Kjersti Grini i «Farmen kjendis»:

- Overhodet ingen rasist

Først da den profilerte eks-håndballstjernen kom hjem til datteren skjønte hun hvor dypt hun hadde tråkket i salaten under TV-innspillingen.

SKUFFA: Endelig er «Farmen Kjendis» tilbake, og allerede i første episode blir det tårer når Kjersti Grini kommenterer hvordan kua ser ut. Reporter: Bjørn Ekker/ Thea Hope. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er overhodet ingen rasist. Men jeg er et resultat av tiden jeg er vokst opp i.

Ordene tilhører Norges kanskje mest innflytelsesrike og mest meritterte norske håndballspiller noensinne, nemlig Kjersti Grini (50).

Sammen med blant andre Dorthe Skappel (59), Sophie Elise Isachsen (27), Jahn Ivar Mini Jacobsen (56) og Shabana Rehman (45) er hun med i vinterens «Farmen kjendis», som har premiere tirsdag kveld.

Det starter med et skikkelig smell.

OVERRASKELSE: «Farmen»-Robert fikk seg en skikkelig overraskelse da hans ene datter dro frem årets julegave. Vis mer

Bruker n-ordet

Allerede på dag to skal nemlig de nyankomne gjennomføre et kuslipp. Det blir av det dramatiske slaget, da deltakerne - og ikke minst Grini - plutselig får se en brun ku, som er helt svart i ansiktet.

Det såkalte «n-ordet» detter nemlig ut av munnen på den tidligere håndballspilleren.

«Har vi fått en n****-ku», sier hun i programmet, noe som vekker sterke reaksjoner blant flere av de andre, spesielt Adam, samt influenser og «Sommerhytta»-vinner Øyunn Krogh, som bryter ut i tårer.

- Om det er noe jeg gruer meg til at kommer på TV, så er det den episoden der. Jeg ble skuffet, sånn ordentlig skuffet, sier Krogh til Se og Hør.

Hun fortsetter:

- Vi hadde allerede vært der en stund. Og det ble brukt en slags sjargong som var litt provoserende. Det oppsto flere situasjoner selv om man hadde sagt ifra flere ganger.

«FARMEN KJENDIS»: De første bildene byr på både tårer og dramatikk. Se hele portrettprogrammet på TV 2 i kveld, onsdag, kl. 22.40. Video: TV 2 Vis mer

Lærte av datteren

Kjersti Grini selv bedyrer at hun ikke mente noe vondt med det hun sa, og at hun opplevde situasjonen som ubehagelig.

- For både for meg og de som tok dette opp, egentlig. Jeg trodde lenge at reaksjonene skulle roe seg, og det gjorde det også ganske fort. Men der og da var jeg kanskje litt oppgitt over dette krenkelseshysteriet. At det snart må slutte, sier hun til Se og Hør.

Det var først da hun kom hjem at det virkelig gikk opp for 50-åringen at hun hadde sagt noe hun ikke burde sagt.

TAR TIL TÅRENE: Øyunn Krogh legger ikke skjul på hva hun mener i torsdagens Farmen kjendis. Foto: TV 2
TAR TIL TÅRENE: Øyunn Krogh legger ikke skjul på hva hun mener i torsdagens Farmen kjendis. Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg har absolutt ikke ligget våken om nettene, men da jeg kom hjem skjønte jeg hvor vanskelig dette var for datteren min Sara, som er 13 år gammel. Da ble det annerledes. Først da gikk det skikkelig opp for meg hvor krenkende det ordet oppfattes for mange unge. Spesielt innenfor ring 3.

Og:

- Det gikk opp for meg at om man bruker det ordet i dag, så krenker man dem som har slåss for å bli kvitt den benevnelsen, og som ikke har valgt den selv. Saken ble enkel for meg, det er ikke et ord jeg lenger har tenkt til å bruke.

- En veldig redsel

Etterpå har «Farmen kjendis»-deltakeren forklart datteren at det er fint at hun mener det hun mener.

- Men jeg forteller henne også at det er mange mennesker i dette landet som har levd i en helt annen tid - og som ikke legger noe krenkende i det ordet. Og da kan man ikke stå klare med øksa. Men jeg skjønner at det er vanskelig. At det er viktig å støtte en fin sak for veldig mange mennesker.

FARMEN KJENDIS: Dette er gjengen som skal delta i den kommende sesongen av «Farmen Kjendis». Video: Rød Løper Vis mer

- Hva sa datteren din da hun fikk vite hva du sa?

- Det største problemet er at hun ikke får sagt noe, at hun blir gående med en klump i magen. Som bare vokser og vokser. Som blir til en veldig redsel. Hun er jo veldig glad i meg og vet at jeg er et godt menneske, men klarte ikke å se at dette kunne gå bra i forhold til hennes venner og hva hun selv mener er rett. Hun tenkte at både jeg og hun ville bli hatet resten av livet. Det er tunge tanker å gå med for ei på 13.

Ifølge Grini fikk datteren vite om opptrinnet etter å ha overhørt en samtale mellom moren og en annen.

- Da stoppet verden, kan du si, forteller hun.

USKYLDIG: Denne kua skaper virkelig drama i beste sendetid på TV 2. Foto: TV 2
USKYLDIG: Denne kua skaper virkelig drama i beste sendetid på TV 2. Foto: TV 2 Vis mer

La seg ikke flat

I ettertid er hun imidlertid glad for den feilen hun begikk i «Farmen kjendis».

- For det har lært meg noe, fått meg til å reflektere. På en måte kan unge se at samtaler og forståelse er viktig, samtidig som eldre mennesker kan se at dette ikke bare er hysteri, men at unge i dag har en del verdier som er veldig bra og fine oppi alt.

- Det går bra med datteren din nå?

- Hun gleder seg nok ikke like mye til «Farmen kjendis» som mange andre. Men det går bra. Hun skal komme seg fint gjennom dette. Hun er modig og tøff, men selvsagt også i en sårbar periode i sitt liv.

Men kvinnen som har 1003 mål for det norske håndballandslaget har også følelser, selv om noen kanskje tror hun er laget av kun stål.

- Jeg er mye mer følsom enn folk tror. Så jeg syntes ikke at dette var lett. Heine sa til meg at han skulle ønske han hadde min evne til å legge ting bak seg, men selv synes jeg ikke at jeg er så god til det heller. Men jeg klarte på et vis bare å bli ferdig med det.

SEIER: Dette er vinneren av «Farmen Kjendis». Vis mer

- La du deg flat, da?

- Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg var heller opptatt av at vi skulle bli kjent med hverandre før vi begynte å dømme. For meg var det en unødvendig og ubehagelig greie, for jeg mente ikke noe vondt med det. Det var hva jeg tenkte da. Men jeg må understreke at jeg forstår det bedre nå. Og derfor er jeg glad for at det skjedde.

- Et resultat av tiden

Det er mye hun ønsker skulle vært gjort annerledes.

- Men jeg får ikke gjort noe annet enn å være meg. Det håper jeg unge mennesker skjønner også. Vær snill og grei, ha gode verdier - og heller vær den personen det er naturlig for deg å være.

SNIPP, SNAPP, SNUTE: Tre av de seks gjenværende deltakerne måtte forlate «Farmen kjendis» rett før finalen. Det tok de mildt sagt pent. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Så tilbake til start:

- Jeg er overhodet ingen rasist. Men jeg er et resultat av tiden jeg er vokst opp i. Så jeg kan forstå at folk kan oppleve meg som det. Jeg håper og tror krenkelsestrenden vil snu litt, for vi kan ikke gjøre det så vanskelig for oss selv at alle skal bli slitne av hvordan vi uttrykker oss.

For:

- Vi lever tross alt i et land som har kommet ganske langt på mange områder. Ja, det kan fortsatt bli bedre, men la oss slappe av litt med at vi alle skal være perfekte. Vi er veldig mange, meg selv inkludert, som ikke tolererer rasisme.

SKJEBNESVANGERT: Kjersti Grini står ved siden av Jahn Ivar Mini Jacobsen da de skjebnesvangre ordene faller. Foto: TV 2
SKJEBNESVANGERT: Kjersti Grini står ved siden av Jahn Ivar Mini Jacobsen da de skjebnesvangre ordene faller. Foto: TV 2 Vis mer

Øyunn Kroghs kjæreste, Levi Try, er glad for at Kjersti Grini er ydmyk i etterkant.

- Kjersti har lagt seg flat nå, og har gjort det så bra som hun kan gjøre det etter det som skjedde, sier han til Se og Hør.

TV 2: - Aldri i tvil

Til Se og Hør forteller programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, at kanalen ikke lot seg be to ganger da «n-ordet» plutselig nådde overflaten tidlig under innspillingen.

- Vi var aldri i tvil om at den diskusjonen som fulgte blant deltagerne etter Kjerstis kommentar, skulle bli innhold i programmet. Det som var viktig for oss var å fortelle dette på en balansert måte, og passe på at de involverte fikk slippe til med sine tanker og argumenter på en måte de kunne kjenne seg igjen i. Det har vi inntrykk av at vi har lykkes med, bedyrer Haldorsen.

Hun mener at måten deltagerne til slutt rydder opp seg imellom i den konflikten som oppstår, er et eksempel til etterfølgelse.

- De tar en ærlig diskusjon om hvordan gruppen skal ha det sammen og hvilke regler som skal gjelde. De lytter til hverandres perspektiver, og klarer til slutt å finne fram til en felles forståelse, sier hun.

LES OGSÅ: Skaper hodebry for «<sommerhytta»-paret

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer