LANG KARRIERE: Frode Kyvåg kan se tilbake på et eventyrlig liv.  Foto: Espen Solli
LANG KARRIERE: Frode Kyvåg kan se tilbake på et eventyrlig liv. Foto: Espen SolliVis mer

- Pappa døde i armene mine

Norway Cup-legenden Frode Kyvåg er ikke i tvil om hvilken person som har betydd mest for ham.

SEOGHØR.NO: Norway Cup-generalen Frode Kyvåg fylte 70 år i september, og ser tilbake på et liv med mange oppturer - og nedturer.

Kyvåg var aktiv og lovende idrettsutøver innen skøyter, fotball og håndball på slutten av 60-tallet. Da han var 29 år gammel, røk akillesen og satte en stopper for videre aktiv karriere.

I stedet satset han på en fremtid som håndballtrener, samtidig som han ofret seg for en av verdens største fotballturneringer, Norway Cup.

8. september fylte han 70 år, og til Se og Hør avslører han hvem som har betydd mest for ham i livet.

– Ingen kommer opp mot min far som jeg hadde umåtelig stor respekt for. Han var ikke bare min store mentor og bauta, men lærte meg også viktigheten av ærlighet og det å ha respekt for omgivelsene, sier han til bladet.

FRODES FAR: Elef Kyvåg var platesjarmør og entertainer - i tillegg til at han spilte fotball i VIF i tre sesonger var formann klubben fra 1964 til 1968 og fra 1973-1976. Han døde i 1988 - 73 år gammel. Dette bildet er tatt i 1939. Foto: Arkiv Vålerenga Historie
FRODES FAR: Elef Kyvåg var platesjarmør og entertainer - i tillegg til at han spilte fotball i VIF i tre sesonger var formann klubben fra 1964 til 1968 og fra 1973-1976. Han døde i 1988 - 73 år gammel. Dette bildet er tatt i 1939. Foto: Arkiv Vålerenga Historie Vis mer

Frodes far, Elef Kyvåg, var totalt fotballfrelst. Klubben i hans hjerte var Vålerengens IF. Der var han både formann og sportslig ansvarlig på 60- og 70-tallet.

Elef ble dessverre kun 73 år gammel, og det er ingen tvil om at farens bortgang fremdeles er Frodes vondeste minne.

– Det skjedde brått og uventet. Han hadde aldri vært syk og var en steintøff fyr. Jeg var sikker på at han skulle leve evig. Men så ble han plutselig rammet av hjerteinfarkt.

Prøvde å redde ham

 – Jeg satt på kontoret da naboen ringte. «Din far ligger ved siden av bilen sin ute på parkeringsplassen. Han rører ikke på seg». Jeg skjønte raskt at det måtte være alvorlig og løp hjem.

Frodes pappa lå livløs på bakken da han kom frem. Han kastet seg frem og prøvde munn-til-munn-metoden.

– Det hjalp ikke. Jeg klarte ikke å redde ham. Han døde i armene mine. Jeg tok farvel med ham i sykebilen, forteller han åpenhjertig til Se og Hør.

Familien betyr alt

Kyvåg møtte kona Monica for 28 år siden, da hun kun var 19 år gammel. Aldersforskjellen på 22 år gjorde at han ble pappa for første gang som 55-åring. Da fikk han tvillingjentene Rikke og Selma (14).

– Tvillingjentene mine er en gave fra Gud – rett og slett. Jeg elsker dem over alt på jord, har han fortalt Se og Hør.

NPRWAY CUP: Frode Kyvåg har i 43 år sørget for at titusenvis av ivrige jenter og gutter har fått sin fotballdrøm oppfylt. Foto: Se og Hør
NPRWAY CUP: Frode Kyvåg har i 43 år sørget for at titusenvis av ivrige jenter og gutter har fått sin fotballdrøm oppfylt. Foto: Se og Hør Vis mer

LES OGSÅ: Å være forelder minner meg om bikkjer