Sofie Nilsen om 22. juli:

Overlevde Utøya: - Veldig tøft

Influenser Sofie Nilsen var en av ungdommene som måtte gjemme seg for å berge livet på Utøya. Nå forteller hun om de seneste ti årene.

VANSKELIG: Sofie Nilsen forteller om det vanskelige året etter at hun var på Utøya 22. juli 2011. Reporter: Emma Eriksson. Video: Steffen Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen».

Budskapet fra AUF-medlemmet Helle Gannestad spredte seg over hele verden for ti år siden, etter at det utenkelige hadde skjedd.

22. juli i 2011 ble Norge rammet av terrorangrep i regjeringskvartalet og på Utøya - som til slutt skulle kreve til sammen 77 menneskeliv.

Ettervirkningene er fremdeles store, og vårt langstrakte land - der stort sett alle er berørt på et eller annet vis - er fremdeles i stor sorg etter den brutale hendelsen.

RAMMET NORGE: Kort tid etter terrorangrepene, samlet det seg et massivt blomsterhav utenfor Oslo Domkirke. Bildet er tatt 27. juli. Foto: Erlend Aas / NTB
RAMMET NORGE: Kort tid etter terrorangrepene, samlet det seg et massivt blomsterhav utenfor Oslo Domkirke. Bildet er tatt 27. juli. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Da Sofie Nilsen (26) entret «Paradise Hotel» i 2017, kom det raskt frem at hun var en av ungdommene som måtte gjemme seg for å berge livet sitt på Utøya den dagen. Da var hun bare 16 år gammel.

I dag, ti år senere, forteller hun til Se og Hør at 22. juli er en dag hun bærer tungt med seg.

BRUTALT: Sofie Nilsen var en av influenserne i TV2 Livsstil-serien «Bloggerne». Der åpnet hun opp om hvordan det var å miste pappaen sin i ung alder. Video: TV2 Sumo Vis mer

- Vanskelig

Uten å gå for mye i detalj, fordi det er for vondt, forteller 26-åringen åpent og ærlig om tiden etter den skjebnesvangre julidagen på AUF-leieren ved Tyrifjorden, som har preget de siste ti årene av livet hennes.

Spesielt det første året var tungt. Sofie var som nevnt bare 16 år den sommeren, og skulle begynne på videregående etter ferien. Én måned før skolestart ligger hun imidlertid musestille i Skolestua på Utøya og gjemmer seg. Der ligger hun fra skytingen starter, til politiet henter ungdommene ut av bygget.

SKOLESTUA: Sofie Nilsen var en av ungdommene som gjemte seg i Skolestua. Foto: Erlend Aas / NTB
SKOLESTUA: Sofie Nilsen var en av ungdommene som gjemte seg i Skolestua. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

- Det første året etter var vanskelig. Pappa døde to år før Utøya, så det var først ett stort traume og sorg, og så ble jeg kastet inn i et nytt traume og mer sorg.

Å være 16 år er stort sett vanskelig for de fleste, med alt et tenåringsliv fører med seg av usikkerhet og livsendringer. For Sofie ble det imidlertid enda vanskeligere enn det vanligvis er.

- Jeg følte meg mye utenfor, for jeg klarte ikke å være på skolen. Da vi skulle ha prøver måtte jeg sitte i et eget rom for å høre på musikk. Jeg klarte ikke den stillheten. Det trigget ting i meg, siden jeg måtte være så stille på Utøya.

Ødelagt ungdomstiden

Det førte dermed til at hun var mye borte fra skolen. Enkelte dager kom hun seg heller ikke opp av sengen.

Sofie forteller at det generelt har gått hardt utover hele ungdomstiden hennes, og at hun ble svært begrenset av mye angst. Hun takket nei til fester, konserter, å henge med venner og å leve livet som en normal tenåring.

- Jeg følte meg bare som en stor fiasko. Alle andre fikk til ting, men jeg måtte ha så mye hjelp. Året etter ble ganske tøft.

16. april 2012, ni måneder etter terrorangrepene, startet den svært omfattende rettssaken. Den varte i om lag to måneder, noe som førte til at flere overlevende, deriblant Sofie, følte at det var vanskelig å komme seg videre.

- Man ble egentlig aldri ferdig med det. Det tok så lang tid. Så fort man kom seg på bena kom rettssaken, så måtte man gå gjennom alt på nytt igjen. Det tok mange år, forteller hun ærlig.

Marlene Frantzen overlevde Kato Air-ulykken 29. september 2004. Hun var en av karakterene vi i TV 2-serien «Sledheads – et snøskuterliv». Hun nekter å la seg stoppe av overfallet på flyet for 17 år siden. Video: TV 2 Vis mer

- Mye fordommer

26-åringen forteller at det var vanskelig å forholde seg til at hele Norge husker dagen og har et forhold til den, men at menneskene som ikke var der kunne gå tilbake som normalt igjen etter kort tid.

- De fleste husker hvor de var den dagen, og har en tilknytning til 22. juli - enten man var der eller ikke. Men, det som kanskje var verst for oss som var involvert, både under bombingen og skytingen, var at livene til andre gikk tilbake til normalt, mens vi ble sittende igjen. Det også var veldig tøft, sier hun, og fortsetter:

- Jeg har møtt ekstremt mye fordommer på at jeg ikke har kommet meg videre, eller at jeg har slitt mye. Noen av vennene jeg så på som nære trakk seg unna i tiden rett etter, for de syntes det var for vanskelig å være vennen min - fordi jeg hadde det kjipt.

OVERLEVDE: Sofie Nilsen overlevde angrepet på Utøya. I åra etter har hun mottatt både hets og fordommer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OVERLEVDE: Sofie Nilsen overlevde angrepet på Utøya. I åra etter har hun mottatt både hets og fordommer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Så entret hun rampelyset, og fikk enda mer oppmerksomhet. Med det kom også hets og mer fordommer.

- Den verdenen er jo ikke bare hyggelig alltid. Jeg har fått høre veldig mye, at jeg bruker 22. juli for klikk og oppmerksomhet, og at jeg må komme meg videre etter så mange år. Men jeg kunne aldri brukt det verste som har skjedd meg på den måten.

Angst

Tidlig i «Paradise Hotel»-sesongen ble det som nevnt kjent at 26-åringen var en av ungdommene på Utøya. Det har hun hele tiden valgt å være åpen om, fordi hun mener det er best å være ærlig.

- Jeg bare føler det har vært et viktig tema å snakke om. Et traume er et traume, og angst er angst. Min angst, selv om jeg har opplevd noe annet enn de fleste andre, kan gjøre at de kjenner seg igjen.

Motstanden hun kjente på førte til at hun tenkte at hun aldri kom til å orke å snakke om det igjen.

- Jeg ville gått ut og fortalt det selv uansett, men kanskje ikke ... Jeg er ikke en person som snakker så mye om vanskelige ting, flirer hun.

KRITISERES: Influencer Sofie Nilsen mener kommentarfeltet på TikTok er verre enn det hun er vant til fra blogglivet. Video: Rød Løper/Sofie Nilsen Vis mer

- Må skjerpe meg

Nettopp derfor tror hun det har tatt lengre tid for henne.

- Altså, alle har sin prosess og sin vei å gå, men jeg tror det har tatt lengre tid for meg, for jeg har hatt vanskeligheter med å godta at det har skjedd, og jeg har hatt det vanskelig med å innse det, sier 26-åringen, og fortsetter:

- Når man ikke innser at det har skjedd, så klarer man heller ikke jobbe med det. Det har tatt meg mange år å skjønne at jeg må skjerpe meg og jobbe med det, ellers vil det forfølge meg hele livet.

Hun legger til at det selvsagt vil forfølge henne for resten av livet uansett, men forhåpentligvis ikke i like stor grad.

- Jeg vil ikke at det skal styre livet mitt så mye som det har gjort.

Sofie Nilsen var ferdig i «Bloggerne» etter to sesonger. Her avslørte hun hvorfor hun ikke ønsket å bli med videre. Vis mer

- Drittmåned

Se og Hør møter Sofie Nilsen en varm sommerdag i slutten av juni, bare dager før juli måned, den vanskeligste måneden for influenseren.

Som nevnt gikk faren hennes bort 3. juli, to år før tragedien på Utøya og regjeringskvartalet skjedde. Det har gjort at juli er en skikkelig «drittmåned» for 26-åringen. På spørsmål om hvordan det er nå, sammenliknet med for noen år siden, svarer hun:

- Det er slik ennå. Kanskje spesielt nå som det er ti år siden, og det er mer oppmerksomhet rundt det. Pappa døde 3. juli, så det er først hans dato, og så 22. juli. Juli har alltid vært en drittmåned. Men jeg prøver å gjøre det beste ut av det, bare ha det gøy og ikke tenke for mye på det, og heller fokusere på meg selv.

Hun legger til:

- Jeg gruer meg alltid til juli, og kommer alltid til å gjøre det. Selv om det i utgangspunktet er en veldig fin måned.

LES OGSÅ: Fikk tvillinger etter terrorangrepet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer