Sandra Lyng:

Øyeblikket som endret alt

For Sandra Lyng var det viktig at budskapet i MGP-låta hennes kom fra hjertet.

ÅPNER SEG: Sandra Lyng deltar i MGP for første gang som artist, med en personlig låt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅPNER SEG: Sandra Lyng deltar i MGP for første gang som artist, med en personlig låt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld er det klart for den andre delfinalen av Melodi Grand Prix. Artist og låtskriver Sandra Lyng (35) er blant de syv deltakerne som skal kjempe om plass i den store finalen 4. februar.

Da Lyng ble spurt om å delta tenkte hun med en gang: «Ja! Det har jeg lyst til». Men skulle hun være med var det viktig at låten hadde et budskap hun brant for. Nemlig mental helse.

- Låten måtte komme fra hjertet mitt, og jeg er så opptatt og bryr meg så veldig om mental helse. Så da tenkte jeg at det ville vært fint om det var en slags rød tråd til det.

ENDRET ALT: Artisten minnes øyeblikket hun innså at ting ikke var som de skulle. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENDRET ALT: Artisten minnes øyeblikket hun innså at ting ikke var som de skulle. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«Sjarmtrollet fra Mosjøen»

Det blir en sang på nordnorsk vi får høre fra Mosjøværingen. Lyng forteller at «Drøm d bort» handler om følelsen av maktløshet.

- Om du er et barn som flykter fra krig, eller om du er et barn som opplever krig utenfor døren til soverommet ditt hjemme, eller om du blir mobbet, eller at du er en voksen person som sliter, så handler det om den følelsen du får når det eneste du kan gjøre er å stappe fingrene i ørene og si «nanana». Vi har alle gjort det som barn.

MELODI GRAND PRIX: Rasmus Thall sitt MGP-bidrag er inspirert av brorens ulykke. Reporter: Jonathan Gaathaug Nielsen. Video: Nora Skavhaug/Privat. Vis mer

Lyng har selv valgt å være åpen om sin mentale helse. Men slik har det ikke alltid vært

- Jeg har jo holdt hvordan jeg egentlig hadde det veldig tett i mange år. Jeg ble sett på som en «solstråle», og mange kalte meg «sjarmtrollet fra Mosjøen» og sånt i de første årene av karrieren min.

GJØR DET FOR ANDRE: Sandra Lyng forteller at lørdagens låt synges til ære for alle som ikke har det bra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GJØR DET FOR ANDRE: Sandra Lyng forteller at lørdagens låt synges til ære for alle som ikke har det bra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hadde det ikke så bra

Til Se og Hør kan 35-åringen fortelle om øyeblikket som endret det.

- Jeg var på en tur med «God Kveld Norge», også spurte de rett ut: «Hvordan har du det egentlig?», og da svarte jeg ekte - at jeg ikke hadde det så bra og at jeg slet med spiseforstyrrelser.

Videre kan Lyng fortelle at hun angret med en gang hun sa det høyt.

- Det var nesten ingen som hadde vært åpen om det da, og vi visste lite om det.

MGP: Alejandro Fuentes er aktuell i Melodi Grand Prix 2023. Video: Nora Skavhaug. Reporter: Jonathan Gathaug. Vis mer

- Jeg tenkte: «Nå er karrieren min ødelagt», og at det kom til å stå «mentalt ustabil» i pannen min.

Men responsen var helt motsatt, forteller Lyng. Hun fikk mange brev fra personer som takket henne for åpenheten. Responsen gjorde at det gikk opp et lys for artisten.

- Da skjønte jeg at «oi» vi har faktisk en posisjon når vi er i media. Så kan man velge om man skal late som om alt er fint og perfekt – eller være ærlig og ekte. Så da valgte jeg det siste.

- Følelser beveger seg

Lyng mener åpenhet kan hjelpe andre å ikke føle seg alene.

- Det er viktig å huske at det er ikke sånn: «De menneskene har det vanskelig, og de menneskene har det ikke vanskelig». Alle mennesker har alle følelser, mener hun og fortsetter:

Disse deltar i delfinale 2 i MGP 2023. Video: NRK Vis mer

- Vi skal alle kjenne på ensomhet for å vite hva vennskap og kjærlighet egentlig er, vi skal alle ha det trist for å vite hva lykke egentlig er – og alle har det sånn.

35-åringen sier det er lett å føle seg enda mer ensom og alene i sofaen når alt du ser er det «perfekte».

- Vi har alle kjipe dager, kjipe måneder, men det blir alltid bra igjen. Følelser beveger seg, og det blir bra igjen.

- Hvem er det du synger for lørdag kveld?

- På scenen synger jeg til deg som har hatt det litt tøft, og som trenger en påminnelse om at du er veldig bra og sterk, avslutter Lyng.

RØPER DETALJER: Ulrikke Brandstorp har hatt et aktivt år, og mer skal det bli, for drømmebryllupet er ikke gratis. Nå avslører hun hvor bryllupet skal stå. Reporter: Thea Hope. Video: Celina Morken /Rød Løper Vis mer

Hvem som til slutt tar seg videre fra den andre delfinalen i Melodi Grand Prix, og som skal få kjempe om seieren i Trondheim Spektrum 4. februar, får vi svaret på lørdag kveld.

Forrige lørdag var det Ulrikke Brandstorp (27), Alessandra Mele (20), og Umami Tsunami som sikret seg de tre finalebillettene.

LES OGSÅ: - Jeg skammer meg over å si det høyt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer