OPPLEVDE MARERITTET: Heine Totland, Silje Nergaard og deres to døtre slapp unna tsunamien som rammet Asia 2. juledag 2004 med livet i behold. Foto: Fame Flynet
OPPLEVDE MARERITTET: Heine Totland, Silje Nergaard og deres to døtre slapp unna tsunamien som rammet Asia 2. juledag 2004 med livet i behold. Foto: Fame FlynetVis mer

Overlevde tsunamien i Thailand

– Jeg husker jeg tenkte tanken: Jeg må kjempe nå. Jeg må kjempe for mitt liv, sier Silje Nergaard om de dramatiske timene.

SEOGHØR.NO: Hele Norge ble lamslåtte da nyheten om at en tsunami hadde skylt over flere land i Asia i romjula 2004. 350 000 mennesker skal ha mistet livet etter flodbølgen, og 84 nordmenn ble i etterkant bekreftet omkommet.

Musikerekteparet Silje Nergaard (46) og Heine Totland (42) ferierte sammen med døtrene Erle (15) og Karla (7) på paradisøya Koh Lanta da dødsbølgen traff, og i et intervju med Dagbladets «Inne & Ute» forteller Nergaard om marerittet.

I starten forsto ikke Silje hva som var i ferd med å skje. Sammen med søsteren gikk hun langs stranden, og de så flere fisker som lå og sprellet i sanden. Plutselig slo bølgen over dem og Silje klarte å klamre seg til en palme mens alt rundt henne ble lagt i ruiner.

– Jeg husker jeg tenkte tanken: Jeg må kjempe nå. Jeg må kjempe for mitt liv, sier hun til avisa.

Ektemannen og barna, som den gang var syv og ett år, var igjen i bungalowen deres og hun ante ikke hvordan de hadde det. Da hun og søsteren etter en stund turte å svømme inn til hotellet oppdaget de at det så ut som kulissene til en skrekkfilm.

– De kom ut, på rekke og rad, mannen min og en del thailendere. Jeg husker det veldig godt. De bar barna våre, som hang helt slappe over skuldrene deres. Heine og barna hadde hatt sine
forskjellige kamper i bølgene og blitt spredt, men han klarte å låse hun minste fast i grepet sitt, de tre fant hverandre igjen og overlevde.

- Heine kom til meg, og han er en vestlandsgutt som har vokst opp ved havet, men da så jeg på han at det var alvor. Han sa: «De sier det skal komme en bølge til». Da ble jeg ordentlig redd. Jeg fikk panikk. For vi var jo på en øy, forteller Nergaard til «Inne & Ute».

De tok seg opp på toppen av et fjell og ventet i ni timer, men det kom aldri en bølge til.

– Det jeg har fortalt deg nå, er jo en solskinnshistorie. Det er ikke alle som kan fortelle en sånn historie. Tsunamien er et minne som alltid vil være der, men jeg har en distanse til det. Jeg 
husker ikke lenger følelsen av dødsangst. Ikke nå. Du kommer fort tilbake dit hvor dagene suser av gårde igjen, konstaterer hun.

Siljes kollega og gode venn, saksofonisten Sigurd Køhn og hans sønn mistet livet i tsunamien.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på 2255@shf.no, ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: - Det tærer på å ikke være nok sammen