Conchita Wurst:

Overrasket med helt nytt utseende

Thomas Neuwirth lever et helt annet liv enn sitt alterego.

VERDENSKJENT: Conchita Wurst er en verdenskjent artist. Når parykken og sminken fjernes, kommet Thomas Neuwirth fram. Foto: NTB Scanpix
VERDENSKJENT: Conchita Wurst er en verdenskjent artist. Når parykken og sminken fjernes, kommet Thomas Neuwirth fram. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fire år er gått siden den østerrikske sangeren Thomas Neuwirth (29), bedre kjent som dragkarakteren Conchita Wurst, vant Eurovision Song Contest med låta «Rise Like a Phoenix».

Sangeren fikk mye oppmerksomhet for sitt karakteristiske utseende, med sitt mørke skjegg, lange hår og dramatiske sminke.

På nye bilder av artisten, tatt under veldedighetsarrangementet Life Ball i Wien, er 29-åringen imidlertid helt ugjenkjennelig.

De mørke lokkene og skjegget er farget blondt, og sminken er tonet kraftig ned.

Det er imidlertid ikke mange som vet hvordan den østerrikske artisten ser ut når Conchita Wurst er ferdig på jobb.

Da er han nemlig bare Thomas Neuwirth.

NY LOOK: Conchita Wurst var ikke til å kjenne igjen under arrangementet Life Ball. Foto: NTB Scanpix
NY LOOK: Conchita Wurst var ikke til å kjenne igjen under arrangementet Life Ball. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Følte seg annerledes

29-åringen ble født 6. november 1988 i Gmuden, men vokste opp i den lille byen Bad Mitterndorf i Østerrike.

Å vokse opp i de østerrikske fjellene var perfekt for Neuwirth, fram til det plutselig ikke var det lenger. Mobbing og utestenging førte til noen tøffe år.

- Å være en homofil tenåring i en liten landsby, er ikke mye moro. Jeg er en del av det homofile samfunnet, og de fleste homofile har en liknende historie som meg, sa han til Reuters i 2014.

Allerede i barnehagen ønsket han å kle seg i skjørt, noe som ble med ham videre til barneskolen. Først da han var 11 år gammel, merket han for alvor at han skilte seg ut.

- Jeg var ikke som de andre guttene, og jeg tenkte selvsagt at det var noe galt med meg, har han sagt til The Guardian.

I en alder av bare 14 år, flyttet han til storbyen Graz for å studere mote. Hans største moteikon var ingen ringere enn Victoria Beckham.

Tre år seinere valgte han å stå fram til sine nærmeste med legningen sin. Med det ble også mobbingen litt mindre vond.

- Det hele handlet om at jeg ville akseptere meg selv. Jeg sa: «Vel, ja, jeg er homofil», og folk kalte meg forskjellige navn. Jeg brydde meg ikke.

KJENT OVER NATTA: Conchita Wurst ble stjerne under fjorårets Eurovision. Dragartisten Thomas Neuwirth, som 26-åringen egentlig heter, vant med låta "Rise Like a Phoenix". I år er hun aktuell som vert under Eurovision. Video: Eurovision.tv Vis mer Vis mer

- Jeg elsker å være mann

Sangkarrieren startet allerede i 2006, da han deltok i det østerrikske talentshowet «Starmania». Han kom på andreplass, noe som ga ham et dytt til å fortsette med musikken.

Påfølgende år ble han del av boybandet «Jetzt Anders!» - som ikke akkurat ble en særlig stor suksess.

- Vi holdt sammen i kun åtte måneder, har artisten sagt til Independent.

Det var imidlertid en liten stund etter dette at det hele skulle starte for den framtidige superstjerna.

Artistens aterego, Conchita Wurst, «den skjeggete damen», ble skapt.

Conchita er et spansk slang for «vagina», mens Wurst er et tysk slang for «penis».

Karakteren ble til fordi Neuwirth elsket musikk og å opptre. Oppmerksomheten derimot, den likte han ikke like godt. Det ble derfor lettere å være Conchita Wurst enn Tom Neuwirth på scenen.

Når jobben er gjort, er Tom tilbake igjen. Ugjenkjennelig og ukjent.

- Som alle andre, er det en lettelse å komme hjem fra jobb. Ta av seg klærne og bare slappe av. Jeg elsker å være en mann når parykken er av, så jeg vil ikke forandre det, har han sagt til The Guardian.

Hulk Hogan Realness #theunstoppables

A post shared by conchita (@conchitawurst) on

Å skifte kjønn er altså uaktuelt for ham.

Sangstjerna lever for øvrig et annet liv når han kler seg ut som Conchita. Den fiktive historien bak karakteren skiller seg nemlig mye fra Tom Neuwirths liv.

Wurst ble nemlig født i Colombia, og er gift med den franske burlesque-danseren Jacques Patriaque - som er Neuwirths venn, ifølge Mirror.

Neuwirth er derimot singel.

- Dersom jeg velger å dele seng med noen, tar det ikke lang tid før jeg tenker: «OK, kan du være så snill å dra hjem nå?» Jeg har et veldig travelt liv, og jeg elsker å møte mennesker, men jeg liker også å være alene. Folk er overrasket når jeg forteller dem det, men jeg har alltid likt mitt eget selskap best, sier han til Independent.

it‘s #LifeBall week! ❤️ #theunstoppables @lifeball_official pic: @markusmorianz

A post shared by conchita (@conchitawurst) on

Mye kritikk

For sju år siden kom Wurst på sjetteplass i talentkonkurransen Die Grosse Chance, og året etter kom han på andreplass i den nasjonale finalen til å representere Østerrike i Eurovision.

I 2013 ble det kjent at 29-åringen ble valgt ut til å representere hjemlandet i Eurovision som ble avholdt i København året etter.

Wurst fremførte låta «Rise Like a Phoenix» i gullantrekk og skjegg, og ble møtt med hatprotester. Hviterussland, Ukraina og Russland prøvde håpløst nok å få den østerrikske deltakeren ut av konkurransen via underskriftskampanjer.

Da Europas stemmer var talt opp, var det liten tvil. «Den skjeggete damen» vant Eurovision Song Contest 2014.

- Drømmen min gikk i oppfyllelse. Det viser meg at det er folk der ute som i framtida vil se framover, ikke tilbake og tenke på fortida. Jeg er så takknemlig for det, sa Wurst under pressekonferansen etter at seieren var et faktum.

FORSVARER CONCHITA: Carl Espen Thorbjørnsen reagerer på hetsen mot Eurovision-deltaker dragartist Conchita Wurst. Den armenske konkurrenten har sagt han vil hjelpe Conchita fastslå om han er mann eller kvinne. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Sto fram som hivpositiv

Det var vært relativt stille fra artisten siden seieren, og bortsett fra en rekke opptredener på tyske og østerrikske talkshow, har han i all hovedsak bare vært assosiert med Eurovision.

For bare et par måneder siden skapte 29-åringen overskrifter nok en gang. I april valgte artisten nemlig å stå fram som hivpositiv, en diagnose han har hatt i flere år.

På Instagram skrev han at han valgte å åpne seg først nå, etter trusler fra en ekskjæreste.

- I dag er dagen jeg frigjør meg fra mitt damoklessverd for resten av livet. Jeg har vært hivpositiv i mange år. Dette er egentlig irrelevant for offentligheten, men en ekskjæreste truet med å gå offentlig med denne private informasjonen, og jeg ønsker ikke å gi noen rett til å skremme meg eller påvirke livet mitt, skrev han.

Artisten påpekte at han har fått behandling helt siden diagnosen ble stilt, som sørget for at det er lite sannsynlighet at han kan gi viruset videre til andre.

- Den viktigste grunnen var familien min, som har visst dette og støttet meg hele veien siden dag én. Jeg hadde gjerne skånet dere for informasjon om hiv-statusen til deres sønn, barnebarn og bror, skrev han og fortsatte:

- (...) For det andre, er dette informasjon jeg tror i hovedsak er relevant for de der ute som mener at seksuell kontakt er et valg. Å komme ut er bedre enn å bli «outet» av noen andre.

Det var i forbindelse med Life Ball i Wien, Europas største veldedighetsarrangement til støtte for HIV- og AIDS-rammede, at Wurst viste fram sin nye stil.

LES OGSÅ: Carl Espen sang til stormende jubel