Sofie Marhaug og Mímir Kristjánsson:

På date på Slottet

- Det føles jo litt Disney-aktig.

SKAPROJALIST: Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug klare for kveldens festligheter på Slottet. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
SKAPROJALIST: Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug klare for kveldens festligheter på Slottet. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert

I kveld samles stortingspolitikerne og kongeparet til fest på slottet. Rødt-paret Sofie Marhaug og Mímir Kristjánsson får den heller sjeldne gleden av å delta som kjærester.

- Det er kjempestas. Det føles jo litt Disney-aktig, å promenere inn på Slottet arm i arm med dama, sier Mímir Kristjánsson til Dagbladet.

I kveld samles stortingsrepresentantene og representanter for norsk offentlighet til den årlige slottsmiddagen.

Tradisjonen begynte i 1906 og har vært avholdt hvert år foruten årene under 2. verdenskrig, da det har vært et stort vedlikeholdsarbeid på Slottet, og i coronaåret 2020. I år teller gjestelisten 185 personer.

RØRT: Det ble et følelsesladet øyeblikk da kronprinsesse Mette-Marit gratulerte prinsesse Ingrid Alexandra med dagen. Video: NRK. Vis mer

Till tross for at flere av partiene på Stortinget er republikanske i sin natur, er det likevel mange av representantene fra disse som deltar på Slottsmiddagen.

Også SV-leder Audun Lysbakken bekrefter til Dagbladet at han skal gå, som han pleier å gjøre.

NY DRESS: Rødt-Mímir avslører at han bare hadde én dress - før i dag. Foto: Privat
NY DRESS: Rødt-Mímir avslører at han bare hadde én dress - før i dag. Foto: Privat Vis mer

- Skaprojalist

Fra Rødt kommer blant annet Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug, som tar kveldens date på slottet.

- I fjor kunne jeg ikke komme på slottsmiddagen fordi jeg var i Åna kretsfengsel. Jeg snakket om ei bok jeg har skrevet, altså, ikke som innsatt. Så dette er første gang!

Han kan også fortelle at han har måttet gå til innkjøp av ny dress for anledningen.

TURTELDUER: De to Rødt-profilene Sofie Marhaug og Mímir Kristjansson bekreftet forhold i august. Foto: Terje Pedersen / NTB
TURTELDUER: De to Rødt-profilene Sofie Marhaug og Mímir Kristjansson bekreftet forhold i august. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Jeg har bare én skikkelig dress fra før, og den er mørk blå. Men jeg følte jeg måtte ha svart dress på slottet.

Marhaug leier en kjole fra en bruktbutikk i Bergen. Hun påpeker at den man sitter ved siden av har stor påvirkning på hvordan kvelden blir.

- Det er ikke «free seating». Heldigvis er de fleste stortingspolitikerne hyggelige mennesker, så jeg satser på at dette skal gå helt fint i år også.

- Er det stas å få gå med kjæresten?

- Jaaaa!

Selv er ikke Marhaug rojalist, men synes det er fint å representere hele bredden på Stortinget.

Kristjansson er, ifølge seg selv, en slags «skaprojalist», og påpeker at monarkiet har sine problemer, men ser ikke noe poeng i å bruke energi på noe som funker.

FEIRES: Her ankommer prinsesse Ingrid Alexandra bursdagsfeiringen sin på Deichman bibliotek i Bjørvika, Oslo. Video: NRK Vis mer

- Er det sånn datene deres pleier å være eller?

- Dessverre og heldigvis, kan man kanskje si. Det er jo en blanding av stas og styr, svarer Marhaug.

- Haha, nei på ingen måte. En vanlig date for oss er vel mer enn kveld alene på restaurant, svarer Kristjansson.

Skogens konge

Det er kongen som inviterer Stortinget og Det kongelige hoff som tar regningen, opplyser kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, til Dagbladet.

- De direkte kostnadene for gallamiddager varierer en del, avhengig blant annet av sesong for ulike råvarer. Vanligvis koster de rundt 200 000 kroner, sier hun.

I tillegg kommer personalkostnader.

Varpe ønsker ikke å røpe menyen før middagen, men opplyser om at det er en tradisjon at kongen serverer elg fra Sikkilsdalen og fra jaktlaget han er med i på Stortingsmiddagene.

- Dessuten bestreber alltid kjøkkenet seg på å bruke i hovedsak norske råvarer, legger hun til.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

Lover morsomheter

Blant høydepunktene i den tradisjonsrike middagen er kongens tale og stortingspresidentens svartale. Dette blir første gang at Masud Gharahkhani har oppdraget.

- Talen er klar. Jeg vil benytte muligheten til å takke vår flotte kongefamilie for innsatsen. Det blir en tale som tar innover seg den alvorlige tiden vi er inne i, men også noen morsomme hilsener som enkelte kan glede seg til. Jeg kommer ikke til å avsløre hvem det gjelder, sier Gharahkhani med et smil til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at han er spent.

- Det blir min første gang som stortingspresident, og første gang jeg taler på middagen. Det er stor stas og en ære å få muligheten til å tale på slottsmiddagen. Jeg gleder meg, og har selvfølgelig noen sommerfugler i magen.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.

LES OGSÅ: Therese Johaug: Letter på sløret om forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer