NXIVM:

På innsiden av sex-kulten

- Den første kvinnen på bordet skrek og vred seg i smerte.

SEX-KULT: Allison Mack, Keith Raniere og Lauren Salzman er alle tiltalt for menneskehandel og misbruk av flere kvinner i sex-kulten DOS, en undergruppe av organisasjonen NXIVM. Foto: NTB Scanpix
SEX-KULT: Allison Mack, Keith Raniere og Lauren Salzman er alle tiltalt for menneskehandel og misbruk av flere kvinner i sex-kulten DOS, en undergruppe av organisasjonen NXIVM. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«NXIVM er et fellesskap styrt av humanitære prinsipper, som søker å styrke mennesker og svare på viktige spørsmål om hva det betyr å være menneske. (...) Med unike verktøy som fremmer suksess, både internt og eksternt, hjelper NXIVM mennesker å innse potensialet de har i seg».

Slik beskrives gruppen NXIVM på sine nettsider, som en selvhjelpsgruppe. Det viser seg imidlertid at sannheten skal være en helt annen, etter at FBI det siste året har etterforsket både gruppen, grunnleggeren og flere av medlemmene.

I slutten av mars i fjor ble hjemmet til den påståtte kultlederen Keith Raniere (58) raidet av FBI, og ikke lenge etter ble han arrestert av det føderale politiet i Mexico.

En måned senere ble «Smallville»-skuespilleren Allison Mack (36) arrestert og tiltalt for menneskehandel. Mack sa seg skyldig i saken tidligere denne måneden, og risikerer alt fra 15 til 40 år i fengsel når den endelige dommen faller i september.

FENGSEL: Allison Mack risikerer mellom 15 og 40 år i fengsel. Foto: NTB Scanpix
FENGSEL: Allison Mack risikerer mellom 15 og 40 år i fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Raniere står tiltalt for en rekke lovbrudd, deriblant sexhandel, pengeutpressing og besittelse av barnepornografi når rettssaken mot ham begynner senere denne måneden. Han benekter alt dette.

En rekke kvinner har imidlertid stått fram og fortalt hvordan han drev en hemmelig sex-kult med flere kvinnelige «slaver».

GRUNNLEGGER: Keith Raniere vil få sin dom senere denne måneden. Her tegnet under en høring i 2018, der han erklærte seg ikke skyldig. Foto: AP / NTB Scanpix
GRUNNLEGGER: Keith Raniere vil få sin dom senere denne måneden. Her tegnet under en høring i 2018, der han erklærte seg ikke skyldig. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Hemmelig kvinnegruppe

I mars 2016 samlet fem kvinner seg i et hjem like i nærheten av Albany i New York for å bli medlemmer av den hemmelige kvinnegruppen DOS, som lå under organisasjonen NXIVM. De ble fortalt at gruppen var laget for å styrke kvinner.

En av de fem kvinnene, den kanadiske skuespilleren Sarah Edmondson (41), har i senere tid stått frem med sin historie.

Hun hadde i over et tiår deltatt på NXIVM-kurs sammen med ektemannen da hun fikk tilbud om å delta i DOS. Ifølge Independent skal gruppen ha operert med flere nivåer av kvinnelige «slaver», ledet av «mestere».

Edmondson ble rekruttert inn i DOS av Lauren Salzman, som var datteren til en av medgrunnleggerne av NXIVM, Nancy Salzman, og hadde dermed en stilling høyt oppe i NXIVM-organisasjonen.

41-åringen så opp til Salzman, og forteller til The New York Times at Salzman var som en «rockestjerne» i organisasjonen.

«ROCKESTJERNE»: Lauren Salzman skal ha rekruttert Sarah Edmondson inn i DOS. Edmondson så på henne som en «rockestjerne». Foto: NTB Scanpix
«ROCKESTJERNE»: Lauren Salzman skal ha rekruttert Sarah Edmondson inn i DOS. Edmondson så på henne som en «rockestjerne». Foto: NTB Scanpix Vis mer
GRUNNLEGGER: Nancy Salzman er en av medgrunnleggerne av NXIVM. Foto: NTB Scanpix
GRUNNLEGGER: Nancy Salzman er en av medgrunnleggerne av NXIVM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Salzman skal ha fortalt Edmondson at medlemmene i DOS måtte overkomme svakheter typisk for kvinner, som overfølsomhet, vanskeligheter for å holde løfter og det å omfavne rollen som ofre.

Kvinnegruppen besto av flere «sirkler», der hver enkelt ble ledet av en såkalt «mester», som rekrutterte fem kvinner hver inn i sin egen, personlige «sirkel».

Merket med initialer

Edmondson og de fire andre kvinnene ankom Salzmans hus hver for seg den dagen i mars 2016. Der ble de bedt om å kle av seg, før de under en seremoni med levende lys fikk se hverandre for første gang. Deretter ble de kjørt til et hus like i nærheten, der de ble merket for livet.

En etter en ble de seks kvinnene lagt ned nakne og brent med et kauteriseringsverktøy, uten bedøvelse.

- Den første kvinnen på bordet skrek og vred seg i smerte. Og kvinnen jeg var der med, holdt jeg beina nede på. Vi så på hverandre og bare gråt, sa Edmondson i et intervju med ABC News i 2017.

Skuespilleren beskrev det hele som en «skrekkfilm», og sa at smertene var «verre enn å føde barn». Hun skal ha blitt fortalt at merket var et latinsk tegn, før hun senere gjenkjente bokstavene K og R, som hun tolket som Ranieres initialer.

- Da jeg skjønte det, mistet jeg besinnelsen. Jeg er ikke kveg. Jeg er ikke eid av Keith, sa hun i intervjuet.

Falske forutsetninger

Ifølge The New York Times har om lag 16 000 mennesker deltatt på kurs tilbudt av NXIVM siden midten av 90-tallet. Mens mange bare har tatt enkelte kurs, skal flere ha blitt dratt dypere inn i NXIVM, og gitt opp både karriere, venner og familie.

I den hemmelige kvinnegruppen DOS, skal kvinner ha rekruttert andre kvinner under falske forutsetninger for å utføre seksuelle tjenester. Kulten skal ha hatt et tydelig skille mellom medlemmer av forskjellige grader, der man enten kunne være «slave» eller «master». For å klatre i systemet måtte man selv rekruttere andre kvinner til å være såkalte «slaver».

Det eneste mannlige medlemmet i den hemmelige kvinnegruppen, Keith Raniere, skal ha hatt mellom 15 og 20 seksualpartnere, som han byttet på å ha sex med. Skuespiller Allison Mack skal ha vært rett under ham på rangsstigen, etter å ha rekruttert flere av kvinnene.

Kvinnene skal ha blitt beordret til å referere til Raniere som «The Vanguard», og ble brennmerket med hans initialer. De skal også ha blitt tvunget til å gjennomføre tungt fysisk arbeid og følge ekstreme dietter for å opprettholde det Keith Raniere så som «attraktiv fysikk».

SKANDALE: I fjor ble den tidligere skuespilleren Allison Mack tiltalt for å ha rekruttert kvinner til Nxivm, en såkalt sexkult. Nå har hun sagt seg skyldig i saken. Video: Reuters. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Presset til å følge ordre

Allison Mack, som spilte rollen som Chloe Sullivan i «Smallville» fra 2001 til 2011, har ifølge The Telegraph tidligere forklart at hun fant veien til NXIVM etter å ha hørt om arbeidet deres gjennom en venninne.

Med årene ble hun mer og mer involvert i organisasjonen, og ble også et høytstående medlem av gruppa DOS.

Med sin bakgrunn fra Hollywood nådde hun ut til mange, og i 2016 prøvde hun blant andre å rekruttere «Harry Potter»-stjerna Emma Watson (28) på Twitter.

EMMA WATSON: I 2016 prøvde Allison Mack å komme i kontakt med Emma Watson for å snakke om kvinnegruppen. Foto: NTB Scanpix
EMMA WATSON: I 2016 prøvde Allison Mack å komme i kontakt med Emma Watson for å snakke om kvinnegruppen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er en skuespiller som deg, og involvert i en fantastisk kvinnebevegelse som jeg tror du hadde likt. Tar gjerne en prat med deg om du er ledig, skrev hun.

To ikke navngitte kvinner hevdet i 2018 at Mack, direkte eller implisitt, krevde at de skulle delta i seksuell aktivitet med Raniere. Kvinnene hevder at de ble presset til å følge ordre, fordi DOS hadde kompromitterende informasjon om dem.

- Ofrene ble utnyttet, både seksuelt og for sitt arbeid. Mack og andre «mestere» rekrutterte «slaver» ved å fortelle dem at de ble med i en kvinneorganisasjon, som ville styrke dem og fjerne svakheter som NXIVM-læreplanen sa var vanlig hos kvinner, sa påtalemyndighetene i 2018.

Mack skal ha krevd at kvinnene hun rekrutterte involverte seg seksuelt med Raniere, som på sin side betalte Mack for hennes rekrutteringsarbeid.

SEX-KULT: Allison Mack spilte i serien «Smallville» i ti år, og er her fotografert sammen med Tom Welling i 2009 - som spilte Clark Kent. Foto: THE CW NETWORK, LLC / TVNorge
SEX-KULT: Allison Mack spilte i serien «Smallville» i ti år, og er her fotografert sammen med Tom Welling i 2009 - som spilte Clark Kent. Foto: THE CW NETWORK, LLC / TVNorge Vis mer

- Jeg tror det er en kult

Bekymringene rundt NXIVM skal ha oppstått allerede i 2003, da milliardæren Edgar Bronfman fortalte til Forbes Magazine at han var bekymret for døtrenes involvering i organisasjonen.

- Jeg tror det er en kult, sa han.

Clare Bronfman (40) ignorerte farens advarsler, og fortsatte som et aktivt medlem i NXIVM. I 2010 arrangerte hun en ekstravagant feiring av Ranieres 50-årsdag over sju dager, og samme år ble det kjent at hun hadde overført hele 150 millioner amerikanske dollar til NXIVM. Denne summen inkluderte flere eiendommer i Albany og et privatfly.

IKKE SKYLDIG: Claire Bronfman nekter for at det har skjedd noe kriminelt i organisasjonen. Her avbildet på vei inn i rettslokalene i januar i år. Foto: NTB Scanpix
IKKE SKYLDIG: Claire Bronfman nekter for at det har skjedd noe kriminelt i organisasjonen. Her avbildet på vei inn i rettslokalene i januar i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pågrepet i Mexico

De påfølgende årene var det mye som tydet på at noe uvanlig foregikk, etter at flere medier publiserte saker om Raniere. Det var imidlertid ikke før i oktober 2017, etter at Edmondson stilte opp i et intervju med The New York Times, at politiet grep inn.

Edmondson fortalte til politiet at det ville komme en større sak, og de gikk dypere inn etterforskningen. Et par dager før artikkelen ble publisert, reiste Raniere til Mexico med kjæresten sin og sønnen deres. Fire måneder senere ble han pågrepet og tatt med tilbake til New York.

Lauren Salzman og moren Nancy Salzman ble pågrepet samtidig som Allison Mack, et par måneder etter Raniere. Også Clare Bronfman og regnskapsføreren Kathy Russell ble pågrepet. Alle de fem kvinnene sa seg ikke skyldig i anklagene, men som kjent tilsto Mack nylig. Også Lauren og Nancy Salzman har sagt seg skyldig i saken.

Bronfman var lenge like lojal som hun var da hun sto opp mot faren sin i 2003.

- Jeg kan med sannhet si at verken NXIVM eller Keith har misbrukt noen, har hun blant annet uttalt, og hun har også beskrevet Raniere som «en mann dedikert til å bedre andres liv».

Fredag denne uken gikk hun imidlertid mot sine egne ord og sa seg skyldig i å ha deltatt i kriminelle aktiviteter i forbindelse med den påståtte sex-kulten, ifølge CNN.

Blir dokumentar

Nylig kunne Deadline melde at HBO Documentary Films er i gang med produksjonen av en dokumentarserie som skal ta for seg ovennevnte kult.

LAGER DOKUMENTAR: Jehane Noujaim og Karim Amer lager dokumentar om organisasjonen NXIVM. Foto: NTB Scanpix
LAGER DOKUMENTAR: Jehane Noujaim og Karim Amer lager dokumentar om organisasjonen NXIVM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dokumentaren skal en rekke personer som har vært involvert i organisasjonen snakke og dele av sine erfaringer.

Det er produsentene Jehane Noujaim og Karim Amer som skal lage dokumentaren, og førstnevnte har selv vært involvert i NXIVM - og blant annet gjennomført et introduksjonskurs. Dette skal ha vekket interessen hennes.

LES OGSÅ: Derfor går stjernene med munnbind

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer