Svein Østvik:

- Pappa var min verste fiende

«Farmen kjendis»-stjernen søkte tilflukt i alkoholen - men klarte aldri å drikke bort minnene fra oppveksten.

AKTIV FYR: Svein ble presset til å være best i alt. Selv om han var svært flink og aktiv, var det aldri godt nok for faren. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
AKTIV FYR: Svein ble presset til å være best i alt. Selv om han var svært flink og aktiv, var det aldri godt nok for faren. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

På TV har Svein Østvik (57) gjort karriere av sitt positive og karismatiske vesen. Hans smittende latter runger utover Sydens strender i «Charterfeber», og han har også vært en gledesspreder i TV 2s «Farmen kjendis».

Men livet har ikke alltid smilt til den livsglade trebarnsfaren. Barndommen i Kongsberg var ekstremt tøff.

Offiser-faren Dagfinn hadde store ambisjoner på sønnens vegne. Svein måtte være best på skolen og best i idrett, og resultatet var blodslit fra morgen til kveld.

- Faren min presset meg altfor hardt, kanskje for å dekke over sine egne mindreverdighetskomplekser. Fra tidlig alder måtte jeg trene beinhardt, og det var alltid kjeft å få. Han så bare etter feil, forteller Svein, som fortsatt er tydelig preget av vonde minner.

VONDE MINNER: Som liten gutt ble Svein Østvik presset til det ytterste av sin strenge offiserfar. De vonde minnene sitter fortsatt i. Foto: Privat
VONDE MINNER: Som liten gutt ble Svein Østvik presset til det ytterste av sin strenge offiserfar. De vonde minnene sitter fortsatt i. Foto: Privat Vis mer

Oppgjørets time

Som 12-åring måtte Svein jogge runder, mens faren kjørte bak med bilen og tok pulsen. På fotballtrening var kun det beste godt nok, og den unge gutten ble ofte skjelt ut foran lagkameratene.

Én dag, da Svein var 15 år, toppet det seg.

- Fatter’n skjelte meg ut i garderoben, og til slutt måtte de andre guttene stoppe ham. På den tiden var han den verste fienden i mitt liv, minnes 57-åringen med tårer i øynene.

Selv om det er gått over 40 år, kan han fortsatt kjenne ydmykelsen og sårbarheten.

- Jeg dro hjem til en kompis og drakk meg til mot. Da jeg kom hjem ble det et sterkt oppgjør, som endte med et voldsomt basketak, forteller han åpenhjertig.

Skrek av fortvilelse

Oppgjøret ble et dramatisk vendepunkt i begges liv. Den før så kalde og nådeløse faren, ble plutselig totalt forandret.

- Han roet seg ned og ble en mykere mann, forteller Svein.

UNG SJARMØR: - Jeg har alltid drukket mer enn de andre, forteller Østvik. Her i unge år. Foto: Privat
UNG SJARMØR: - Jeg har alltid drukket mer enn de andre, forteller Østvik. Her i unge år. Foto: Privat Vis mer

Faren gikk inn i seg selv, og så hvordan han hadde behandlet sønnen. En kveld ringte han Svein, og åpnet seg om sin egen barndom, fylt av vonde opplevelser og ydmykelser.

- Han fortalte om sin egen tøffe oppvekst. Fatter’n grein og ba om unnskyldning, og skrek i telefonen hvor lei seg han var, minnes Svein, og tårene presser på.

VEKTTAP: Charter-Svein viser fram og forteller om forandringen kroppen hans gikk gjennom på «Farmen»-gården. Vis mer

Kom tettere på hverandre

Det var etter den dramatiske sam-talen i 1992, at Østvik bestemte seg for å tilgi faren.

- Mange foreldre velger stolthet, i stedet for å løse konflikten med barna sine. Fatter’n klarte å gå i seg selv, og hentet frem ting han hadde fortrengt. Han gjorde alt han kunne, for å vise at han elsket meg, sier Svein, som i voksen alder fikk et helt nytt forhold til faren.

GLADGUTT BLE GÅRDSGUTT:De fleste er vant til å se Svein på elleville turer til Syden i «Charterfeber», men han viste nye sider av seg selv i TV 2s «Farmen kjendis» nylig. NÆRT FORHOLD: Mor og sønn står hverandre svært nær, og Lilly (92) er alltid stolt av gutten sin. Her tar de en svingom da Svein var deltaker i «Skal vi danse» i 2011. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
GLADGUTT BLE GÅRDSGUTT:De fleste er vant til å se Svein på elleville turer til Syden i «Charterfeber», men han viste nye sider av seg selv i TV 2s «Farmen kjendis» nylig. NÆRT FORHOLD: Mor og sønn står hverandre svært nær, og Lilly (92) er alltid stolt av gutten sin. Her tar de en svingom da Svein var deltaker i «Skal vi danse» i 2011. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- På slutten av hans liv fikk vi det fantastisk sammen. Da var han ren kjærlighet, noe han dessverre ikke hadde klart å uttrykke store deler av livet sitt.

Lenge slet Svein med å takle de vonde barndomsminnene og prestasjonsangsten, og han drakk tett. På det verste skjulte han drikkingen for omverdenen, og kunne helle i seg opp til 40 øl om dagen.

- De fleste drikker bort vonde følelser, men for meg var det stikk motsatt. Jeg drakk for å stoppe lykkefølelsen. Det var vanskelig for meg å takle de sterke og talentfulle sidene mine, som ikke ble sett i oppveksten. Hver gang jeg hadde et lykkelig øyeblikk, måtte jeg drikke meg ned igjen, minnes «Farmen kjendis»-profilen.

Skriver dikt om barndommen

Etter oppgjøret med pappa, minsket trangen til å være så destruktiv.

- Jeg drakk fortsatt i noen år, men det satte seg som en positiv spire, forteller Østvik, som senere klarte å kutte drastisk ned på alkoholforbruket.

KJERNEFAMILIE:Her er unge Svein, søsteren, moren Lilly og faren Dagfinn samlet en gang på 1970-tallet. De ser ut som en vanlig kjernefamilie, men for TV-profilen var barndommen svært tøff. Foto: Privat
KJERNEFAMILIE:Her er unge Svein, søsteren, moren Lilly og faren Dagfinn samlet en gang på 1970-tallet. De ser ut som en vanlig kjernefamilie, men for TV-profilen var barndommen svært tøff. Foto: Privat Vis mer

Følelsene og minnene har den populære TV-kjendisen blant annet bearbeidet gjennom flere dikt. Se og Hør får en smakebit fra poetens rørende tekster om barns mestringsfølelse, og tryggheten om at man er god nok. Svein er ikke Syden-«bajas» på heltid, men det er ikke alle forunt å se hans dypere sider.

Heldigvis fikk Svein og faren noen gode år sammen, før Dagfinn døde av lungebetennelse 85 år gammel i 2004.

- Jeg sa til søsteren min at jeg ikke trengte å se ham i kisten, for jeg så ham i hjertet mitt. Han visste at jeg elsket ham, da han reiste fra denne jorden, forteller Svein og tørker en tåre.

ORDKUNSTNER: Realitystjernen har gitt ut dikt og filosofiske betraktininger. Han er aktuell med lydboken «Sveins verden». Mye av inspirasjonen er hentet fra forholdet til faren. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
ORDKUNSTNER: Realitystjernen har gitt ut dikt og filosofiske betraktininger. Han er aktuell med lydboken «Sveins verden». Mye av inspirasjonen er hentet fra forholdet til faren. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

Fikk kontakt med sin døde far

Da Svein en stund senere deltok i programmet «En natt på slottet», fikk han «kontakt» med sin avdøde far. TV-mediumet beskrev til og med farens utseende på en prikk.

- Jeg kjente med én gang at fatter’n var til stede, og opplevde den samme gråten som jeg har opplevd når jeg besøker graven hans, forteller trebarnsfaren.

Da Svein fikk dødsbudskapet opplevde han noe merkelig. Han følte det som en tornado feide gjennom ham, og plutselig var alt det uoppgjorte med faren løst.

- Mediumet fortalte meg at jeg var med ham til den andre siden. Etterpå kjente jeg en enorm ro. Vi løste alt til slutt, og det var 100 prosent tilgivelse, forteller Svein Østvik åpenhjertig.

LES OGSÅ: - Skal jeg si at jeg er helt naturlig?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer