DØDE I NATT: Pål Bang-Hansen (1937-2010). Foto: Scanpix
DØDE I NATT: Pål Bang-Hansen (1937-2010). Foto: Scanpix Vis mer

Pål Bang-Hansen døde i natt

Filmregissør og NRKs mangeårige filmkritiker Pål Bang-Hansen er død.

SEHER.NO: Pål Helge Bang-Hansen er død. Det melder NRK. Han ble 72 år gammel.

Bang-Hansen var prisbelønt norsk skuespiller, regissør, journalist og forfatter, men vil for de fleste alltid bli husket som NRKs største filmpersonlighet, og en av tidenes fremste norske filmkritikere.

- Det var veldig trist å få denne nyheten, selv om jeg har visst at han har vært syk lenge. Jeg ble først kjent med ham da jeg kom til NRK og vi delte bord sammen i kantinen i mange år. Han var en svært hyggelig fyr med en underfundig humor. Han var et ikon innen filmverden og jeg vokste jo opp med hans filmobservasjoner fra inn og utland. Hans reiser til Cannes er noe jeg husker godt. Så jeg har mange gode minner fra både før jeg ble kjent med ham og etterpå, sier mangeårig venn og NRK-kollega Arne Scheie til Seher.no.

Kulturredaktør i NRK, Hege Duckert, trekker frem Bang-Hansens faglige betydning.

- Pål Bang-Hansen har betydd ernormt mye for NRK sin kulturavdeling. Han er en sterk personlig og kunnskapsrik formidler og har løftet interessen for film i Norge, sier Duckert til Seher.no.

Tidligere kinodirektør i Oslo, Ingeborg Moræus Hansen, mener det er en meget betydningsfull mann som nå har gått bort.

- Pål Bang-Hansen har levet i denne bransjen, og han har vært med på å skape film. Det er det mange som har glemt, men han har stått både foran og bak kamera. Han har hatt en en sentral rolle foran som formidler og observatør av filmens vidunderlige verden. Han har hatt en vinkling som har vært rampete, fullt med kjærlighet og mye dybde. Hans ruskete, hår, stemme og ansikt vil bli dypt savnet, sier Moræus Hansen til Seher.no.

Forfatter og tidligere mektig konsulent for Norsk Film, Erlend Loe, hadde stor sans for Pål Bang-Hansens formidolingsevne.

- Det var veldig trist å høre. Jeg kjente ham ikke personlig, men jeg har alltid hatt stor sans for Pål Bang-Hansen og hans snedige filmsmak. Han formidlet film på en lett og tydelig måte, og var både underfundig og morsom, sier Loe til Seher.no.

Pål Bang-Hansen debuterte som skuespiller i Arne Skouens «Gategutter» bare sju år gammel.

I løpet av årene 1966 til 1981 laget han i alt åtte svært ulike spillefilmer mellom NRK-oppgavene. «Kronprinsen» (1979) var den mest kontroversielle spillefilmen. «Bortreist på ubestemt tid» (1974) regnes som den sterkeste kunstnerisk. Komedien «Norske byggeklosser» (1971) er den mest eksperimentelle, skriver NRK.

Han er hedret med den norske Åmot-statuetten, Amandas ærespris, Gullruten og «Den spillende Faun», som er Haugesund bys ærespris.

Pål Bang-Hansen var den eneste filmjournalisten i NRK i en mannsalder, og vil huskes av mange spesielt for sin faglige og underholdende dekning av filmfestivalen i Cannes hvert eneste år.

Hvordan vil du huske Pål Bang-Hansen? Send ham en siste hilsen her!

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Han kunne blitt stor