Søndag kveld publiserte influenser og NRK-profil Sofie Steen Isachsen (28), kjent som Sophie Elise, et bilde på Instagram som har vakt reaksjoner.
Bildet ble raskt fjernet, men det rakk likevel å bli spredt i sosiale medier. Bildet viser Isachsen og en annen, kvinnelig kjendis foran et speil. I hånden holder den andre kvinnen en liten pose med hvitt innhold.

- Har ikke gjort noe galt
«Livet blir cirka en milliard ganger morsomme når man bare gir faen», sto det i teksten under bildet.
Onsdag formiddag har Kringkastingsrådet fått over 1800 klager. Verken Sophie Elise eller den andre kvinnen på bildet har kommentert saken.

Ble fjernet
Selv om bildet ble tatt vekk etter kort tid, var det flere som rakk å ta en skjermdump av innlegget. Det ble deretter spredt videre, blant annet på appen Jodel.
Bildet fikk enda mer oppmerksomhet etter at VGTV-profil Mads Hansen (39) videredelte det på sin Instagram-profil. Også dette innlegget ble raskt fjernet.
Hansen forklarte at det var slettet av plattformen selv, noe han holder fast ved overfor Se og Hør.
- Det var Instagram som slettet det. Jeg har fått flere meldinger fra folk som har prøvd å legge det ut (bildet red.anm.) på TikTok også, som forteller at det har blitt slettet av plattformen senere.

Klagerne til NRK: - Kan ikke tilgis
- Uheldig
Dagbladet var tirsdag i kontakt med avsnittsleder for Nettpatruljen i Oslo politidistrikt, Anne Katrin Storsveen Oppegaard, som kunne fortelle at hun ikke hadde sett selve bildet, men at hun har fått med seg saken i media etter at den ble kjent mandag kveld.
På generelt grunnlag omtalte Oppegaard det som «ikke greit» dersom influensere avbildes med det som kan oppfattes som narkotika i sosiale medier.
- Hun har en del følgere, er en rollemodell for mange og har stor påvirkningskraft. Dersom det viser seg at det er det (narkotika, journ.anm.), er det uheldig, sa hun, og la til at influensere har et ansvar når det kommer til hva de publiserer.

Stått i flere kritikkstormer
Oppegaard minnet særlig om at unge følgere kan la seg påvirke av hva kjente personer legger ut på nettet.
- Det betyr at man kan påvirke unge til ting som ikke er greit, sa politilederen.
- Uakseptabelt
Også Isaac Elstad Røssnes, leder for Press - Redd Barna Ungdom, reagerer på bildet.
- Press er ikke en del av de som har klagd Sophie Elise inn til Kringkastingsrådet, innleder han overfor Dagbladet.

Politiet: - Ikke greit
- Ellers mener vi at Sophie Elise er nødt til å ta ansvar for handlingene sine. Situasjonen viser at hun ikke har vurdert påvirkningskraften hun har overfor barn og unge i stor nok grad. Å dele slikt innhold er uakseptabelt for alle, men det er særlig problematisk for offentlige personer med mange unge følgere som Sophie Elise er.
- Ville fått konsekvenser
Isachsen er aktuell NRK-med podkasten «Sophie og Fetisha», og de siste dagene har det rent inn klager til statskanalen etter Instagram-innlegget.
Overfor Se og Hør kunne sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, tirsdag ettermiddag bekrefte at det hadde kommet inn 540 klager. Dette tallet hadde økt til over 800 da Dagsrevyen gikk på luften. Onsdag ettermiddag har antallet økt til over 1800.
De fleste klagene går på at NRK har et samarbeid med Isachsen, og at de bruker henne som rollemodell.

NRK med klar beskjed
NRK har derimot gjort det klart at bildet ikke får noen konsekvenser for samarbeidet mellom dem, gitt opplysningene de har fått fra Isachsen.
Leder i Norsk Journalistlags NRK-avdeling, NRKJ, Rolf Johansen forteller tirsdag ettermiddag til Dagbladet at NRK tolker det etiske regelverket annerledes for eksterne oppdragstakere, som Isachsen, enn for fast ansatte, vikarer og midlertidig ansatte i statskanalen.
- Det ville fått konsekvenser av en eller annen art for faste ansatte, forteller klubblederen.
- Vi er uenige
Den ulike tolkningen er imidlertid ikke noe nytt, påpeker Johansen videre.
- Vi er uenige med NRK i praktiseringen av regelverket. NRK mener det skal tolkes strengere for fast ansatte enn eksterne.
Johansen sier klubben har hatt flere møter med NRK om praksisen.

Dette har skjedd
- Vi er enige om å være uenige. Jeg håper NRK endrer praksis i retning av vår tolkning.
Johansen understreker at diskusjonen også gjelder andre saker enn Isachsens, og at den bare er et eksempel.
LES OGSÅ: «Takk for at du viser dette»