- Paris er paradis

- Dette er luksus! Vi har best østers, best vin og best ost.

<strong>PARISISK KLASSIKER:</strong> Paris har mange berømte bygninger. Her sitter korrupsjonsjeger Eva Joly foran Nôtre Dame. Foto: Werner Juvik/Se og Hør
PARISISK KLASSIKER: Paris har mange berømte bygninger. Her sitter korrupsjonsjeger Eva Joly foran Nôtre Dame. Foto: Werner Juvik/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se og Hør møter korrupsjonsjegeren Eva Joly klokken ti en lørdag morgen på hennes lokale stamkafé, La Rotonde. Hun er i strålende humør. På bordet er frokost, aviser og blader, og hun viser oss en artikkel der det er intervju med en kvinne hun fikk dømt til fengselsstraff i skandalen rundt oljeselskapet Elf.


- Det er ikke så lenge siden jeg fikk brev fra hennes mor, som ønsket at jeg skulle brenne i helvete til evig tid, forteller Joly.


VIL DU REISE? Se her!


Som dommer ledet hun nemlig etterforskningen i Elf-saken, der mange samfunnstopper ble idømt til dels lange straffer.


- Men jeg tror ikke noen har sittet mer enn én måned i fengsel. Det er ikke bare i Norge legeerklæringer brukes av kriminelle…

Yrende folkeliv
Joly kom til Paris som au pair i 1964 sammen med tre venninner. Tre år senere giftet hun seg med legesønnen i huset der hun jobbet. Senere ble det jusutdannelse, og jobb som blant annet statsadvokat og dommer. Siden 2002 har Eva Joly markert seg som en hardtslående motstander av korrupsjon og hvitvasking, først i Justisdepartementet - nå gjennom sin stilling i Norad.


DIN GUIDE TIL PARIS: Se her!


Men Paris er langt mer enn arbeid for Joly. – Det fine med Paris er de skjønne fasadene, det utrolige, yrende folkelivet og de ubegrensede tilbudene, smiler hun.

Fransk undertøy
Bare noen få hundre meter bortenfor kafeen ligger hennes franske leilighet, i St. Germain, det sjette av byens 20 såkalte arrondissementer. På veien passerer vi en undertøysforretning. Joly stopper opp.


- Dette er ikke en butikk der de prostituerte handler undertøy. Det er kvinnene i nabolaget her som er kunder. Dere vet ikke hva dere går glipp av i Norge, sier Eva Joly med et smil.
De små lokale butikkene er innbydende til tusen. I løpet av få minutter handler Joly østers, vin, ost, frukt og blomster. På det lokale markedet kjøper hun enda mer mat.


- Jeg trives utrolig godt med å handle på dette markedet. Varene er av ypperste kvalitet. Den største glede er å dele god mat med venner og familie. Mat bruker vi tid og omsorg på, sier hun.


Hjemme på terrassen i fjerde etasje i bygården der hun bor, åpner Joly det hun kaller "verdens beste østers". Også en flaske hvitvin til 200 kroner står på bordet. Ingen billig vin sett med parisiske øyne.

Fristed
Med 180 reisedager i året er terrassen Eva Jolys fristed – der hun har mulighet til å slappe av mellom slagene i kampen mot korrupsjon og hvitvasking.


Joly var gift i 34 år – inntil ektemannen døde for fire år siden. De to-tre siste årene bodde ikke paret sammen.


- Det er en utfordring å ta vare på ekteskapet når livet går over i en ny fase med voksne barn. Samtidig jobbet vi svært mye begge to. Og vi hadde ikke akkurat yrker på livets solside. Han behandlet syke mennesker – jeg kriminelle. Vi levde på fjellets nordside, sier Eva Joly.


Vi spør om hun ikke planlegger å gifte seg på nytt. Eva Joly ler.
- He he. Det kan jo være at det ikke passer for ham.
- Betyr det at han er gift?
- Det kan jo bety mange ting det. Men ærlig talt – jeg tror ikke jeg har så lyst til å ha et menneske så tett innpå livet mitt igjen. Ekteskap er jeg nok ferdig med.


Eva Jolys fem grunner til å elske Paris
1. Det tydelige historiske preget, bygningene og assosiasjonene man får.
2. Slakterne, bakeriene, delikatesseforretningene.
3. Det er en by der man skjønner at man tilhører den europeiske kulturen.
4. Paris er det moderne Europas hjerte.
5. Terrassen hjemme i St. Germain-distriktet.

5 Paris-klassikere
Har du ikke vært i Paris før, er disse severdighetene blant de aller viktigste.


Eiffeltårnet (300 meter høyt, i tillegg til den 20 meter høye antennen på toppen)
Triumfbuen (stå på toppen og se gatenettet i Paris utfolde seg som en stjerne i alle retninger)
Louvre (museet der du blant annet kan se Mona Lisa og Venus fra Milo)
Nôtre Dame (Paris’ berømte gotiske katedral som det tok et par århundrer å bygge)
De to berømte kafeene ved kirken St.-Germain-des-Prés, Café de Flore og Les Deux Magots (bestill en kaffe og se på folkelivet)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer