Jahn Teigen fyller 70 år:

- Pappa er en stor inspirasjon for meg

Jahn Teigen har hatt en enorm suksess på scenen, men han har også opplevd triste stunder. I dag lever han et roligere liv, og stortrives som far og bestefar.

STOLT FAR: Jahn Teigen og ekskona Anita Skorgan fikk datteren Sara i 1984. I anledning 70-årsdagen har Teigen stilt opp i et intervju med Se og Hør, mens datteren har delt bilder og ord om sin berømte far i Magasinet. Foto: NTB Scanpix
STOLT FAR: Jahn Teigen og ekskona Anita Skorgan fikk datteren Sara i 1984. I anledning 70-årsdagen har Teigen stilt opp i et intervju med Se og Hør, mens datteren har delt bilder og ord om sin berømte far i Magasinet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag fyller «hele Norges» Jahn Teigen 70 år. Gjennom sin over 50 år lange karriere i musikk- og underholdningsbransjen har Teigen etablert seg som en folkekjær artist.

I løpet av sin eventyrlige karriere har 70-åringen gitt ut over 40 album, spilt inn mer enn 60 singler og medvirket i flere band. Han forbindes også ofte med Melodi Grand Prix, der han har konkurrert i hele 14 finaler. Dessuten har Jahn Teigen representert Norge i European Song Contest tre ganger.

Med låter som «Optimist», «Mil etter mil», «Det vakreste som fins», «Min første kjærlighet» og «Do re mi», er det mer enn nok å ta av når Teigen hedres med et eget jubileumsshow på Chateu Neuf i Oslo, i anledning 70-årsdagen. Men til tross for at jubilanten har hatt en enorm suksess på scenen, har ikke alt alltid vært like lett på privaten.

EUROVISION: Jahn Teigen har representert Norge i Eurovision Song Contest hele tre ganger. Her synger han ogAnita Skorgan låta «Adieu» i Paris i 1982. Foto: NTB Scanpix
EUROVISION: Jahn Teigen har representert Norge i Eurovision Song Contest hele tre ganger. Her synger han ogAnita Skorgan låta «Adieu» i Paris i 1982. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et eksklusivt intervju med Se og Hør, snakker Jahn Teigen ærlig om både opp- og nedturene i livet.

ÅPENHJERTIG: Jahn Teigen snakker om livet og karrieren til Se og Hør. Faksimile: Se og Hør
ÅPENHJERTIG: Jahn Teigen snakker om livet og karrieren til Se og Hør. Faksimile: Se og Hør Vis mer

Enorm suksess

I 2006 flyttet 70-åringen til Klockaregården i Ingelstorp, en kort kjøretur utenfor byen Ystad lengst sør i Sverige, for å få fred og ro. Det er også her på gården han i år tilbringer bursdagen sin, helt alene.

Til tross for at Teigen trakk seg noe tilbake fra rampelyset da han flyttet til Sverige, var ikke dette det siste vi fikk se av ham. I 2008 dukket han opp som pauseunderholdning under Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum.

Året etter satte han opp forestillingen «Jahn Teigen fra Tønsberg», før han i 2010 ble tildelt Spellemannprisens hederspris for andre gang. Samme år ble han også utnevnt ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden og fikk en statue av seg i Tønsberg.

HEDERSPRIS: I 2009 vant Jahn Teigen hedersprisen under Spellemannprisen - for andre gang. Her er han avbildet sammen med Alexander Rybak. Foto: NTB Scanpix
HEDERSPRIS: I 2009 vant Jahn Teigen hedersprisen under Spellemannprisen - for andre gang. Her er han avbildet sammen med Alexander Rybak. Foto: NTB Scanpix Vis mer
RIDDER: Jahn Teigen ble i 2009 utnevnt ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Foto: NTB Scanpix
RIDDER: Jahn Teigen ble i 2009 utnevnt ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men midt oppe i dette opplevde han også en stor sorg. I løpet av få år mistet nemlig Teigen flere av sine nærmeste, og det hele startet da moren Esther gikk bort i 2009.

Året etter døde storebroren Viggo, og i 2013 mistet han også fetteren Ove, som har skrevet sangtekstene til flere av låtene hans. Bare noen få måneder etter at fetteren døde, gikk også Teigens manager og beste venn, musiker Lage Fosheim, bort.

- Du vinner den ene kampen 10-0, så taper du den neste 0-20. Det er en berg-og-dal-bane, jeg fikk meg en smell både psykisk og fysisk, sier Teigen til Se og Hør om kombinasjonen av suksess på jobb og sorg på privaten på samme tid.

HEDRET: I 2012 ble Jahn Teigen innlemmet i Rockheim Hall of Fame i Trondheim. Ved hans side var manager og artist Lage Fosheim, som gikk bort året etter. Teigen tok tapet av sin gode kamerat svært tungt. Foto: NTB Scanpix
HEDRET: I 2012 ble Jahn Teigen innlemmet i Rockheim Hall of Fame i Trondheim. Ved hans side var manager og artist Lage Fosheim, som gikk bort året etter. Teigen tok tapet av sin gode kamerat svært tungt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Trengte hjelp

Moren ble 91 år gammel, men selv om hun fikk et langt liv var det en sorg for Teigen å miste henne som hadde stått ham så nær hele livet.

- Hun var jo mammaen min. Så døde Viggo året etter, og siden pappa døde allerede i 1993, var det plutselig bare meg igjen av den lille familien vår. Det ble voldsomt. Og da Lage plutselig døde - jeg visste ikke at han var syk en gang - gikk jeg rett og slett i kjelleren. Da jeg kom ut av tunnelen, var det like mørkt, forteller Jahn Teigen åpenhjertig.

Som følge av den store sorgen oppsøkte artisten hjelp. Han sluttet å røyke på dagen, og bestilte raskt en legetime. Hos legen fikk han hjelp til å «komme seg på beina» igjen.

I 2014 ble Jahn Teigen tildelt hedersprisen under Se og Hørs kjendisgalla. Se takketalen hans her:

Vis mer

Stolt far og bestefar

I løpet av få år mistet altså Teigen fire av sine nærmeste. Likevel har han hatt mye kjærlighet i livet siden den gang, som både far og bestefar.

Med ekskona Anita Skorgan (60), som han for øvrig fortsatt er veldig god venn med, fikk Teigen datteren Sara Skorgan Teigen (35) i 1984. For fire år siden ble han bestefar, da Saras sønn Josef (4) kom til verden.

Det er liten tvil om at Jahn Teigen stortrives i rollen som bestefar.

- Å ha et lite barn rundt seg, lyser opp dagen. Josef er verdens beste, han er så våken og sluker nye inntrykk hele tiden. Å få være så tett på et barn i denne fasen, gjør livet morsommere. Det gir en gnist, og er den største gaven man kan få, sier han i intervjuet med Se og Hør.

Teigen og Skorgans datter er i dag etablert fotokunstner med sitt eget galleri og studio, og naturlig nok har 35-åringen tatt flere bilder av sin berømte pappa opp gjennom årene.

STOLT FAR: Jahn Teigen og Anita Skorgan viser fram dattera Sara i 1984. Foto: NTB Scanpix
STOLT FAR: Jahn Teigen og Anita Skorgan viser fram dattera Sara i 1984. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nylig delte hun sin hyllest til faren med sine egne utvalgte bilder og tilhørende tekster i Magasinet. Der kom det tydelig fram at hun setter pris på hva faren betyr for henne.

- Pappa er som et barn, og det er det jeg elsker mest ved ham, sier 35-åringen om faren sin, Jahn Teigen.

Videre beskrev hun faren sin som en mann som er opptatt av at ting skal være gjort ordentlig og at man skal være god mot alle man møter.

- (...) Hans iver, den lekne og følsomme måten å se verden på, er en stor inspirasjon for meg, sier hun.

LES OGSÅ: Svarer på kritikken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer