=Oslo-profilen Nils Christer Modin er død

- Han var en fighter, en som ikke la seg ned og ga opp.

=KAFFE: Tidligere rusmisbruker og =Oslo-selger Christer Modin jobbet tidligere to dager i uken på =Kaffe. Cappuccino var favorittdrikken, og han likte å lage hjerter med melkeskummet. Video: Elisabeth Dalseg / Foto: Nina Hansen Vis mer Vis mer Vis mer

- Christer var den første av =Oslo-selgerne jeg ble skikkelig kjent med.

Sånn åpner minneordene miljøarbeider i =Oslo, Even Skyrud, skriver om Nils Christer Modin på gatemagasinets hjemmeside.

Modin har jobbet som magasinselger siden =Oslo åpnet dørene i 2005, og var en av magasinets mest profilerte talspersoner.

- Tom for ord

Han har også vært å se i den populære serien «Petter Uteligger». Onsdag 10. oktober, ble det kjent at han har gått bort.

Overfor TV 2 uttrykker «Petter Uteligger»-skaper Petter Nyquist sorg over dødsbudskapet:

- Det er kjempetrist. Man blir veldig tom for ord, sier Nyquist til TV 2 om kameratens bortgang.

De to ble som kjent under innspillingen av den første sesongen av «Petter Uteligger». Ifølge kanalen møttes de første gang på arrangementet «Alternativ jul», som er et tilbud for hjemløse som ønsker å feire jul.

TUNG BESKJED: Petter Nyquist er i sorg etter Nils Christer Modins bortgang. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix
TUNG BESKJED: Petter Nyquist er i sorg etter Nils Christer Modins bortgang. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix Vis mer

Et kvarter etter inviterte Modin med seg Nyquist hjem.

- Da tilbød han meg å bli med ham hjem for å sove over i leiligheten hans på Tøyen. Og faktisk: Da han og Jonna skulle reise til Syden, tilbød han meg nøkkelen til leiligheten hans også, slik at jeg kunne bo der resten av prosjektet mens de var bortreist, sier Nyquist.

I etterkant av at dødsbudskapet ble kjent, har «Petter Uteligger»-skaperen dessuten delt et rørende innlegg på Instagram, der han minnes kameraten med både ord og bilder.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Se dette innlegget på Instagram

Tredje juledag gikk jeg tilbake til «Alternativ Jul» på Folkets Hus i håp om å få litt varme i kroppen igjen etter å ha sovet utendørs i kulda. Plutselig kommer det en ukjent tannløs kar med et lurt bredt smil bort til meg. Han var i begynnelsen av førtiåra, presenterte seg som Christer og var tydeligvis en av veteranene i miljøet ettersom han stolt fortalte meg at han var registrert med selgernummer 0020 på =Oslo. Da jeg fortalte han om prosjektet mitt, lytta han interessert og var nysgjerrig på hva jeg hadde funnet ut. Da jeg sa at jeg syntes det var vanskelig å finner steder å sove utendørs, tilbød han meg å sove hjemme hos han. Lite ante jeg ved dette tilfeldige møtet i julen 2014 om at Christer skulle bli en av mine nære og gode kompiser og ikke minst hvor mye vi skulle oppleve sammen i tiden fremover. Christer var en usedvanlig person som jeg har lært ufattelig mye av og som jeg ser opp til av flere grunner. Hans gjestfrihet, åpenhet, raushet, vennlighet, hans verdier og ikke minst hans brennende engasjement for å gi folk bredere innblikk og forståelse om utfordringene som følger med en rusavhengighet. I håp om at det kan ha en preventiv effekt. Christer hadde så ufattelig mange kvaliteter og var en ressursperson, og overrasket ikke akkurat sjeldent heller:-) Enten det var hans usedvanlige kjappe humoristiske replikker, eller feks under =Kaffe prosjektet når mange kanskje ikke hadde trua på at han ville gjennomføre idet han var ute av form fra første dag! Men hva skjedde? Christer overrasket alle nok en gang i det han stod rakrygget bak kassa klar til å jobbe fra kl. 07.00 etter =KAFFE åpnet dørene i 2017. Takk for mange fine stunder i leiligheten på Tøyen, på =Oslo, på sykehuset eller Gatehospitalet. For rallykjøring, bilturer, turer i byen og andre bomturer:-) For uendelige mange røverhistorier, for masse latter så tårene har trilla og jeg har hold på å pisse i buksa! For kaffekurs, smuglerkaffe og kaffefamilien på =KAFFE. For mange gode samtaler over telefonen, juletradisjoner og for å bli inkludert i familien, og ha blitt kjent med din fantastiske søster Ann Christin. Takk for at du har beriket meg som menneske Christer! Takk kompis:-)

Et innlegg delt av Petter Nyquist (@nyquistpetter)

Skrudde på sjarmen

Even Skyrud i =Oslo skriver videre i sine minneord at han vil minnes Modin som en hissigpropp, men også en som visste hvordan han skulle skru på sjarmen foran kamera når det var nødvendig. Han jobbet for det han hadde tro på, skriver han.

Han husker spesielt en gang han skulle være med som anstand for Modin under Debatten på NRK i mars 2013. Han hadde vært nervøs for hvordan han skulle framstå, men forsto raskt at den nervøsiteten var bortkasta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DØDE: Modin har jobbet som magasinselger siden =Oslo åpnet dørene i 2005, og var en av magasinets mest profilerte talspersoner. I dag, 10. oktober, ble det kjent at han har gått bort. Foto: Dagbladet / Nina Hansen
DØDE: Modin har jobbet som magasinselger siden =Oslo åpnet dørene i 2005, og var en av magasinets mest profilerte talspersoner. I dag, 10. oktober, ble det kjent at han har gått bort. Foto: Dagbladet / Nina Hansen Vis mer

- Da Christer møtte meg ved Nationaltheatret, punktlig og opplagt, skamma jeg meg raskt over å ha vært så forutinntatt. Vi gikk rolig gjennom Slottsparken, og Christer fortalte meg hvor viktig det var for ham å stille opp på denne type ting. Han ba meg si i fra hvis =Oslo trengte noen som kunne snakke om sine erfaringer som rusavhengig til skoleklasser, studenter eller pressen. Han skulle stille opp, uansett. Dette var det han brant for, dette var hvordan han kunne bidra til noe godt, skriver Skyrud.

- Godt å slippe

Etterhvert som Skyrud ble kjent med Modin lærte han at mye av sinnet og den konfronterende naturen han ble beryktet for, skyldtes smerter og angst. Han ble opptatt av å skjule den sårbarheten mens han levde på gata, forteller han.

- Jeg tenkte ofte at det kom til å bli godt for Christer å slippe alle smertene, den dagen kroppen hans ikke orka mer. Jeg er ikke så sikker på om han hadde vært eing. Han var en fighter, en som ikke la seg ned og ga opp, skriver han.

Året 2010 ble et vendepunkt for Modin. På denne tida var han rusmisbruker og selger av =Oslo. Han er med til Slottet da kong Harald skal intervjues for julenummeret.

Møtet med kongen ble en viktig brikke i veien mot en rusfri hverdag. Han hadde fortalt kong Harald om hvordan han jobbet for å bli rusfri, og hvordan jobben i =Oslo hadde hjulpet ham med selvfølelsen.

Det gjorde inntrykk på kongen.

Saken fortsetter under.

STORSLÅTT FESTÅPNING: Petter Uteligger har brukt de siste månedene på å starte en kaffebar sammen med gatemiljøet i Oslo. Arbeidet med å få kafeen opp å stå skal bli en dokumentarserie på TV2, i dag stod den store åpningen for tur. Akersgata var stengt av, og fylt opp med mennesker, musikk og kjærlighet. Video: Anna Näumann / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Jeg er så heldig å treffe mange mennesker som gjør dypt inntrykk på meg i ulike sammenhenger. En selger av gatemagasinet =Oslo fortalte meg hvordan det hadde styrket hans verdighet å selge blader i stedet for å tigge. Å kunne si «vær så god», og ikke bare «takk» med bøyd nakke, sa kongen i sin nyttårstale i 2010.

Oppvekst med alkohol

Det var ikke gitt at Modin skulle bli rusmisbruker, men det er heller ikke sjokkerende at det endre sånn. Oppveksten hans var preget av alkohol og krangler. Christer var urolig, og allerede som 12-åring havnet han på en barnevernsinstitusjon.

- Det var der jeg begynte å ruse meg. Det gjorde alle vennene mine der. Det var egentlig ikke noe valg, fortalte han tidligere i et intervju med Dagbladet.

Da Modin begynte å jobbe på =Kaffe, en kaffebar opprettet for å hjelpe vanskeligstilte, fikk han mer mening og motivasjon i hverdagen.

- Før satt jeg hjemme og glante i veggen. Da blir man så sykelig. Det å jobbe og betale skatt, det er en veldig ålreit følelse. Jeg føler at vi gjør en jobb. Det er ikke veldedighet, fortalte Modin i det samme intervjuet.

Pengene han tjente på kaffelagingen brukte han til å betale tilbake gammel gjeld.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Det er kaos, men et velkomment kaos

FØRPREMIERE: Petter Uteligger har tatt turen til Dagbladets lokaler på Hasle. VIDEO: TV2 Vis mer