Susan Boyle:

Overrasket en hel verden. Så trakk hun seg tilbake

Lover ny musikk i 2019.

STJERNE: Susan Boyles enorme talent overrasket en hel verden for ti år siden. Siden den gang har hun trukket seg tilbake. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Susan Boyles enorme talent overrasket en hel verden for ti år siden. Siden den gang har hun trukket seg tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april 2009 fikk verden vite om 57 år gamle Susan Boyle fra Skottland, etter at hennes audition til talentprogrammet «Britain's Got Talent» gikk viralt.

Da hun gikk ut på scenen var det få som hadde trodd at hun skulle klare å levere en såpass overbevisende tolkning av «I Dreamed a Dream» fra «Les Misérables» at hun nærmest kunne fått hovedrollen.

Det er sjelden sinnadommer Simon Cowell (59) måper, men akkurat etter den opptredenen slet han med å finne ord for å beskrive den lubne og uflidde damen som sto på scenen foran ham.

DEN GANG DA: Det var denne auditionen som forandret Susan Boyles' liv for alltid, da hun sang «I dreamed a Dream» på engelske ITVs talenshow «Britain's Got Talent» i april, 2009. Video: ITV Vis mer Vis mer

Susan Boyles utseende fikk svært mye oppmerksomhet i mediene på tvers av landegrensene. At denne damen, som overflatisk sett ikke hadde hørt hjemme i bransjen, kunne produsere så ren sang, ble en snakkis på verdensbasis.

Dagbladet informerte det norske folk om hendelsen med følgende overskrift den gang: «Jomfru (48) sjokkerte britene».

Ble verdenskjent

Artisten var en klar «underdog», og publikum mistet fatningen da hun begynte å synge. Boyle vant ikke konkurransen, men hun har vært svært tilstedeværende i musikken siden da.

Debutalbumet kom samme år, og totalt seks plater har siden den gang kommet fra artisten. I USA og England toppet hun listene, og hun var en av verdens største stjerner en periode.

Da den skotske sangeren dro til USA for å framføre sin første singel ble det kaos med et stort oppbud fans, i tillegg til de vel 50 paparazzifotografene som jaget henne. Sangeren tok oppstyret med fatning og sendte slengkyss til fansen.

Men alt oppstyret førte med tiden til at hun måtte avlyse flere konsertergrunn av utmattelse. Morgenen etter finalesendingen av talentprogrammet ble hun innlagt på en mentalinstitusjon for behandling mot utbrenthet.

POPULÆR: Susan Boyle ble kjendis over natta etter tv-auditionen. Her poserer hun for bilder med fans i Skottland i 2009. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: Susan Boyle ble kjendis over natta etter tv-auditionen. Her poserer hun for bilder med fans i Skottland i 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå har det vært stille lenge fra artisten, som sist ga ut noe nytt i 2016. Hun har imidlertid lovet at det kommer mer musikk i 2019, for å feire at det er hele ti år siden hun slo gjennom som artist.

Grunnene til stillheten har vært mange, men Boyle peker blant annet, i et nytt intervju, på at hun har hatt problemer med den plutselige berømmelsen.

- Jeg takler det mye bedre nå enn før. Det var en treig prosess, men alt er bra med meg nå. Jeg har det bedre på innsida enn før, og jeg er klar, mer enn klar faktisk, for det som kommer videre, sa hun til The Sun tidligere i år, ifølge Independent.

STJERNE: Susan Boyle har gjort stor suksess som artist, men de siste åra har hun trukket seg noe tilbake. Nå lover hun ny musikk i 2019. Her avbildet i 2010. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Susan Boyle har gjort stor suksess som artist, men de siste åra har hun trukket seg noe tilbake. Nå lover hun ny musikk i 2019. Her avbildet i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Syndromet ble stopper

Det er ikke bare press som har vært problematisk for Boyle. Jo da, hun har klart å gi ut sju album totalt, men på grunn av tilstanden hennes har det vært alt annet enn enkelt.

57-åringen lider nemlig av Asperger syndrom, og med tiden har det blitt verre enn noensinne for Boyle.

- Jeg har ikke framført noe på flere år fordi jeg har vært syk. Det korte svaret er at det er knyttene til Asperger-syndromet mitt, sa hun til den britiske avisa Mirror i 2016, og fortsatte:

- Det finnes ingen faste turnédatoer. Jeg tar det hele skritt for skritt, og har bestemt meg for å spille inn noe nå og se hvordan det går først, ytret hun.

Det var i 2012 at hun fikk sjokkbeskjeden om at hun hadde syndromet. Ifølge Norsk Helseinformatikk er syndromet en nevropsykologisk utviklingsforstyrrelse, som påvirker hvordan man oppfører seg med andre, språk og atferdsmønster.

Til The Sun sier hun nå at det går bedre med henne.

- Det kan være vanskelig å snakke om dette, fordi folk har en slags frykt for det. Det var mer stigma knyttet til det for noen år siden, men nå er det heldigvis mer kunnskap rundt dette. Det gjør at det er enklere å prate om det, sier hun.

DUETT MED ELVIS: Susan Boyle har spilt inn en duett med avdøde Elvis Presley. Låta Come All Ye Faithful blir å finne på Boyles plate, og alle inntektene går til Save The Children. Her kan du høre smakebiter. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Beina på jorda

Boyles helsehistorie stopper derimot ikke der. I 2015 ba legene henne om å gå ned i vekt, etter at hun fikk diagnosen diabetes type to.

- Jeg måtte slutte å spise søtsaker og kaker. Det er mitt store problem. Jeg måtte gå ned i vekt for helsens skyld, har hun uttalt.

Boyle bor fortsatt hjemme i huset hun vokste opp i, i Blackburn, West Lothian, uten kjæreste. Hun har tjent flere millioner kroner på karrieren, men det virker ikke som om hun har latt det endre henne. Hun har relativt lik stil som før, og sett bort fra en ny frisyre og nappede øyenbryn, er beina godt plantet på jorda.

VOKSFIGUR: I 2011 ble Susan Boyle hedret med sin egen voksfigur på museet Madame Tussauds i London. Foto: NTB Scanpix
VOKSFIGUR: I 2011 ble Susan Boyle hedret med sin egen voksfigur på museet Madame Tussauds i London. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun er faktisk redd for å bli blakk, selv om sannsynligheten for det er liten, med hennes minimale forbruk.

- Det er en vane jeg ikke klarer kvitte meg med, som har med arbeiderklassebakgrunnen min å gjøre. Jeg hadde egentlig aldri særlig med penger, har hun tidligere uttalt.

I framtida håper hun å kanskje stifte familie. Stjerna har blant annet tidligere uttalt at hun ønsket å adoptere et barn. Det er imidlertid én hake.

- Jeg hadde elsket å adoptere et barn, men da blir kanskje katten min sjalu, humret hun for noen år siden.

LES OGSÅ: Kongehuset tar grep: Hetsen «ute av kontroll»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer