Aksel Lund Svindal og Bjørn Einar Romøren:

- Overraskende vanskelig

De to tidligere idrettsutøverne snakker åpent om sine erfaringer med kreft i en ny podkast.

KREFT: Både Bjørn Einar Romøren og Aksel Lund Svindal har lidd av kreft. Foto: Instagram
KREFT: Både Bjørn Einar Romøren og Aksel Lund Svindal har lidd av kreft. Foto: Instagram Vis mer
Publisert

I 2019 fikk tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren (41) den nedslående beskjeden - han hadde fått kreft. Ryggsmertene han trodde var et tilbakefall av prolaps viste seg å være forårsaket av en svulst.

Romøren hadde kreftformen Ewing sarkom. Ifølge Store Medisinske Leksikon er det en svært sjelden kreftform som vanligvis rammer mennesker i aldersgruppen fem til 25 år.

Tre år senere, denne høsten, fikk Aksel Lund Svindal (39) påvist testikkelkreft. En av de første telefonene han tok var til kompisen Romøren.

Snakker ut

Svindal hadde behov for å snakke med noen som hadde vært i samme situasjon - en som forsto hvordan han hadde det.

Nå snakker duoen ærlig om sine erfaringer med kreft i podkasten «Aksel og Bjørn Einar snakker om det».

Det blir et sterkt øyeblikk i «Mesternes Mester» når Bjørn Einar Romøren forteller om kreften. Video: NRK Vis mer

Svindal legger ikke skjul på at det var tøft å få kreftbeskjeden. Noe av det vanskeligste var å dele nyheten med sine nærmeste.

- Det er alltid bedre å gå gjennom noe sammen med andre enn å gjøre det alene. Et lag er alltid sterkere enn du er alene. Og så hjelper det litt ekstra å snakke med noen som har litt peiling, de samtalene er ganske lette å ta. Men de viktigste samtalene er jo til de aller nærmeste, sier han i podkasten.

- Overraskende vanskelig! Jeg ble jo tvunget til å ta det ganske kjapt, forteller han.

39-åringen skulle egentlig se kjæresten Amalie Iuel (28) løpe i EM dagen etter. Det fikk han imidlertid ikke gjort, fordi han måtte på sykehuset.

Han uttrykker takknemlighet for at de nærmeste tok samtalene fint og at de fleste taklet det ganske bra.

PÅ LØPEREN: Amalie Iuel var stolt over kjæresten Aksel Lund Svindal på premierefesten til dokumentarfilmen hans. Vis mer

- Jeg har ikke flaks her tipper jeg

Også Romøren syntes det var vanskelig å fortelle sine nærmeste om kreften. Han forteller at han forsto at han hadde kreft da legen ringte en lørdag kveld. Til tross for at legen ikke kunne fortelle noe konkret over telefonen, skjønte han at det var et dårlig tegn at han ble oppringt på kveldstid i løpet av helgen.

- Jeg har ikke flaks her tipper jeg, tenkte han etter telefonsamtalen.

Noen dager senere fikk han bekreftet at legen hadde funnet en svulst. Da han skulle fortelle det til kona, Martine Remsøy Romøren (35), planla han å gjøre det over en lunsj.

KREFTSAKEN: - Ingenting av det jeg har gjort, kan sammenlignes med situasjonen til Linnea. Her er bakomfilmen til Barnekreftforeningens reklamefilm. VIDEO: Barnekreftforeningen Vis mer

Han utsatte imidlertid å fortelle det. Kona var i så godt humør, og han ville ikke ødelegge dagen hennes. Da hun spurte om hvordan det hadde gått hos legen svarte han at han fikk bekreftet at han hadde vondt i ryggen.

- Det blir vondt å fortelle, hvordan skal man gå frem. Man har den andre personens følelser i det. Jeg levde på en måte godt med det, forteller han.

LES OGSÅ: - Det er veldig sårt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer