Helene Sandvig:

- Pappa fikk ikke en verdig slutt på livet

Den populære NRK-programlederen møter mennesker i savn og sorg. Hun vet inderlig godt hva de snakker om.

ERKJENNELSEN: Helene Sandvig er åpen om faren Helges bortgang. - Det var en konstant sorg som ulmet i meg, at det rike livet skulle ende så stusslig på sykehjemmet, sier hun. Foto: Morten Eik / Se og Hør
ERKJENNELSEN: Helene Sandvig er åpen om faren Helges bortgang. - Det var en konstant sorg som ulmet i meg, at det rike livet skulle ende så stusslig på sykehjemmet, sier hun. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Programleder Helene Sandvig (50) har erobret norske hjerter med sin varme væremåte i «Helene sjekker inn» på NRK. Hun ble i januar i år kåret til «Årets TV-navn» av Se og Hørs lesere, og ble nylig tildelt Formidlingsprisen av organisasjonen «1,6 millionerklubben for kvinners helse».

- Disse prisene har vært fantastiske anerkjennelser for meg og teamet mitt, sier Helene ydmykt.

Nå er hun i gang med ny sesong.

Tidligere i høst kom hun ut med boken «Et langsomt farvel» på Kagge Forlag. En fortelling om hvordan hun og familien opplevde at faren Helge gjennom fem år forsvant fra dem - og inn i demens-tåken. Han døde i 2015.

- Boken begynte å vokse inni meg allerede da pappa var syk. Fordi jeg kjente at her det er viktige historier som andre må få vite om. Både rent journalistisk om hvordan vi behandler våre gamle - men også om alle de tingene, selv vi, en ressurssterk familie med leger, sykepleiere og journalister, ikke klarte å ta tak i, forteller Helene ettertenksomt.

MEDMENNESKET: På Hospice Lovisenberg satt Helene og våket over beboeren Dag. - Det var rart å være et sted der alle visste at nedtellingen til døden har startet, reflekterer Helene. Foto: NRK
MEDMENNESKET: På Hospice Lovisenberg satt Helene og våket over beboeren Dag. - Det var rart å være et sted der alle visste at nedtellingen til døden har startet, reflekterer Helene. Foto: NRK Vis mer

Tøff lesning

Først julen 2017, over to år etter pappas bortgang, var hun klar for å hente frem journalnotatene. Nå var tiden inne for å lese.

- Jeg fikk aha-opplevelser underveis da pappa var innlagt. Det var mange ting jeg hadde kjent veldig sterkt på. Ofte tenkte jeg: «Fyttirakker’n, dette var dårlig av sykehjemmet». Men så leser jeg journalen og ser det fra deres ståsted. Og så var ikke verden så enkel likevel, sier hun, og fortsetter:

- For eksempel tennene til pappa, han som var så ekstremt påpasselig med å pusse dem. Etter at han kom på sykehjemmet, datt de ut én etter én. Jeg tenkte: «Herregud, pusser de ikke tennene hans?» Jeg klarte aldri å spørre dem om det, fordi jeg syntes det var så banalt.

Manglende dialog

Når Helene leser farens journal, skjønner hun hvor fortvilet og sinna han var da han havnet på sykehjemmet. Såpass at han nektet å åpne munnen for pleierne.

- De fikk jo ikke lov til å pusse tennene hans, og fortalte heller ikke oss om det. De kunne sagt: «Det er så vanskelig å få pusse tennene til faren deres, han kommer til å få veldig vondt. Kan dere gjøre dette?», sier Helene.

- Det er den manglende dialogen jeg skriver om, slik at andre kan lære av vår opplevelse.

MISTET TENNENE: Helenes pappa Helge gikk bort i 2015, etter flere års sykdom. I sin siste tid mistet han tennene, noe som var sårt for Helene og familien. De satt igjen med mange spørsmål. Foto: Privat
MISTET TENNENE: Helenes pappa Helge gikk bort i 2015, etter flere års sykdom. I sin siste tid mistet han tennene, noe som var sårt for Helene og familien. De satt igjen med mange spørsmål. Foto: Privat Vis mer

Engasjement

- Du beskriver hjelpeløshet og avmakt, hvordan har det satt spor hos deg?

- Mens pappa var syk, var det mye fortvilelse. Det var en konstant sorg som ulmet i meg, at det rike livet hans skulle ende så stusslig. Vi må si ifra når ting ikke er bra nok, for det blir bare flere og flere gamle. Mange vil komme til å leve med demens, og vi trenger mer faglighet inn i norske sykehjem. Det er altfor få faglærte pleiere, og demens er en så komplisert sykdom, mener hun.

Helenes mening er at gamle mennesker bør pleies av de beste folkene helsevesenet har å by på.

- Mange har ikke lenger noe språk, så de får ikke fortalt hvor de har vondt. Det er så fort gjort å behandle dem feil, og det skremmer meg at jeg skal bli gammel selv.

- Jeg har behov for å føle meg trygg, og vite at folkene rundt meg er kompetente til å gi den behandlingen jeg trenger. Hvis ikke, blir slutten uverdig og vond. Jeg føler at pappa ikke fikk en verdig slutt på livet, og det gjør meg innmari trist, sier Helene.

Hun trekker pusten før hun samler seg igjen.

- Faren min jobbet for menneskerettigheter, og brant for å løfte andre som ikke hadde en sterk stemme. Så denne boken skriver jeg litt for ham også.

Tenk på omsorgen

- Frykter du demens selv?

- Nei, men jeg er en realist. Vi lever lenger i dag, flere kommer til leve med demens på slutten av livet. Og den kuren vi alle drømmer om - akkurat som kreftkuren - kommer den? Vi må i stedet lage god omsorg. Sørge for at dem som får demens skal ha det godt mens de lever. Derfor må tjenestene være gode og kunnskapene om sykdommen, blant pårørende og samfunnet for øvrig, økes, sier hun.

Det brennende engasjementet hennes har resultert i en ny sesong av «Helene sjekker inn», som går på NRK i disse dager. Det har gitt henne nye, tøffe møter.

- Jeg har hatt mange vanskelige avveininger. Jeg skulle inn til barn som er på avlastning, fordi de har så store funksjonshemninger at omsorgsbyrden blir for stor for foreldrene. Disse barna, som ikke har noe språk, skulle altså jeg bli kjent med. Det var kjempevanskelig. Jeg måtte balansere og kjenne på magefølelsen underveis, erkjenner Helene.

- Det tøffeste jeg har gjort, å filme at et barn dør.

Døden er privat

- Du besøker også Hospice Lovisenberg, en lindrende avdeling for kreftpasienter som vet de skal dø?

- Jeg tenkte veldig mye før jeg flyttet inn der, at jeg måtte nærmest liste meg rundt døden. Døden er så privat, og jeg grublet på om det er riktig: Skal jeg være her? Hvor noen dør? Hodet mitt var fylt med rare tanker, minnes hun.

Det viste seg at Helenes frykt var unødig.

- For det første er sykepleierne og legene der, så fulle av kunnskaper og varme, at man automatisk senker skuldrene. Det er latter og liv rundt døden også. Og det som var en slik sterk kontrast til de historiene rundt min egen pappa da døden kom luskende til ham - var at folkene på Hospice Lovisenberg ikke var så redde for å snakke om døden. De var heller ikke redd for å høre med andre mennesker om det var ting som var viktige for dem å gjøre, før de døde. Det føltes så lett å snakke om døden, men den er likevel ikke lett.

Avkobling

Når den populære programlederen trenger en pause i hverdagen, er valget lett. Da går turen ut av Oslo og til Bergvang, en gård i Asker, der hun og de tre døtrene har en islandshest på fôr. Se og Hør ble med Helene og datteren Anna (10) en fredag ettermiddag i strålende høstvær.

- Hesteridningen bygger meg innenfra. Pulsen går ned, og jeg kjenner på glede og takknemlighet over livet. Pusten går ned og jeg får ro, og samvær med barna mine. Hesteridning er en lykkepille for meg, sier Helene og smiler lykkelig.

REN TERAPI: Alle hverdagens små og store utfor-dringer glemmes når Helene kommer til islandshestene på Bergvang gård i Asker. Før rideturen er det ting som må fikses først. Foto: Morten Eik / Se og Hør
REN TERAPI: Alle hverdagens små og store utfor-dringer glemmes når Helene kommer til islandshestene på Bergvang gård i Asker. Før rideturen er det ting som må fikses først. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Hvordan er det å mestre et så stort dyr?

- Det er ganske utrolig, men jeg gjør det med stor respekt. Hvis hesten har lyst å kaste meg av eller stikke av, så gjør den det - men jeg liker islandshestene fordi de er så gode og trygge. Jeg er ikke akkurat Cowboy-Helene som setter meg på villhester og rir ut i ødemarken. Det er jeg altfor pysete til, sier hun og ler høyt.

Ren zen

Hun fokuserer på noe helt annet enn det hverdagslige når hun rir.

- Tenk bare på hvor mange tanker som løper gjennom hodet vårt hele tiden. På hesteryggen, for å ikke falle av og for å ha kontroll på hesten, så er det dette du må fokusere på, sier Helene.

GREPA JENTER: Anna og mamma Helene elsker å være ute og hos hestene. 10-åringen er såpass selvdrevet at noe hjelp fra moren er ikke så interessant for henne. Anna skal klare alt selv, hun har en ekstrem drivkraft. Foto: Morten Eik / Se og Hør
GREPA JENTER: Anna og mamma Helene elsker å være ute og hos hestene. 10-åringen er såpass selvdrevet at noe hjelp fra moren er ikke så interessant for henne. Anna skal klare alt selv, hun har en ekstrem drivkraft. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Mens Se og Hørs fotograf iherdig prøver å få to hester og mor og datter til samhandling, blir det nok for 10-åringen Anna. Hun rykker i tøylene og rir av sted med klar beskjed til journalisten, fotografen og moren:

- Dere får klare dere uten meg, da.

Mamma Helene må bare le av hele episoden.

- Selv i kampens hete må man klare å se humoren, og det sterke mennesket i den lille kroppen. Den jenta har så mye vilje i seg, hun er den største stabeisen. Jeg har ikke fått bestemme hva hun skal kle på seg siden hun var to år, og nå er hun 10. Hun skal klare alt selv, og har en ekstrem drivkraft. Den jenta vet virkelig hva hun vil!

LES OGSÅ: Bryter tausheten om romansen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer