ÅPEN OM SELVMORD: I anledning verdensdagen for forebygging av selvmord har Else Kåss Furuseth laget en miniserie om det tabubelagte temaet. Foto: NTB Scanpix
ÅPEN OM SELVMORD: I anledning verdensdagen for forebygging av selvmord har Else Kåss Furuseth laget en miniserie om det tabubelagte temaet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Else Kåss Furuseth:

- Overraskende mange som er berørte

I anledning verdensdagen for forebygging av selvmord har Else Kåss Furuseth laget en miniserie om det tabubelagte temaet.

Humordronningen Else Kåss Furuseth (38) har tidligere fortalt åpenhjertig om selvmord i sin nærmeste familie. Gjennom monologen og komedien «Kondolerer» snakket hun åpent ut om moren og brorens selvmord.

Tidligere i år hadde 38-åringen premiere på forestillingen «Gratulerer», som fortsetter der den forrige, kritikerroste forestillingen slapp.

I anledning verdensdagen for forebygging av selvmord 10. september, har hun igjen brakt opp det tabubelagte temaet, med sin nye serie «Else om: Selvmord» på TVNorge.

- Ikke alene

I miniserien, som går over fire episoder fra mandag til torsdag, møter 38-åringen overlevende, etterlatte og hjelpeapparat for å prøve å forstå hvorfor over 600 nordmenn årlig ser døden som eneste utvei.

Når Se og Hør møter Else før premieren, forteller den folkekjære komikeren om hvorfor hun ønsket å lage denne serien, og at hun selv ble overrasket over antallet mennesker i Norge som tar sitt eget liv.

- Når man snakker med folk, er det overraskende mange som er berørte, sier hun og legger til:

- I denne serien møter jeg overlevende, folk som har vært i en krise selv, og pårørende. Og så forsøker vi å snakke om hvorfor de følte som de gjorde, og hva vi kan gjøre for å få det bedre.

Elses egne erfaringer med å ha opplevd selvmord på nært hold to ganger bruker hun til å hjelpe andre.

- I programmet ønsker vi å banke inn et enkelt poeng: At du ikke er alene.

Mot

- Jeg vet det høres ut som en klisjé, men man må tørre å snakke mer sammen. Jeg opplever ikke at det handler om uvilje, men at vi er redde for å si noe feil, uttrykker Else.

38-åringen forteller videre at dersom man faktisk orker å høre at livet kan være jævlig, så blir det lettere å leve.

- Kan de få det verre av at man spør hvordan de har det? Heldigvis så har vi med en del fagfolk i serien, og de sier at man ikke kan gjøre det verre ved å stille det spørsmålet.

- Også må man jo også tørre å spørre om hjelp da, fortsetter hun.

Else har vært åpen flere ganger om at hun mistet moren og broren i selvmord. I løpet av denne serien har også hun lært noe nytt om hvordan man skal takle tragedien.

- Det krever mot å innrømme at det går ikke så bra med deg. De jeg har møtt har heldigvis ikke fått noen negative reaksjoner på det, og det synes jeg er modig å dele.

To ganger har Else, søsteren Cecilie Ramona Kåss Furuseth og faren deres Kristian Furuseth stått etterlatt etter selvmord. I dag står de tre sterkere sammen enn noen gang, påpeker Else.

- Etter at moren og broren min døde, har vi blitt ekstra opptatte av å ha det bra. Det er mange senvirkninger også. Man blir mer bekymret og mer opptatt av å ringe hverandre.

- Og det er målet med serien også; at hvis du ser på og tenker på noen som kanskje ikke har det så bra, så tør du å ringe.

For sin egen del forteller Else at hun har blitt mer bekymret etter tragedien. Blant annet kan hun bli engstelig hvis folk hun står nær ikke tar telefonen.

Saken fortsetter nedenfor.

- Livslyst

I løpet av innspillingen fikk Else spørsmål om det er blitt for mye fokus på psykisk helse. Det avviser komikeren kontant.

- Det kan kanskje virke sånn, men jeg tror det er fordi det har vært så ekstremt lite oppmerksomhet rundt temaet tidligere.

Komikeren er svært glad for at hun har fått mulighet til å lage serien.

- Jeg er takknemlig for at jeg har fått møte så mange rause og fine mennesker. De har lært meg mye. Og selv om det er et hårete mål, håper jeg de som ser på får lyst til å leve videre, sier Else.

På sin Instagram-profil har Else også delt et innlegg om miniserien, samtidig som hun oppfordrer til å be om hjelp om du eller noen du kjenner har det vanskelig.

- Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123, skriver hun blant annet.

Festival

Elses bidrag for å bringe oppmerksomhet rundt selvmord på banen gir seg imidlertid ikke med miniserien. Mandag inviterte hun nemlig til festival hjemme hos seg selv for å vise at ingen skal føle seg alene.

- Folk har meldt seg på på Facebook, og jeg har fått ny respekt for Øyafestivalen, sier hun lattermildt.

Det var nemlig ventet flere hundre mennesker, hvor den gode samtalen skulle være i fokus.

Bare det å være sammen på en dag som verdensdagen er, er viktig for 38-åringen.

LES OGSÅ: Ble robbet like før premieren

Strålte på den røde løperen etter bruddavsløringen

Strålte på den røde løperen etter bruddavsløringen

- Nå har hun fått seg kjæreste

- Nå har hun fått seg kjæreste

Slik skal han erobre moteverdenen

Slik skal han erobre moteverdenen

- Brudd for Kendall Jenner

- Brudd for Kendall Jenner

Taus om Märthas nye kjæreste

Taus om Märthas nye kjæreste

Singel igjen etter sjokkavsløringer

Singel igjen etter sjokkavsløringer

Innlagt på sykehus med et virus

Innlagt på sykehus med et virus

- Jeg trenger en selvsikker kvinne

- Jeg trenger en selvsikker kvinne

Gjør som Meghan og Harry på bryllupsdagen

Gjør som Meghan og Harry på bryllupsdagen

Får ikke komme i Giskes bryllup

Får ikke komme i Giskes bryllup

Alenevinner vant over 14,8 millioner!

Alenevinner vant over 14,8 millioner!

Annonsørinnholdfra NORSK TIPPING
Bli abonnent på Se og Hør
spar 50%
Kun 249,- for 10 utgaverKJØP NÅ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder