Den britiske kongefamilien:

Overrasker med julehilsen

Fire generasjoner fra huset Windsor ønsker god jul.

JULEKOS: Fire generasjoner og tre tronarvinger samlet seg nylig for å lage en tradisjonell julepudding. Det hyggelige bildet viser samholdet i familien, og hvor den er på vei videre. Foto: AP / NTB scanpix
JULEKOS: Fire generasjoner og tre tronarvinger samlet seg nylig for å lage en tradisjonell julepudding. Det hyggelige bildet viser samholdet i familien, og hvor den er på vei videre. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Julefreden er i ferd med å senke seg i store deler av den vestlige verden, og det er få som tar jul like på alvor som de kongelige. I julen deler de ofte bilder, hilsener og holder taler, for å både vise et glimt av sin egen feiring, og for å ønske folket de representerer en fredelig høytid.

I Storbritannia er det likedan. Det blir dog muligens en spesiell jul i år for dronning Elizabeth (93) og gjengen, ettersom prins Philip (98) trolig fortsatt er på sykehus. Han ble lagt inn på King Edward VII-sykehuset i London på fredag, og det er ikke kjent om han er blitt skrevet ut ennå.

Selv om dronningen foreløpig må forberede julen uten ektemannen, har hun en stor familie rundt seg. Nå har kongehuset bestemt seg for å dele et spesielt julebilde med den kongelige fansen, som viser det store generasjonsspennet i den velkjente familien.

Arvingene på rad

Prins George (6), prins William (37), prins Charles (71) og dronning Elizabeth (93) har samlet seg for et tradisjonelt julebilde, der de koser seg med pudding. Ifølge Fox er bildene tatt inne på Buckingham Palace, og tradisjonen for den er lang.

INSTRUERER: Lille prins George får hjelp av pappa, bestefar og oldemor til å lage den tradisjonelle puddingen. Foto: AP / NTB scanpix
INSTRUERER: Lille prins George får hjelp av pappa, bestefar og oldemor til å lage den tradisjonelle puddingen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Det har seg slik at de kongelige britene har lang tradisjon for å lage julepudding. Den serveres tradisjonelt sett første juledag i Storbritannia og Samveldet av nasjoner, og lages av blant annet rosiner, svisker, valnøtter og kanel. Det er derimot ikke produksjonen av den populære desserten som sørger for at bildet får oppmerksomhet.

POPULÆR DESSERT: Julepudding, også kjent som Christmas pudding, spises i både Storbritannia og Samveldet av nasjoner. Den lagres gjerne i et år etter at den ble laget. Foto: NTB scanpix
POPULÆR DESSERT: Julepudding, også kjent som Christmas pudding, spises i både Storbritannia og Samveldet av nasjoner. Den lagres gjerne i et år etter at den ble laget. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hele tre tronarvinger poserer altså på bildet med den sittende dronningen. Når hun abdiserer eller avgår ved døden, er det sønnen hennes, prins Charles, som tar over tronen. Deretter går tittelen til hans sønn og sønnesønn respektivt.

Det vites ikke hvor hertuginne Kate, prins Georges søsken eller prins Charles' kone var under fotograferingen, men her er det gjort et tydelig poeng av at arvingene står på rekke og rad - og derfor ville det muligens vært rart å ha med hele storfamilien.

Bildene ble tatt i forbindelse med The Royal British Legion sitt nye initiativ, som handler om at veteraner ikke skal være ensomme i julen. Puddingene som blir laget på bildene, skal etter planen serveres neste år på arrangementene de har planer om å arrangere.

BIDRAR: De kongelige fikk besøk av en rekke veteraner og representanter under pudding-sesjonen. Foto: AP / NTB scanpix
BIDRAR: De kongelige fikk besøk av en rekke veteraner og representanter under pudding-sesjonen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Elleville summer

Selv om de kongelige koser seg med veldedighet, blir julen en mer privat og familiær affære. Nylig ble det hevdet at det koster skattebetalerne særs mye penger.

En tidligere ansatt ved Buckingham Palace hevder til Fabulous Digital, gjengitt av The Sun, at den 93 år gamle monarken bruker drøye 30 000 britiske pund på 620 julegaver til familie og ansatte. Det tilsvarer over 354 000 norske kroner.

Ifølge kilden skjer utdelingen av julegavene for de ansatte to uker før jul i et av The State Rooms i Buckingham Palace.

HALLING: Mens kongefamilien, sammen med Kate og William, går gjennom Ingrid Alexandras skulpturpark, briljerer dronning Sonja med kunnskaper om... hallingdans? Video: Ruben Pedersen Vis mer

Der er det angivelig dronning Elizabeth selv som deler ut gavene, og samtidig benytter anledningen til å takke sine ansatte for all hjelp i året som har gått.

- Gavene er vanligvis et bokmerke eller et stykke kinesisk servise fra gavebutikken i palasset, og de fleste årene gir hun dem også en liten julepudding i en eske.

Ifølge kilden var det dronning Elizabeth som pleide å gå til innkjøp av julegavene selv, men nå blir gavene i stedet valgt ut av to av 93-åringens ansatte ved sitt private sekretærkontor.

Luksusvarehus som Harrods og Fortnum & Mason skal nemlig ha sendt varebiler til palasset med ulike ting som ble vist frem på bord - plassert på tvers av to rom i Buckingham Palace, slik at dronning Elizabeth kunne velge ut de perfekte julegavene.

- Det var som hennes helt eget kongelige kjøpesenter. Men, det er ikke slik det blir gjort nå. Det er en av de tingene hun ikke trenger å bruke energien sin på nå som hun har blitt eldre, fortsatte kilden.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Spesiell juletradisjon

For mange er den årlige julefeiringen preget av faste tradisjoner, men for den britiske kongefamilien følger imidlertid julen et relativt strengt skjema med regler og rutiner som ikke akkurat åpner for så stor variasjon.

Alt fra når og i hvilken rekkefølge familiemedlemmene ankommer Sandringham, til hva slags julegaver de gir til hverandre, er bortimot gitt på forhånd.

Forfatter Brian Hoey, som har skrevet en rekke bøker om det britiske kongehuset, skrev en artikkel hos WalesOnline i 2017, hvor han fortalte at kongefamilien åpner julegavene sine på julaften fremfor på 1. juledag, slik mange gjør i England.

Man skulle kanskje tro at de britiske kongelige forærer hverandre eksklusive julegaver, men det er langt fra sannheten. De morer seg heller med å gi hverandre tullegaver, som ifølge Hoey skal være så billige som mulig.

Og favorittjulegaven til prins Charles skal for øvrig være av det relativt kuriøse slaget, skal man tro forfatteren.

Ett år fikk han et toalettsete i hvitt skinn av sin yngre søster, prinsesse Anne (69). Og selv om gaven var ment som en spøk, syntes visstnok Charles at setet var såpass komfortabelt at han begynte å ta det med seg på reiser utenlands. Dette har han derimot avkreftet.

LES OGSÅ: Kjendisdatterens julehilsen imponerer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer