«Paradise Hotel Sverige»:

«Paradise»-skandalen:
- Jeg følte meg utnyttet

Én av de to kvinnelige deltakerne som skal ha blitt utsatt for overgrep på «Paradise Hotel Sverige», sier til Se og Hør at hun har hatt det svært tøft etter hendelsen.

TØFF TID: Jennifer Paatere, en av de kvinnelige deltakerne som nå har anmeldt en overgrepshendelse i svenske «Paradise Hotel», forteller til Dagbladet at de siste dagene har vært tøffe. Foto: Patricia Recourt/Viaplay
TØFF TID: Jennifer Paatere, en av de kvinnelige deltakerne som nå har anmeldt en overgrepshendelse i svenske «Paradise Hotel», forteller til Dagbladet at de siste dagene har vært tøffe. Foto: Patricia Recourt/Viaplay Vis mer
Publisert

Denne uken slo nyheten om en overgrepsskandale på svenske «Paradise Hotel» ned som en bombe i pressen og på sosiale medier.

Denne uken var seerne vitne til at en av de mannlige deltakerne, Toby Johnson (21), ble kastet ut av luksushotellet i Mexico. Han ble sendt hjem av produksjonen, etter at to kvinnelige deltakere på hotellet fortalte at han hadde utsatt dem for seksuelle overgrep.

Nent Group, medieselskapet bak realityserien, valgte deretter å fjerne hele den pågående sesongen fra sine strømmetjenester Viafree og Viaplay.

De har også besluttet å politianmelde hendelsen, sammen med de to kvinnene.

«Nordic Entertainment Group har valgt å pause den pågående sesongen av Paradise Hotel etter at ny informasjon med anklager om overgrep har kommet. En politianmeldelse blir gjort i samråd med to kvinnelige deltakere», uttalte de i en pressemelding tirsdag.

Torsdag bekrefter også aktor Charlotte Frisack Brodin til Dagens Nyheter at de har begynt en etterforskning i saken, og at de kommer til å begynne med avhør av de involverte så snart det er mulig.

HYSTERISK TABBE: Produksjonen av svenske «Paradise Hotel» måtte tenke kreativt da det skjedde en teknisk feil under innspilling. Dette har fått blandede reaksjoner fra seerne. Video: Viafree.se / Rød Løper Vis mer

- Veldig, veldig ubekvem

Til Se og Hør forteller en av de to, Jennifer Paatere (23), om hendelsen, som har satt et støkk i henne.

- Det er jo ikke en liten greie, det som har skjedd. Det begynte med at det kom inn en ny fyr, Toby, og vår allianse ønsket å få han på vår side. Vi ville bare prate med ham sånn at han kjente seg komfortabel, og være ekstra snille, forklarer hun.

Det hele snudde imidlertid fort, da Annie Dahlberg (24) utrykte at hun ikke ønsket å ha sex med ham. Paatere forteller at dette gjorde ham sur og oppgitt på Dahlberg, noe som skal ha blitt overført til henne da hun møtte ham. Hele hendelsen ble filmet, og sendt på Viaplay mandag.

UBEKVEM: Til Dagbladet forteller Jennifer Paatere om den ekle hendelsen, som nå har ført til politianmeldelse. Foto: Patricia Recourt/Viaplay
UBEKVEM: Til Dagbladet forteller Jennifer Paatere om den ekle hendelsen, som nå har ført til politianmeldelse. Foto: Patricia Recourt/Viaplay Vis mer

- Jeg og han går for å prate, og da har jeg allerede gjort det veldig tydelig at jeg ikke ønsket å ha sex med ham. Han var sur på meg, og la seg i sengen og sutret. Da fikk jeg litt angst, så jeg satte meg over han for å muntre han opp. Vi snakker, men jeg er kjempefull, sier hun, og fortsetter:

- Midt i en setning tar han meg rundt midjen, drar meg mot seg og drar ned BH-en min. Jeg ble veldig, veldig ubekvem, men prøvde å holde en god tone for å beholde humøret hans. Jeg sa «nei, slutt, hva driver du med», og da ble han sur igjen og nektet å høre på hva jeg hadde å si.

RYSTENDE: Soveromsopptak fra 2017 vekker harme. Video: ELIAS ZAHL-PETTERSEN Vis mer

- Følte meg utnyttet

Videre forteller 23-åringen at hun brøt sammen, fordi hun var redd for at de andre deltakerne ikke skulle tro på henne.

Dagen etter ble Toby Johnson sendt hjem av produksjonen, etter flere samtaler. Innspillingen skjedde i høst.

- Jeg føler meg veldig utnyttet, spesielt fordi jeg var så full. Og i den situasjonen, der han visste at vi trengte han i vår allianse, så ble det enda tydeligere at han utnyttet situasjonen. Han visste at jeg og Annie kom til å være kjempesnille, mener hun.

- Jeg burde kanskje sagt ifra litt bedre, men det er jo ikke noe man skal trenge å gjøre, legger hun til.

SVARER PÅ KRITIKKEN: I år har det stormet rundt innspillingen av «Paradise Hotel», fordi produksjonen valgte å spille inn i Mexico under pandemien. Nå svarer programleder Triana Iglesias på kritikken. Video: Madeleine Liereng / Reporter: Kine Falch Vis mer

Både Paatere og Dahlberg fikk tilbud om å se episoden allerede forrige uke. Førstnevnte sier at hun knapt klarte å se på episoden hun hadde fått tilsendt.

- Det var kjempevanskelig å se det. Jeg klarte knapt å se halve episoden før jeg fikk angst, jeg bare klarte det ikke. Jeg ville rømme fra min egen kropp, det var forferdelig.

- Ble hysjet ned

Svenske Expressen meldte tirsdag at de to kvinnene skal ha fått munnkurv av produksjonsselskapet. De skal nemlig ikke ha fått snakke om hendelsen i «Studio Paradise», som tar for seg det som har skjedd inne på hotellet.

- Vi trodde jo vi skulle få snakke om det som hadde skjedd. Det ble spilt inn på mandag, men søndag ettermiddag fikk jeg beskjed om at vi ikke fikk prate om Toby, sier hun til Se og Hør.

MUNNKURV: Annie Dahlberg, den andre kvinnelige deltakeren, fikk ikke snakke om hendelsen i «Studio Paradise». Foto: Patricia Recourt/Viaplay
MUNNKURV: Annie Dahlberg, den andre kvinnelige deltakeren, fikk ikke snakke om hendelsen i «Studio Paradise». Foto: Patricia Recourt/Viaplay Vis mer

- Nok en gang føler jeg at vi ble hysjet ned. De dempet stemmen vår. Det var jo der vi følte at vi kunne få prate om alt som hadde skjedd, legger hun til.

«Studio Paradise» ble spilt inn mandag kveld. Grunnen til at de ikke fikk snakke om hendelsene, skal være fordi den nå anmeldte deltakeren ikke kunne være til stede.

- Det svaret vi har fått fra produksjonen er at han ikke kan forsvare seg, og da kan det føre til ærekrenking, sier Annie Dahlberg til Expressen.

REALITY-KLAR? Superstjernene Kendall og Kylie Jenner poserte på det som så ut til å være «Paradise Hotel». Sannheten viser seg med 99% sikkerhet å være en annen. Video: Rød Løper Vis mer

Se og Hør har gjentatte ganger de siste dagene forsøkt å få en kommentar fra Nent Group, foreløpig uten hell. Pressesjef i Nent, Susanne Nylén, sier imidlertid til Expressen at hun beklager hvis Dahlberg og Paatere føler at de har blitt kneblet.

- Vi har absolutt ingen intensjon om å kneble noen. Vi prøver å håndtere denne situasjonen så respektfullt som mulig, og vil selvfølgelig at jentene skal kjenne at produksjonen og vi støtter dem. Om de har en opplevelse av noe annet er det utrolig beklagelig, og vi kommer til å gjøre vårt ytterste for å rette opp i det og hjelpe så godt vi kan.

Tøff tid

Saken har fått massiv oppmerksomhet i Sverige det siste døgnet, og 23-åringen forteller at hun aldri trodde det skulle bli en så stor greie. Hun påpeker likevel at det er viktig å snakke om nå når det først har fått oppmerksomhet.

Den siste uken har imidlertid vært alt annet enn enkel for realitydeltakeren.

FERDIG: Sophie Vågsæter ble kjent for det norske folk da hun var med i «Paradise Hotel» i 2017, men hva gjør hun nå? Video: Rød Løper Vis mer

- Etter at jeg fikk se det første gang forrige uke, så har jeg hatt det tøft. Jeg var redd for hvordan seerne skulle reagere, venner og familie. Jeg har vært kjemperedd for det faktisk, selv om jeg selv fordøyde det etter noen dager, forklarer hun.

- Hva slags reaksjoner har du fått?

- Jeg har fått så mye kjærlighet og fin respons fra alle kanter, så jeg kjenner meg dum hvis jeg ikke har det bra nå, siden folk er så fine. Jeg var virkelig ikke forberedt på det.

Overgrep

Svenske Expressen omtalte blant annet tirsdag en hendelse som utspiller seg da deltakerne Annie Dahlberg og Toby Johnson befinner seg alene på et av rommene, der førstnevnte gjør det helt tydelig at hun ikke ønsker å ha sex med Johnson.

Deretter skal han ha ført hånden sin ned mot Dahlbergs underliv gjentatte ganger, mot hennes vilje.

Når den andre kvinnelige deltakeren, Jennifer Paatere, befinner seg alene med Johnson, drar han ned BH-en hennes slik at brystene hennes vises. Dette vises også i episoden.

DEBATT: Da flere svenske Instagram-brukere fyrte seg opp over gamle klipp fra «Ex On The Beach» og «Paradise Hotel» i Danmark valgte leverandøren å avpublisere. Video: Dplay / Viaplay. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Når hun senere forteller hva som har skjedd til de andre deltakerne, bryter hun ut i gråt og sier at hun vil hjem.

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med Annie Dahlberg og Toby Johnson, foreløpig uten hell.

- Angrer på alt

Toby Johnson har naturligvis fått massiv kritikk etter det som skjedde i Mexico for seks måneder siden. I programmet forteller 21-åringen at han angrer på det som har skjedd, etter at han kastes ut av produksjonen.

- Selvfølgelig angrer jeg på alt. Dette kommer aldri til å skje igjen. (...) Jeg vil bare si at jeg er veldig lei meg for at jeg oppførte meg som en idiot. Annie og Jennifer, jeg vil virkelig be om unnskyldning, jeg mener det virkelig.

I et innlegg publisert på Instagram tirsdag, etter at episoden ble vist, skriver 21-åringen at oppførselen hans var «forferdelig og ekkel» og at han føler seg dårlig hver dag på grunn av det som skjedde, ifølge Aftonbladet.

«Etter det har jeg jobbet med meg selv, min oppførsel og min bruk av rusmidler (jeg har vært edru de siste fire månedene). Det er alt jeg kan gjøre, jeg kan ikke skru tiden tilbake og endre på det som skjedde uansett hvor mye jeg skulle ønske at jeg kunne det. Men jeg kan love meg selv å bli et bedre menneske og gjøre ting bedre, og det gjør jeg hver dag», skriver han videre.

Han gjorde Instagram-profilen sin privat mandag.

SKUMMELT: Når «Ex on the Beach» spilles inn i Norge og ikke Brasil, er det langt lettere for andre å oppsøke produksjonen. Andreas Østerøy forteller om et ubehagelig møte med noen inntrengere. Video: Discovery+/ Rød Løper Vis mer

Ble ikke meldt

Som nevnt ble denne sesongen av «Paradise Hotel» spilt inn allerede i høst. Det er imidlertid ikke før nå at nyheten har eksplodert, og produksjonsselskapet har politianmeldt hendelsene.

Til Aftonbladet innrømmer produksjonsselskapet Mastiff at det aldri ble opprettet noen hendelsesrapport om de mistenkte overgrepene. Derfor tok det også seks måneder før forholdene ble anmeldt.

Nå er de imidlertid forberedt på å levere fra seg alt av innspillingsmateriale til politiet.

- Det er bra at politiet får muligheten til å gå gjennom alt råmateriale fra kvelden for å få et samlet bilde. Om det i materialet viser seg at vi ikke har fulgt våre rutiner og prosesser som vi burde, tar vi selvsagt fullstendig ansvar for det, da det ikke får skje at deltakernes sikkerhet trues. Vi kommer på alle måter til å støtte både politiet og deltakerne i etterforskningen, uttaler produsent Claes Leinstedt.

LES OGSÅ: Bryter sammen: - Blir misforstått

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer