Foto: Innovasjon Norge
Foto: Innovasjon NorgeVis mer

Påskekos over hele landet

Skistedene i Norge håper på gode snøforhold og nypreparerte løyper til påskeferien. Men det er mye spennende å ta seg til i påskefjellet også utenfor alpinanlegg og langrennsløyper.

SEOGHØR.NO: Påsken kommer ekstra sent i år, så om du skulle ha lyst til å finne på mer vårlige sysler enn å fyke rundt med ski på beina, får du en god oversikt her.

Spa og musikk

Har du base på Norefjell Quality Spa & Resort halvannen time utenfor Oslo, er familieidyllen reddet uansett skiføre. Her venter spennende aktiviteter som innendørs klatrevegg, barnedisco og sirkusskole for barn. De voksne har tilbud om yoga og ikke minst stedets deilige spaavdeling. Påskeaften er det duket for feriens musikalske høydepunkt når Erik & Kriss har konsert utenfor Bar 52.

IDYLL: Påsken er fin i utendørs jacuzzi på Norefjell.
IDYLL: Påsken er fin i utendørs jacuzzi på Norefjell. Vis mer

Påskehare og vannsklier

Sørlendingenes skiparadis Hovden byr på et variert program i påsken – både dag og natt. Afterski på «Offpiste» med Clas Lindberg Covershow skal lage god stemning hele påskehelgen, mens komiker Shabana Rehman har show skjærtorsdag kveld. Det er dessuten lagt opp til påskerenn og jakt på påskeharen i Tusseland/Alpinsenteret, mens grillen skal gå varm hele uka. I Hovden Badeland blir det skliekonkurranse i det våte element tirsdag, torsdag og lørdag.

Akrobatikk og afterski

Hemsedal har som vanlig både aktiviteter og underholdning på plakaten. Palmesøndag er det klart for «Barnas Holmenkolldag» på Gravset langrennsstadion, der det blir skilek og mye moro sammen med ekornet Skipp, haren Sprett, bamsen Brumle og elgen Braute. Erik & Kriss spiller på Hemsen nattklubb onsdag i påskeuken, mens flere av Skandinavias beste snowboardutøvere kommer for å vise akrobatikk i verdensklasse i showkonkurransen «Junkyard In the Valley» langfredag. For barn som vil lære nye triks i skiparken, stiller Bergans Jib Academy med gratis skole mellom 9.30-10.45 påskeaften.

Adrenalinkick på snø

De har 32 mil med nydelige langrennsløyper, familievennlig skianlegg og trubadurer som skaper hyggelig stemning når skiene er satt bort for dagen. Men Beitostølen er også et eldorado for alternative vinteraktiviteter. Har kan du prøve deg på alt fra hundekjøring, snøsykkel, snørafting eller tur med hest og slede som avsluttes med bålkos i en lavvo. Moro for hele familien!

STOR MORO: Hundekjøring er blant tilbudene på Beitostølen.
STOR MORO: Hundekjøring er blant tilbudene på Beitostølen. Vis mer

 

Eventyrverden av snø

Kirkenes Snow Hotel er som tatt rett ut en vinterlig eventyrverden. Her består et helt hotell av snø og is. Med sovepose og reinsdyrskinn som underlag, får selv frossenpinner en varm søvn. Det er også gode muligheter for å se nordlysets fargespill på himmelen. Kongekrabbesafari og hundekjøring er spennende aktiviteter ute på Finnmarksvidda. En annerledes påskeferie, som godt kan kombineres med reise med Hurtigruten.

ISKALD KOS: Kirkenes Snow Hotel er gjestfritt men kaldt.
ISKALD KOS: Kirkenes Snow Hotel er gjestfritt men kaldt. Vis mer

 

Herskapelig hytteluksus

Det herskapelige hotellet Finse 1222 har fokus på gastronomi og peiskos – noe som passer perfekt etter lange turer med ski på beina. Det er 105 år siden det første påskerennet ble arrangert her ute på Hardangervidda, og tradisjonen tro blir det renn også i år. Skal du sjekke inn på hotellet, bør du for øvrig være ute i god tid: Det er som regel kamp om plassene i påskeuka.

Kanefart og snowboard

Med fersk sølvmedalje fra OL i Sotsji, kommer Ståle Sandbech til Trysil i påsken for å vise sine ferdigheter i Trysil Big Air – der noen av verdens fremste snowboardkjørere skal konkurrere i Parken påskeaften. Men påskeferie i Trysil er også folkefest for små og store, kanefart, konkurranser hver dag, og liv og røre både i og utenfor løypa. Karpe Diem er det største trekkplasteret, de spiller på Knettsetra påskeaften.

Vått og rått

Påsken forbindes ikke med bading, men det er helt sikkert duket for årets første dukkert for våghalsene som stiller til start i «Ta sjansen» i Rauland skisenter påskeaften. Her skal spreke deltagere rase ned en bakke og over et vann – på fritt valg av framkomstmiddel. Aner vi knall, fall og en iskald dukkert? Med premie for beste fall og best utkledning blir det helt sikkert moro også for publikum.

TA SJANSEN: Dette ser rett og slett iskaldt, men morsomt ut.
TA SJANSEN: Dette ser rett og slett iskaldt, men morsomt ut. Vis mer

 

Curlingkonge og isfiskedronning

Pakk dine mest fargerike bukser og prøv deg som skip på curlingbanen i Oppdal! Her er det drop-in-timer på den populære OL-grenen, og garantert moro for hele familien. Det varierte løypenettet byr på klassisk skikjøring, mens oppdalingene inviterer til isfiskekonkurranse i Gåvvålia ved Kongsvold Fjeldstue på Dovrefjell. Det er ellers ventet yrende liv med daglige barneskirenn, morsom afterski og god påskestemning i trøndersk solskinn.

Fiskelykke og sparksafari

Om du trenger avkobling fra de flotte skiløypene, er aktivitetstilbudet rundt Geilo svært variert. Hva med for eksempel en miljøvennlig og fartsfylt «sparksafari»? Varm drikke og «Gommokaku» serveres underveis i turene som arrangeres av Høve Støtt. Samme selskap legger også til rette for spennende isfisketurer på Ustedalsfjorden. Fiskelykke må du stille med selv! Tirsdag i påskeuken har for øvrig Karoline Krüger og Sigvart Dagsland konsert på Geilo.

SPARK I VEI: Når var du sist på "sparksafari"?
SPARK I VEI: Når var du sist på "sparksafari"? Vis mer

 

Jazzfestival og skimoro

Påsken i Voss starter med et musikalsk smell! Fredag til søndag i palmehelgen arrangeres Vossajazz, med artister som Jaga Jazzist, Stein Torleif Bjella, Sigrid Moldestad og Solveig Slettahjell på scenen. Foruten den tradisjonsrike festivalen, blir det masse action i skianlegget, med Speedriderfestival og afterski. Mandag er det gratis skiinstruksjon for barn mellom 4 og 7 år, mens det inviteres til aking fra Hungurstoppen med snowracer på langfredag.

Musikk og moro

I samarbeid med P4 er det lagt opp til storstilt underholdningstilbud i «Vinterlyd i Hafjell» påskehelgen. Skjærtorsdag til påskeaften er det fullspekket program med musikalsk tvist. Tenåringsidolet Isac Elliot spiller påskeaften, mens To Dråper Vann skal lage stemning for barna fra skjærtorsdag til påskeaften, mens Cir.Cuz og Raylee har konserter de samme dagene. I tillegg blir det konkurranser og aktiviteter i løypa hele uka.

Hytte til hytte med Turistforeningen

Siden påsken faller i midten av april, er dagene lange, mens snøforholdene fortsatt (forhåpentligvis) er fine. Den norske turistforeningen (DNT) arrangerer flere fellesturer med ski i påsken, for eksempel tur fra hytte til hytte i Breheimen, Skarvheimen eller Jotunheimen. Dette er turer med ulikt nivå, fra spenstige ruter til de som ønsker seg gode motbakker, herlige utforkjøringer, utsikt til topper og tinder, og de som liker flatere vidder og kortere distanser.

LES OGSÅ: Gammel charterperle på kartet igjen