PUSSY HAT: Paris Hilton sin egen tolkning av Pussy Hat-prosjektet. FOTO: NTB Scanpix
PUSSY HAT: Paris Hilton sin egen tolkning av Pussy Hat-prosjektet. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Paris Hilton:

Paris Hiltons nye hatt har en helt spesiell mening

Den norskættede milliardærarvingen får selskap av tusenvis av kvinner.

(SEOGHØR.NO): Kjendiser er kjente for å gå i bresjen for trender som både engasjerer og overrasker, og denne gangen er det Paris Hilton som har kastet seg på «pussyhat-trenden», skriver Daily Mail.

Dagen etter at Donald Trump ble innsatt som USAs president, demonstrerte tusenvis av kvinner rundt om i hele USA, hovedsaklig mot hans uttalelser om kvinner og andre kontroversielle uttalelser han har kommet med de siste åra.

Nærmest felles for demonstrantene var at flerfoldige tusen av dem hadde på seg såkalte «pussy hats», en trend som ble skapt ene og alene på grunn av demonstrasjonen etter innsettelsen.

De to tøybitene bakerst på hodeplagget skal forestille katteører.

Under demonstrasjonen i Washington hadde artisten Madonna på seg en slik lue, strikket i svart, da hun holdt sin slagkraftige tale.

«Girls»-stjerna Lena Dunham har også vært blant dem som har vist seg i det nå velkjente plagget. Andre kjente stjerner som har brukt lua er Patti Smith, Amy Schumer og Rosanne Cash.

Moteekspert: - Et motsvar

Fenomenet har ikke gått motepressen ubemerket hen. Moteekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdottir forteller til Dagbladet at den nye trenden på mange måter er et motsvar.

- Den er på mange måter et motsvar til capsen som Trump og hans tilhengere har blitt kjent for, for ikke å nevne den opplagte linken til Trumps «grab’em by the pussy»-kommentar, forteller hun og fortsetter:

- Flere har også satt hatten i sammenheng med den sterke «gjør det selv»-tradisjonen, som et virkemiddel for å få gjennomslag for politiske budskap, mener hun.

PUSSY HATS: Flere tusen kvinner demonstrerte med sine «pussy hats» i Washington DC etter innsettelsen av Donald Trump, FOTO: NTB Scanpix
PUSSY HATS: Flere tusen kvinner demonstrerte med sine «pussy hats» i Washington DC etter innsettelsen av Donald Trump, FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Einarsdottir tror demonstrantene benytter seg av fargen rosa fordi det symboliserer femininitet. At rosa er en trendfarge for øyeblikket er nok ikke i sammenheng med luetrenden.

- Samtidig er det også en farge som vekker oppsikt, forklarer hun.

Engasjerer på sosiale medier

I dag gjelder det ifølge moteeksperten mer enn noensinne å engasjere, og ikke bare i gatene. Sosiale medier har blitt et viktig virkemiddel.

- Nettopp det klarer «pussyhatten», fordi den både vekker oppsikt med sin sterke farge og navn - ja, hele konseptet - men også fordi den raskt fikk en trending hashtag i sosiale medier, sier hun og fortsetter:

- Når det er sagt er det flere som har stilt seg kritiske til pussyhatten, blant annet på grunn av profittmotivet og det kommersielle aspektet.

Så langt har protesten vært svært effektiv, for ikke å nevne både viktig og riktig, så gjenstår det å se hvilken verdi hatten får på sikt - forhåpentlig kan den bli mer enn bare en trend som til slutt finner plassen sin innerst, bakerst i klesskapet, avslutter Einarsdottir.

HARDT UT: Madonna snakket klart og tydelig under kvinnemarsjen i Washington. I klippet banner Madonna, noe som ble for mye for CNN. De har imidlertid fjernet reaksjonen sin og sensurert banningen i dette klippet. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana, NTB Scanpix Video: CNN Vis mer

Tusenvis har strikket

Konseptet var enkelt: luene skulle vise samhold og samtidig avsky mot statslederen. Kunne man ikke delta under markeringa i Washington D.C., kunne man bruke luene rundt om ellers i verden for å vise solidaritet med saken.

Luene er hjemmestrikkede, og oppskriften ble delt av en organisasjon som kaller seg for «Pussyhat Project».

MOTSVAR: Trenden med luene kan være et motsvar til denne capsen, som både Donald Trump og hans velgere brukte gjennom valgkampen. Foto: NTB scanpix
MOTSVAR: Trenden med luene kan være et motsvar til denne capsen, som både Donald Trump og hans velgere brukte gjennom valgkampen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ordet spiller på to engelske ord. «Pussy» betyr både katt og er slang for det kvinnelige kjønnsorganet, et ord Donald Trump har fått kritikk for å bruke.

Business Insider anslår at strikkeoppskriften har blitt lastet ned over 100 000 ganger, som vil si at tusenvis av kvinner rundt om i USA - og verden - har strikket sin egen «pussy hat».

Med strikketøyet for hånden kan man velge å strikke i hvilken farge man selv vil, men under demonstrasjonen i den amerikanske hovedstaden var det klart at rosa var en favoritt blant de oppmøtte.

- Det handler om at kvinner nekter å bli fryst ut av den politiske diskursen, sier Krista Suh, en av dem som startet opp «Pussyhat Project», til Business Insider.

LES OGSÅ: - Kourtney nekter Scott å se barna