella Pictures
IDOL: Patrick Swayze fre Dirty Dancing i 1987. Foto: Stella Pictures
KJENNER DU HAM IGJEN? Patrick Swayze som svært ung på et udatert bilde. Foto: Stella Pictures
RØYK OG FART: Patrick Swayze med sin Harley Davidson motorsykkel i Hollywood. Foto: Stella Pictures
80-TALLET: Patrick Swayze som Jed Eckert i actionfilmen Red Dawn fra 1984. Foto: Stella Pictures
HETT: Patrick i sensuell scene med Demi Moore i Ghost fra 1990. Foto: Stella Pictures
BARSKING: Swayze i Point Break fra 1991. Foto: Stella Pictures
SURFEGUTTA. Patrick Swayze og Keanu Reeves i Point Break fra 1991. Foto: Stella Pictures
DIRTY DANCING: Patric i dansefilmen fra 1987. Foto: Stella Pictures
80-TALLSHELT: Patrick Swayze ble legendarisk som danselæreren Johnny Castle i "Dirty dancing" fra 1987 sammen med Jennifer Gray. Foto: Stella Pictures
80-TALLSHELT: Patrick Swayze ble legendarisk som danselæreren Johnny Castle i "Dirty dancing" fra 1987 sammen med Jennifer Gray. Foto: Stella Pictures
80-TALLSHELT: Patrick Swayze ble legendarisk som danselæreren Johnny Castle i "Dirty dancing" fra 1987 sammen med Jennifer Gray. Foto: Stella Pictures
NEXT OF KIN: I filmen Next of Kin sammen med Helen Hunt i 1989. Foto: Stella Pictures
80-TALLET: Patrick Swayze som Jed Eckert i actionfilmen Red Dawn fra 1984. Charlie Sheen hadde også en rolle. Foto: Stella Pictures
ROAD HOUSE: Fra filmen Road House fra 1989. Her sammen med Kelly Lynch og Sam Elliott. Foto: Stella Pictures
LYKKELIGE SAMMEN: Patrick Swayze og kona Lisa Niemi har vært sammen siden de var ungdommer. Paret fikk ingen barn. Foto: Stella Pictures
NEXT OF KIN: Stillbilde fra Next of Kin fra 1989. Foto: Stella Pictures
UGJENKJENNELIG: Patrick som sjersjant i Vietnamkrigen i filmen "Green Dragon". Foto: Stella Pictures
ETNISK: Patrick som hevdet å ha indianerblod i årene kledde denne rollen godt i filmen King Solomons Mines. Foto: Stella Pictures
KRIG OG KJÆRLIGHET: Patrick fra dramaserien Nord og Sør som handlet om borgerkrigen i USA og en stor dose kjærlighet og dramatikk.
HETT: Patrick i sensuell scene med Demi Moore i Ghost fra 1990.
BARSK: Patrick Swayze i filmen Outlaws.
VÅKEN: Fra filmen Waking up in Reno fra 2002.
NØDLANDING: I 2001 måtte Patrick Swayze nødlande sitt lille Cessnafly i Arizona. Til alt hell kom han helskinnet fra episoden. Foto: All Over Press
BRØDRE: Patrick vokste opp sammen med fire søsken. Broren Don er også skuespiller. Foto: All Over Press
TILBAKETRUKKET: Patrick og kona Lisa lever et tilbaketrukket liv på en ranch utenfor Los Angeles. Foto: All Over Press
GAMMEL SINGLET: Patrick Swayze fra innspillingen av et av hans siste prosjekter Christmas in Wonderland. Foto: All Over Press
LYKKELIGE SAMMEN: Patrick Swayze og kona Lisa Niemi har vært sammen siden de var ungdommer. Paret fikk ingen barn. Foto: All Over Press
HEDRET: Patrick med en stjerne på Hall of Fame. Foto: AP