P3-Silje brast i gråt på direkten: - Kjente på en følelse jeg ikke har kjent på veldig lenge

Åpner opp om terrorfrykt etter Orlando-massakren.

ÅPENHJERTIG: I dagens «P3-Morgen»-sending snakker programleder Silje Nordnes åpenhjertig om hvordan hun som homofil sitter igjen med en vond følelse etter angrepet mot en homoklubb i USA.  Foto: NRK
ÅPENHJERTIG: I dagens «P3-Morgen»-sending snakker programleder Silje Nordnes åpenhjertig om hvordan hun som homofil sitter igjen med en vond følelse etter angrepet mot en homoklubb i USA. Foto: NRK Vis mer

Massakren mot homoklubben Pulse i Orlando i Florida har rystet en hel verden.

50 personer er drept og 53 skadd etter at 29 år gamle Omar Mir Seddique Mateen gikk amok med våpen natt til søndag. Terrorhandlingen er den verste masseskytingen i amerikansk historie.

Angrepet preger nyhetsbildet over hele verden, og var også tema da «P3-Morgen» gikk på lufta i dag tidlig.

Følelsesladd

Der viser programleder Silje Nordnes, som selv er lesbisk, stor avsky mot terrorhandlingen. Hun setter blant annet spørsmålstegn ved hvorfor massedrapsmannen, som har vært under etterforskning av FBI to ganger, fikk kjøpe våpen.

- Han får lov til å gå inn på en klubb, skyte masse folk, skyte masse homser - men de samme homsene får ikke lov til å donere blod til de som er skadet. Så det er ... jeg kjenner at det liksom ...

Videre forteller en tydelig prega Nordnes at hun i helga kjente på en følelse hun «ikke har kjent på veldig, veldig lenge».

- Hvilken følelse, spør kollega Ronny Brede Aase.

- Det er en følelse av at det kanskje hadde vært best om jeg ikke var som er jeg er, hvis du skjønner, forteller Nordnes, mens tårene triller.

- Rart å være personlig

Programlederens åpenhjertige radioseanse ser ut til å ha gjort inntrykk hos lytterne. Etter at P3 delte klippet på Facebook tidligere i dag, er det i skrivende stund sett over 80 000 ganger. Innlegget deles i rekordfart, med uendelig av støtteerklæringer i kommentarfeltet.

- Responsen har vært enorm og det har vært litt overveldende. De fleste sier at de kjenner seg igjen i følelsen av avmakt og at de er glad noen satte ord på det, skriver Nordnes i en e-post til Dagbladet.

Programlederen var først usikker på om hun turte å snakke om USA-terroren på direktesendt radio.

- Det er rart å være så personlig, og jeg var litt usikker på om jeg skulle gjøre det, men er glad for at jeg turte, skriver hun.

Får skryt

P3-redaktør Bjørn Tore Grøtte berømmer Nordnes' åpenhet om terrorfrykt blant homofile.

- Hun sier akkurat hva hun mener med hele hjertet, og det er fantastisk sterkt og modig. Det går ikke an å være likegyldig til akkurat den radioseansen. Hun formidler noe som er utrolig viktig for alle andre unge, sier Grøtte til Dagbladet.

Leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), Ingvild Endestad, tror mange homofile kjenner seg igjen i Nordnes' fortvilelse.

- Det er det som er så fælt med hatkriminalitet, at det rammer minoriteten globalt. Angrepet i Orlando vil prege oss i lang tid, og det er viktig å vite at man kan snakke sammen, også om det som er vondt, forteller Endestad.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Marianne Antonsen har forlovet seg