- Orker ikke mitt eget speilbilde

- Målet er å komme tilbake i jobb, sier Jeanette (28) som er rammet av en sjelden «utseende»-lidelse.

VRANGBILDE: - Jeg har en spesiell trang til å ha kontroll over utseendet mitt. Det skyldes ikke at jeg er forfengelig! Jeanette Amundsen bruker mye
av dagen foran speilet. Foto: Geir Egil Skog
VRANGBILDE: - Jeg har en spesiell trang til å ha kontroll over utseendet mitt. Det skyldes ikke at jeg er forfengelig! Jeanette Amundsen bruker mye av dagen foran speilet. Foto: Geir Egil Skog Vis mer

SEOGHØR.NO: – Jeg forstår det høres rart ut at jeg sjekker utseende mitt omtrent 50 ganger om dagen, sier Jeanette Amundsen (28) fra Frogner i Akershus.

Hun har dysmorfofobi, en betegnelse hun fikk først i fjor. Det innebærer at hun henger seg opp i ting ved eget utseende som ingen andre stusser over.

Unormal fokus

– Jeg kan stå i 15 minutter foran speilet og irritere meg over et øyebryn som ikke er bra. Plutselig kan jeg bestemme meg for at jeg skal farge håret, eller at leppestiften ikke sitter som den skal. Jeg føler meg aldri pen nok, sier Jeanette til Se og Hør.

Det er ikke uvanlig at jenter er mer opptatt av eget utseende enn de fleste menn. Det er Jeanette klar over, men hun vet også at hun er unormalt fokusert på egen kropp.

FIKK KRITISKE KOMMENTARER PÅ UNGDOMSSKOLEN: Jeanette startet på ungdomsskolen, opplevde hun å få endel kommentarer
som gikk på sminke og hårfrisyre. Foto: Privat
FIKK KRITISKE KOMMENTARER PÅ UNGDOMSSKOLEN: Jeanette startet på ungdomsskolen, opplevde hun å få endel kommentarer som gikk på sminke og hårfrisyre. Foto: Privat Vis mer

Les mer om hennes liv på hennes blogg.

Engstelig

Det startet da hun var 12 år.

– Det var rett før puberteten. Jeg kjente på frykten for ikke å være pen nok. Min egen usikkerhet var veldig stor på grunn av kommentarer fra medelever om utseendet mitt. Det gikk på hår, klær og sminke. Alt som ung ble jeg veldig såret og engstelig, noe som har gjort at jeg har hengt meg opp i negative ting ved meg selv, sier Jeanette.

– Du sjekker utseende ditt i speilet i snitt 50 ganger om dagen. Hvor lenge står du hver gang?

– Mellom 15 og 20 minutter, noen ganger enda lengre. Jeg har alltid med meg lommespeil, men jeg liker best å stå foran et stort speil helt alene.

- Jeg gjør det ikke for å være selvgod, men for å granske mine feil som bare jeg ser. Jeg står foran speilet for å skape kontroll over utseendet. Det er en sterk trang jeg har, forklarer Jeanette.

Får hjelp av fagfolk

I tenårene fikk hun oppfølging av spesialisthelsetjenesten.

I dag får 28-åringen hjelp av fagfolk ved Oslo universitetssykehus, der hun i fjor fikk fastslått at hun har dysmorfofobi.

– Jeg har som mål å komme tilbake til arbeidslivet. Det skjer den dagen jeg står foran
speilet, og sier til meg selv: «Jeg liker det jeg ser». Jeg håper inderlig at den dagen kommer.

GODT FORNØYD: - Du er den beste og flotteste kjæresten jeg kan få, sier Ivan. Han er stolt av samboeren Jeanette. Foto: Geir Egil Skog, Se og Hør
GODT FORNØYD: - Du er den beste og flotteste kjæresten jeg kan få, sier Ivan. Han er stolt av samboeren Jeanette. Foto: Geir Egil Skog, Se og Hør Vis mer

Jeg er lei av å avlyse ting i siste liten. Jeg måtte droppe å reise i bryllupet til en god venninne – det skjedde etter at jeg hadde brukt speilet, forteller hun.

Full støtte

Jeanette takker samboer Ivan Hjelmeland (26) for at han er forståelsesfull.

– Du er den vakreste for meg, fastslår Ivan, og kikker på sin Jeanette.

– Jeg har en kjæreste som har et forvrengt speilbilde av sitt eget utseende. Det var veldig uvant og krevende for meg i starten. Nå forstår jeg mer hvordan Jeanette har det. Jeg støtter henne så godt jeg kan, sier Ivan.

Kjæresteparet er trygge på at de sammen skal komme styrket ut av situasjonen.

– Jeg skal klare å ta tilbake kontrollen over livet mitt.

LES OGSÅ: MS-syke Daniel drømmer om å gå igjen