UKJENT IDYLL: Du finner den idylliske Balatonsjøen en times togreise fra Budapest.
UKJENT IDYLL: Du finner den idylliske Balatonsjøen en times togreise fra Budapest.Vis mer

På to hjul langs Balatonsjøen

Dra til Ungarn, og kombiner byferie med sykkel- og badeferie.

SEHER.NO: Europas største ferskvannssjø ligger bare en times reise fra Budapest. Balatonsjøen er foreløpig en uoppdaget perle for ferierende nordmenn, men Ungarns egne innbyggere og deres østerrikske og tyske naboer valfarter hit.

Feriebyene ligger tett, og du kan velge om du vil bo på førsteklasses hoteller, på pensjonater eller i ferieleiligheter. Du kan også leie rom privat, og bli ordentlig kjent med lokalbefolkningen.
Vi valgte byen Siófok, som utvilsomt er den mest turistifiserte i området. Det er enkelt og rimelig å ta tog fra hovedstaden. Det går helt ned til Keszthely, ytterligere en time unna. Den nye motorveien går også langs Balaton-området, men i helgene må du regne med tett trafikk og kø. Og det er svært vanskelig å finne en parkeringsplass nær sjøen i ferien.

Lang badesesong
Badesesongen i Balaton er lang, noe som skyldes at ”Det Ungarske Havet” er svært grunt, slik at vannet på badeplassene raskt blir varmet opp. Private motorbåter er bannlyst på sjøen, men mange koser seg i seilbåten når ettermiddagsvindene får vannet til å kruse seg.

Det tar rundt en uke å sykle rundt hele sjøen. Med Siófok som utgangspunkt valgte vi i stedet å utforske den nordøstlige delen av sjøen. Fergene som går mellom de største byene i området gjør det mulig å sykle fra sted til sted, for så å ta båt tilbake til utgangspunktet på ettermiddagen.

Det er enkelt å leie sykkel, og det koster deg sjelden mer enn 100 kroner dagen. Området fra Siófok ned mot Zamárdi og Szántód får Danmark til å virke kupert, og det er mulig å sykle langs stranden mye av tiden. Det er mye å se på underveis. Siófok lokker turistene med både sluser, et gammelt vanntårn, og noe som utvilsomt må være Europas eneste eggmuseum.

Innom Budapest
Fra Szántód går det bilferge over til Tihany, som ligger på en høyde med praktfull utsikt. Kirken er byens hovedattraksjon, men her er det også flere spennende restauranter med ungarske spesialiteter på menyen. Glem heller ikke å smake på den lokale vinen.

Når du først er på disse kanter bør du ta turen innom Budapest og tilbringe noen dager. Om du føler for å bade i de mange offentlige badene med varme kilder, som de berømte Gellért- og Széchenyi-badene, eller bare vil oppleve litt storbyliv med shopping og restauranter, er Ungarns hovedstad verdt et besøk.
Slik kommer du hit: Norwegian flyr fra Oslo til Budapest, priser fra ca. 1500 t/r. Fra Budapest kan du ta tog til Balaton. Vi valgte å bli hentet i taxi på flyplassen og betalte ca. 1000 kroner.

Her bor du: Vi bodde på Hotel Panorama, hvor de fleste rommene har balkong med utsikt over vannet, men det er mange andre gode hoteller i området. Det lønner seg å bestille tidlig, da det er trangt om plassen på de beste hotellene i høysesongen.

Sjekk www.balaton-accommodation.com eller www.siofokportal.com.
Valuta: 1000 forinter (HUF) = ca. 32 norske kroner.

Mer info: www.balaton-tourism.hu, www.balaton.hu.


Reportasje: Svend Aage Madsen

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.